Naslovnica Premium Život i stil

Najmoćnija žena islamskog svijeta je rastrošna šopingholičarka i kao mlada nije bila 'prava' muslimanka

Recep Tayyip Erdoğan jako drži do mišljenja svoje supruge Emine, pa ona zna uložiti veto na njegova odluke. On se pak razbolio kad mu je majka branila ženidbu s njom.
15. listopada 2017. u 18:33 95 komentara 41511 prikaza
Foto: DPA/Pixsell, Reuters/Pixsell,PA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Iako se činilo duhovito i zabavno kako šef srpske diplomacije Ivica Dačić na turskom jeziku na večeri priređenoj za turskog predsjednika Tayyipa Erdoğana i njegovu suprugu Emine pjeva “Osman-agu”, turski mediji uvjereni su kako je Dačić show izveo s određenim ciljem.

TRAŽI SE PRIMJERAK VIŠE Prodaja je 'eksplodirala': Svi žele čitati intervju s prvom damom Francuske

Dapače, sigurni su kako se, pjevajući omiljenu pjesmu Emine Erdoğan, Dačić htio dodvoriti supruzi turskog sultana znajući kako ona ima snažan utjecaj na svoga muža. Naime, on se o svakoj političkoj odluci posavjetuje s Eminom, čija riječ često zna biti posljednja. Pa tako i ugovori potpisani između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog predsjednika o ulaganju i gospodarskoj suradnji dviju zemalja, kao i ulaganje u izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo i Novi Pazar – Tutin – Sjenica, kao i izgradnja dijela plinovoda Turski tok, koji Rusija postavlja na dnu Crnog mora kako bi opskrbila jugoistočnu Europu plinom, nisu mogli proći bez Eminina blagoslova. Kako tvrde turski novinari s kojima smo razgovarali, mnogi projekti koje je Erdoğan potpisao, zbog veta koji je postavila Emina, nisu bili realizirani. Dačić se svojim pjevanjem “Osman-age” htio podići u Emininim očima u strahu da ona ne uloži veto na te projekte s obzirom na to da su poznati njezini stavovi kojima osuđuje srpske zločine u BiH i na Kosovu.

Emine, najmoćnija žena ne samo u Turskoj već u cijelom islamskom svijetu, koja s turskim predsjednikom Erdoğanom već 40 godina dijeli dobro i zlo, u početku se nije pojavljivala u javnosti i uvijek je djelovala iza kulisa. Posljednjih godina svog muža prati u stopu i pokazuje svoju moć i koliki utjecaj ima na njega. Na svakom putovanju prva dama Turske dolazi u žarištu javnosti, bilo zbog svoje ljubavi prema shoppingu i trošenju novaca ili nekih skandaloznih izjava. U Hrvatskoj je tako ostala zapamćena po kupnji paških sireva i 30 kilograma piceka. Osim toga, od kumica na samoborskoj tržnici je kupila gotovo sve što su donijele – kašete pune poriluka, luka, suhih šljiva, naranača, raznog povrća, maslinova ulja, rogača, blitve... Krenula je, kažu prodavači, redom i obilazila jednog po jednog.

Svaku je stvar primila i pomirisala, kušala jagode, a kupovala je bez ikakvog limita. Isto je to učinila i u Beogradu gdje je posjetila poznatu prodavaonicu slatkiša “Bosiljčić” i probala rahatlokum i čokoladne karamele, a kupila je gotovo sve što trgovina prodaje. Šopingmaniju joj Turci jako zamjeraju jer ona kupuje bez potrebe i kontrole, dok je mnoštvo Turaka, naročito u ruralnim sredinama, na rubu gladi. Iako je sada najmoćnija žena u Turskoj, Emina nije lako ušla u obitelj Erdoğan. Svog budućeg muža, tada vatrenog mladog političkog lidera Erdoğana, Emine je upoznala sudjelujući kao članica “Idealističke ženske udruge”, na jednom skupu.

Erdoğanova majka od početka se protivila njihovoj vezi kao i samom vjenčanju, inzistirajući da joj se sin oženi potpuno pokrivenom djevojkom, što Emina tada nije htjela. Iako je bio jako zaljubljen, Erdoğanu je bilo teško suprotstaviti se majčinoj odluci s obzirom da potječe iz jako konzervativne obitelji gdje su riječi majke i oca zadnje. Zbog toga se jako razbolio i izgubio kilograme. Ipak, 4. srpnja 1978. Tayyip i Emine su se vjenčali, unatoč velikom otporu njegove majke i danas imaju četvero djece, Ahmeta Buraka, Necmettina Bilala, Sümeyye i Esre.

Kim Kardashian Izazvala buru reakcija novim fotkama: Ovo je pljuska svim prvim damama
 

Iako je prošlo 40 godina kako su u braku, Erdoğanova obitelj još uvijek nije prihvatila Emine, za koju smatraju da nije prava muslimanska vjernica. Nju nije prihvatila ni većina Turaka zbog njezinih arapskih (sirijskih) korijena. Naime, 62-godišnja Emine (djevojačko prezime Gülbaran) rođena je u Uskudaru, gusto naseljenom području Istanbula na anatolskoj obali Bospora, kao najmlađe dijete i jedina kći u obitelji s petero djece. Pohađala je Mithat Pasa Aksam umjetničku školu, ali ju je napustila prije mature. Kao petnaestogodišnjakinji, stariji brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njezine dobi, što je Emine teško podnosila, pa je čak, kako je jednom izjavila, pomišljala na samoubojstvo. Nakon toga joj je majka dopustila da se ne drži strogo bratove zabrane.

Za Emine kažu da je čvrsta, inteligentna i duhovita osoba koja igra vrlo važnu ulogu iza scene. Gospođa Erdoğan u javnosti nosi hidžab, voli čitati, plivati, voziti i slušati tursku klasičnu glazbu, a omiljena joj je pjesma “Osman-aga” na koju, kako kažu njezini prijatelji, ne može da ne pusti suze. U prosincu 2010. dobila je nagradu Nishan-e-Pakistan kao priznanje za osobne napore na prikupljanju pomoći i pomaganju žrtvama poplava u Pakistanu. U veljači 2011. uručena joj je nagrada Prix de la Fondation Crans Montana Foruma. Rijetko daje intervjue i gotovo da izbjegava novinare, koji je uvijek rešetaju pitanjima o njezinu raskošnom životu. Svijet je šokirala svojom izjavom kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život.

“Harem je prelijepa škola života. Kada gledamo umjetnička djela, u najvećem broju slučajeva susrećemo žene opsjednute željom za vlašću i zadovoljstvima. Istovremeno, haremi su bili škole za žene, dom u kojem su se one pripremale za život, dobivale obrazovanje i zanimale dobrotvornim radom. Svim tim upravljale su majke sultana”, izjavila je prva dama Turske na konferenciji “Majke sultana koje su ostavile trag u turskoj povijesti”, i to samo dan nakon što je njezin suprug u govoru, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, kazao kako su “žene prije svega majke”, i isprovocirao prosvjede tisuća žena na ulicama Istanbula.

Predsjednik Erdoğan i prije je bio na udaru kritika zbog izjava kako žene i muškarci ne mogu biti ravnopravni jer to nije prirodno, te kako je islam definirao položaj žene u društvu, a to je majčinstvo. Kritiziran je i zbog tvrdnji kako bi svaka turska obitelj trebala imati najmanje troje djece, nazivajući kontrolu začeća “izdajom” i izjednačavajući pobačaj sa “zračnim napadima na civile”. Izjava Emine Erdoğan koja, kao i njezin suprug, redovito govori o njihovoj privrženosti islamskim principima i vrijednostima Osmanskog Carstva, također je izazvala val reakcija.

1 / 9

I dok supruga turskog predsjednika Erdoğana tvrdi da žive “ponizno i skromno”, u skladu s muslimanskim vrijednostima, stvarnost je ipak drugačija. Naime, Erdoğanovo bogatstvo procijenjeno je na oko milijardu eura, a ima najmanje tri palače u Turskoj. Na Forbesovoj listi Erdoğan se nalazi među najplaćenijim državnim dužnosnicima s godišnjim primanjima od 60 milijuna eura.
Inzistirala da žive u palači

Bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice, na nekretninama, a vlasnik je i nekoliko restorana te nogometnog kluba u Ankari. Također, ima i svoju – votku. A Emine Erdoğan živi kao prava pripadnica jet-seta. Najveći joj je porok trošenje novca. Prava je ovisnica o šopingu, a posebna strast su joj dizajnerska odjeća i skupi antikviteti. Jednom je zbog nje zatvoren trgovački centar u Bruxellesu kako bi mogla šopingirati, a dok je njezin suprug bio u službenom posjetu u Varšavi, na sajmu antikviteta potrošila je 50 tisuća eura. Emine je inzistirala da obitelj Erdoğan živi u palači, koja je poznata kao Bijela palača, sagrađena na obroncima iznad Ankare, koja ima 200 tisuća kvadratnih metara, a sama izgradnja, bez unutarnjeg uređenja, stajala je tri milijarde eura. Tapete u palači su svilene, jedna rola stoji tri tisuće eura, a na svakoj od stotinu soba dvostruka su vrata koja su koštala po 42.000 eura. Godišnje za struju troše pet milijuna eura.

Riječ je o predsjedničkoj rezidenciji koja je prvotno bila namijenjena turskom premijeru. Zgrada je izgrađena za vrijeme Mustafe Kemala Atatürka i bila je prilično skromno zdanje. Kad je Erdoğan postao predsjednik, naredio je prenamjenu i preuređenje, a palača je, slažu se mnogi, pravi odraz rastuće diktature i autoritarnosti aktualnog turskog predsjednika. Palača ima i podzemno sklonište koje može izdržati napad biološkim, kemijskim i nuklearnim oružjem. U pokušaju da Emine prikažu kao štedljivu, jednostavnu i ekološki osviještenu prvu damu, pojedini turski mediji su pisali o tome kako ona upravlja kuhinjom u predsjedničkoj palači navodeći kako nastoji što više smanjiti otpad, pa se kora limuna i jabuka reciklira u ocat, a navodno se koštice maslina i datulja koriste za pripremanje umaka.

Ivica Dačić 'ČIME ĆETE NAS PRIVUĆI?' Dačić ismijao EU i Sloveniju: Za doručak samo 3 'zemičke'? Bar stolice nisu drvene!

Međutim, tursku su javnost šokirale tvrdnje kako se u palači najviše konzumira bijeli čaj iz turske pokrajine Rize na istočnoj obali Crnog mora. No ne radi se o običnom bijelom čaju koji se za protuvrijednost od nekoliko dolara može kupiti u bolje opremljenim supermarketima širom svijeta, nego o bijelom čaju koji se prodaje za 1800 do 2000 dolara za kilogram. Kakvim životom živi obitelj Erdoğan, dokazuje i svadbeno vjenčanje njihove kćeri Sumeje, koje je organizirala upravo njezina majka Emine. Sümeyye Erdoğan, najmlađa kći, vjenčala se u Istanbulu za vlasnika tvornice za proizvodnju “dronova” Selçuka Bayraktara. Glamurozna svečanost, poput one u bajkama i filmovima, održana je u Istanbulu pod visokim sigurnosnim mjerama koje je čuvalo više od tri tisuće policajaca, a na svadbenoj svečanosti bilo je šest tisuća ljudi.

Tijekom ceremonije blokiran je promet i sve alternativne ceste u okrugu Kucukmece, na europskoj obali Istanbula. Na to vjenčanje potrošeno je milijun dolara. Na toj je svadbi bio i Bakir Izetbegović, koji dijeli istu ideologiju Muslimanskog bratstva s Erdoğanom. Na vjenčanju je bio dopušten pristup samo određenim turskim medijima, i samo su rijetki objavili fotografije na kojima je prikazana sva raskoš vjenčanja, kao i nevjeste koja nosi skupocjenu vjenčanicu i tradicionalni veo na glavi. Sümeyye Erdoğan diplomirala je na Londonskoj prestižnoj školi ekonomije i radila je kao savjetnica za vanjsku politiku u stranci svoga oca, a prestala je obavljati tu dužnost kada je Erdoğan 2014. godine postao predsjednik Turske.

Međutim, Emine je svoju kćer odmah imenovala potpredsjednicom Asocijacije za žene i demokraciju, proislamske grupe za zaštitu prava žena. Turski novinari tvrde da je Sümeyye poput svoje majke te da ima velik utjecaj na supruga, a od majke je naslijedila ljubav prema šopingu i raskoši. 

1 / 6
Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić Srpski ministar Dačić provocira: Tepić je bio oličenje časti i morala, Hrvatska širi antisrpsku histeriju Dvije prve dame Govor tijela pokazuje što Melania zapravo misli o Ivanki Performans za sultana VIDEO: Dačić pjevao Erdoganu na turskom, on Vučiću darovao bicikl
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • prajdali100:

  Prilikom posjeta Erdogana Srbiji njegovi domacini su bili toliko servilni i ponizni da je i Turcima bilo neugodno.Naravno,vrhunac je bio Dačic show koji se Srbima zgadio do te mjere da su ga nazvali klaunom i budalom.Vece ulizice Svet video nije.

 • Avatar poljicanin
  poljicanin:

  Oj Srbi stvarno ste bijedni.Turci vas hebu 500 godina a vaši poltičari im ližu stražnjicu.Pa zar je moguće da mogu biti još puno gori od naših vrhovnika?

 • Majur10:

  Dačo mali Slobo je pjevao na prijemu "Osmanagu" na turskom hahaha....da plenki zapjeva neku od Lilly Marlen ne bi se toliko ponizio....koji dupelizci da ti pamet stane....pa ipak,Turska krv je to,nije to voda:))))