Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEGUSTACIJE

Najbolja Hrvatska ljetna piva

10.08.2016., Zagreb - CraftRoom na Opatovini 35 nudi veliki izbor ljetnih piva.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
19.08.2016.
u 22:30

Prvi domaći pivski sommelier dr. Srđan Lisac odabrao je osam domaćih piva s neovisne scene koja najbolje rashlađuju u ovim vrelim ljetnim danima

Bez sumnje, i ljeti je, kao i u ostatku godine, jedno od najpopularnijih pića svakako pivo. Zahvaljujući rastu neovisne pivarske scene u Hrvatskoj, izbor hmeljnih napitaka koje ćemo odabrati za ljetno rashlađivanje svakog je ljeta sve veći. K tome, nedavno smo dobili i prvog pivskog sommeliera prestižne londonske škole The Beer Academy.

Dr. Srđana Lisca poznajemo i otprije. Centar za kulturu prehrane jedno je od mjesta u kojem od njega na studiozan i metodičan način možete naučiti o hrani, vinu i pivu.

Slijepo kušanje 15 piva

– Kad sam u Londonu pohađao školu za vina Wine and Spirits Education Trust, susreo sam se sa sličnim konceptom edukacije za pivo, The Beer Academy. Pivo me je oduvijek privlačilo, a ta škola slijedi sličan program kao WSET, obraćajući se prije svega pivarima i ugostiteljima kojima je pivo osnova ponude, a sve više i zaljubljenicima u pivo – kaže dr. Lisac kojemu je za završetak cijelog ciklusa edukacije The Beer Academy i stjecanje zvanja sommeliera trebalo oko dvije godine.

– Proces je zahtjevan, nije nesavladiv, ali uključuje potrebno predznanje o tehnologiji i procesima proizvodnje. Program edukacije i ispiti su na visokoj razini engleskog jezika, a cijeli proces nije bio ni jeftin. I zbog toga sam ponosan da nas je The Beer Academy akreditirao za održavanje tri razine tečajeva u Hrvatskoj, jer je pivska kultura kod nas u snažnom porastu.

Za zvanje sommeliera, osim savladavanja svih tečajeva, potrebno je da kandidat pokaže i osobni entuzijazam prema pivu, bez kojeg u razgovorima koji se vode u Londonu nema prolaza. Na ispitu se slijepo kuša 15 piva i potrebno je prepoznati i opisati stil piva, podrijetlo, a poželjno je prepoznati i brend, kao i šest najčešćih grešaka kod piva. Dakle, za sommeliera je potrebno široko znanje kombinirano s entuzijazmom, a ispitivače morate uvjeriti da ste upravo vi ta osoba koja može i zna biti ambasador pivske kulture – objašnjava Srđan Lisac.

– U Centru za kulturu prehrane, osim tečajeva iz programa The Beer Academy, svaki mjesec barem jednom imamo malu pivsku školu koju smo sami razvili, u kojoj je najpopularniji program pregled pivskih stilova hrvatskih zanatskih pivovara.

Predstavljamo pivovare koje su u fazi razvoja, uče se proizvodnji, stječu iskustvo, igraju se s recepturama i stilovima, još uvijek nestalne kvalitete i kontinuiteta proizvodnje, ali pružaju nam zadovoljstvo istraživanja i spoznavanja naših osjeta, te kreiranja vlastitih preferencija.

Volim izreku: “Sometimes you win, sometimes you learn”, odnosno “Ponekad si u pravu, a ponekad naučiš” – govori pivski sommelier koji je za nas probrao upravo najbolja ljetna piva koja dolaze iz neovisnih hrvatskih pivovara te nam usput objasnio što očekujemo od piva za ljetno osvježenje.

– Kod odabira ljetnih piva tražimo niži sadržaj alkohola zbog bolje hidratacije. Bolje je i da su ta piva nešto jače gazirana, što će dati osjećaj svježine i nešto kiselosti, a to je kombinacija koja će doprinijeti da nas pivo doista i osvježi, a ne optereti. U pravilu bi to bila svjetlija piva jer nas tamni kompleksni sladovi odvlače od osvježavanja – objašnjava predavač The Beer Academyja, koji nas odmah provodi kroz za ljeto pogodne stilove.

Umjesto da se kruto držimo ocjenjivanja, odlučili smo pogledati kakva se zanatska piva nude u našim regijama. Svakako treba istaknuti i ponudu uvoznih piva jer se na policama domaćih specijaliziranih dućana kojih je u nas sve više mogu pronaći i neka koja su doista među najcjenjenijima u svijetu. Krećemo s izborom domaćih ljetnih piva.

– Lageri apsolutno dominiraju tržištem u kojem sve vodeće industrijske pivovare imaju svoje jake predstavnike. Na neovisnoj sceni postoje vrijedne etikete, a u posljednje se vrijeme pojavljuju i neka zanimljiva sezonska piva. Krenimo od Istre, već je dugo s nama istarski San Servolo. Uz svjetlo pivo možemo odmah spomenuti i golden ale koji je vrlo sličan svijetlom lageru, ali je kompleksniji i manje gaziran. Bura Brew iz Poreča je relativno nov, a njihov Golden Ale interesantno je pivo – kaže dr. Lisac pa prelazi na novi stil.

Pšenična piva, dakle ona kod kojih je dio ječmenog slada zamijenjen pšenicom, sve su popularnija. Mutna su, bogate pjene, laganih krušnih nota i voćnosti. Kod belgijskog stila pšeničnog piva osjetit ćemo korijander i gorku naranču, a ako se radi o američkim pšeničnim pivima, osjetit ćemo i više aromatičnih hmeljnih aroma uz voćne. Bitno je i kako se pivo poslužuje, u dugim će uskim čašama povećati osjećaj osvježenja.

Zagrebačka ponuda pšeničnih nudi kvalitetni Hoppy Wheat Zmajske pivovare, dok je Ljeto u Zagrebu Pivovare Medvedgrad već drugu godinu zaredom dobar izbor belgijskog pšeničnog piva – objašnjava.

Sour Garden Brewery iz Zagreba pivo je berliner weisse stila. Na našem se tržištu pojavio nedavno, vjerujem da će mu popularnost rasti. To je pivo niska sadržaja alkohola, svijetle boje, slabije pjene, svježih limunskih tonova i naglašene duge, ugodne kiselosti pa je očito kako je riječ o odličnom izboru za ljeto – kaže.

– Od pivovara iz južnijih krajeva vrijedi spomenuti Pale ale Barba, pivovare LAB iz Splita, koje zapravo nije tipičan ljetni stil piva. Na srednjodalmatinskim otocima Hvaru i Visu pronaći ćemo Vunetovo a la Americana, još jedno pšenično pivo američkog stila, u kojem se osjeća i osvježavajuća narančina kora.

Saison Prvog viškog piva na prvu ne izgleda kao ljetno pivo, no doista su ga, povijesno u Belgiji, odakle potječe, koristili najviše radnici na poljima tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Prvo viško pivo uhvatilo je već solidne korijene u nas, a upravo saison prednjači kao najbolji stil ove etikete – zaključuje Srđan Lisac.

>> Jedina otočna pivarica ima najbolje pivo, u njemu su trave, korice naranče...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije