Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2018. u 07:34

U obrazloženju nagrade žiri iz Berlina ocijenio je da “Ljubavni roman” Ivane Sajko govori o svijetu u agoniji, o tome kako se politički sustav pretače u život, izlaže ga pritisku i polako ga truje

Odlična vijest za hrvatsku kulturu stigla je iz Berlina. Hrvatska autorica Ivana Sajko i hrvatska prevoditeljica Alida Bremer dobile su prestižnu literarnu nagradu koju već desetak godina dodjeljuje berlinska Kuća kultura svijeta (Das Haus Kulturen der Welt). Riječ je o prestižnom berlinskom kulturnom centru koji nagradu dodjeljuje u suradnji s tamošnjom Zakladom elementarnih čestica.

O Kući kultura svijeta skrbi tvrtka koja organizira i Berlinale, nadaleko poznati berlinski filmski festival. O ugledu njihove književne nagrade dovoljno je reći da su među prijašnjim dobitnicima i pisci kao što su to Izraelac Amos Oz ili pak Rumunj Mircea Cărtărescu. Ivana Sajko i Alida Bremer stoga su se našle u odličnom i elitnom društvu u koje i spadaju.

Poznata i kao dramatičarka, Ivana Sajko berlinsku je nagradu osvojila “Ljubavnim romanom” koji je u Hrvatskoj 2015. godine objavila Meandar Media. Riječ je o prvom romanu Ivane Sajko prevedenom na njemački jezik koji je objavila njemačka nakladnička kuća Voland & Quist. To je nakladnik kojeg resi decentan osjećaj za hrvatske pisce, pa objavljuju i Edu Popovića (koji je jedan od najprevođenijih i najafirmiranijih hrvatskih pisaca u Njemačkoj) ili pak Romana Simića i Olju Savičević Ivančević.

U obrazloženju nagrade žiri iz Berlina ocijenio je da “Ljubavni roman” Ivane Sajko govori o svijetu u agoniji, o tome kako se politički sustav pretače u život, izlaže ga pritisku i polako ga truje. Nije nevažno da nagrada berlinske Kuće kultura svijeta ima i znatnu financijsku dimenziju. Ivani Sajko tako će pripasti 20.000 eura, a njezinoj prevoditeljici Alidi Bremer (koja je i književnica, ali i vrsna graditeljica mostova između njemačke i hrvatske kulture) 15.000 eura. Ivana Sajko i Alida Bremer tako su se uvrstile među one hrvatske autore koji su posljednjih godina nagrađivani izvan hrvatskih granica, a među njima su i Dubravka Ugrešić, Slavenka Drakulić, Miljenko Jergović, Dorta Jagić, Slobodan Šnajder, Luko Paljetak, Ivica Prtenjača, Lana Derkač, Luka Bekavac, Lada Žigo, Miro Gavran, Ludwig Bauer, Mila Pavićević, Tomislav Marijan Bilosnić...

Popis sasvim sigurno nije konačan ni sustavan, nego slučajan. Lijepi broj nagrada hrvatski su pisci dobili baš u Njemačkoj, velikoj zemlji koja voli prevoditi, čitati i nagrađivati strane pisce. Njemačke nagrade hrvatskim piscima mogu barem djelomično zahvaliti i nastupu Hrvatske kao zemlje gosta na sajmu u Leipzigu koji je koordinirala baš Alida Bremer, a koji se dogodio prije točno deset godina. Riječ je bila o većem i dobrodošlom iskoraku hrvatske kulture izvan uskih hrvatskih granica koji je očito imao važne odjeke i posljedice koje, na našu sreću, traju sve do danas. Ako se s pravom radujemo međunarodnim uspjesima hrvatskih sportaša, onda se trebamo radovati i kada hrvatski umjetnici osvajaju nagrade na zahtjevnoj međunarodnoj pozornici. I dati im dužnu medijsku pažnju.

Dubravki Ugrešić nagrada za roman godine:

Ivana Sajko
1/16

Komentara 3

JO
jocoudriga
21:10 18.06.2018.

Što nekome znače pisci i literatura u zemlji i kojoj pola Hrvata knjigu godišnje ne pročita!?

DU
Deleted user
22:23 18.06.2018.

..trovači hrvatske kulture,neka ostanu tamo negdje ako je ikako moguće..

JB
josip.bognar.39
10:38 18.06.2018.

denis drek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije