Naslovnica Premium Kolumne

Nagodba prošla, Agrokor je sada na prekretnici

Plenković sada ima priliku pokazati koliko je jaka država u zaštiti nacionalnih interesa
05. srpnja 2018. u 06:47 2 komentara 705 prikaza
Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon mjeseci dogovaranja i posebnih sporazuma s velikim brojem vjerovnika Agrokora bilo je očekivano da će nagodba dobiti podršku potrebne većine, ali činjenica da je čak 80 posto vjerovnika glasalo za nagodbu pokazuje da je nacrtom koji je pripremila izvanredna uprava zadovoljen interes širokog kruga aktera uključenih u proces.

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora Velikom većinom Izglasana nagodba vjerovnika Agrokora! Plenković: Hvala i Martini Dalić...

Mogli smo čuti da je premijer pohvalio ishod glasovanja, što je razumljivo s obzirom na to da mu je na leđima bio velik teret, ali u idućim mjesecima odvijat će se procesi koji će determinirati smjer razvoja i budućnost koncerna pa ne treba odmah piti šampanjac već budno pratiti što će se u najvećoj kompaniji u Hrvatskoj događati.

Nagodbom kontrolu nad kompanijom dobivaju ruske državne banke, kojima je dovoljna potpora još jednog manjeg dioničara kako bi donosile ključne odluke. Pohvalna je činjenica da su se domaće tvrtke dobavljači izborili za plasman robe na police maloprodajne mreže Agrokora u idućih pet godina, ali i, kako smo mogli čuti, za svoj utjecaj na strateške odluke u kompaniji, što je jedna vrsta osigurača da će proces restrukturiranja koncerna proći bez jačih negativnih utjecaja na domaće gospodarstvo.

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora
1 / 20
Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora

Agrokor je na prekretnici jer mu internacionalizacija vlasničke strukture može otvoriti vrata za širenje poslovanja i maksimizaciju profita i prihoda, ali samo ako novi vlasnici iskoriste svoj utjecaj kako bi mu u tome pomogli. Kritičari procesa boje se da će krenuti drugim smjerom, a to je da će novi vlasnici iskoristiti najbolje od Agrokora za brzu naplatu svojih dugova, ali uz pametnu državnu politiku to se lako može spriječiti.

Fabris Peruško i Irena Weber Agrokor Peruško: Neće biti otkaza, vidim priliku za nove poslove unutar Agrokora

Plenković sada ima priliku pokazati koliko je jaka država u zaštiti nacionalnih interesa čime bi njegova poruka novim vlasnicima da “moraju raditi i u korist cijelog hrvatskog naroda” dobila na snazi.

Za to će mu trebati jak i hrabar igrač poput Martine Dalić kojoj je nakon svega zahvalio za doprinos koji je dala procesu. 

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Manu@:

    Kad se pljačka stoljeća prikazuje kao uspjeh sve osim iseljavanja razočaranih bilo bi iznenađenje. A odgovor na pitanje ko je jamio i koji dio kolača su požderale političke i krimi partije i njihovo sudstvo možemo samo nagađati.

  • Drass79:

    Tko je od koga šta opljačkao i jamio? čisto da znamo...Evo jučer Kolakušić govori da kompanije više neće biti naše...pa nisu ni bile NAŠE, bile su privatne,od jednog čovjeka...dok su bile naše ( PIK Vrbovec, Belje, Vupik,...) nisu valjale, nit ... prikaži još! su proizvodile nit su bile sposobne isplatit plaće, a kamoli investirat...pod Todorićem su investirale, rasle, tehnološki se razvijale...ok, načini financiranja su bili upitni, al valjda i o naj koji fiancira snosi nekakvu odgovornost