Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2020. u 08:56

Ni HDZ ni SDP u programima za izbore ne spominju najbolniju činjenicu – da je Hrvatska kolonija moćnih zemalja Europske unije, koje su nam oduzele financijsku, gospodarsku a uvelike i političku suverenost.

Trenutno su zanimljiva dva procesa u političkim strankama – kako se približavaju izbori za Hrvatski sabor, oporba je sve slabija a HDZ je sve ljeviji. Jedan se tjednik, ne baš nesklon ljevici, na naslovnoj stranici pita “može li slabi Bernardić ugroziti jakog Plenkovića”. Otkad je zasjeo na čelo SDP-a o Bernardiću je gotovo nepodijeljeno mišljenje, koje se može sažeti u dvije riječi – nema karizmu.

Nema onu muževnost, gard vođe, odlučan glas, odlučne pokrete rukama, stisnute šake podignute u zrak, zavodljiv, duhovit, razarajući izričaj, što sve prvak političke stranke mora imati da bi vodio svoje pristalice i pridobio glasove “sa strane”. Vjerojatno je, i sam osjećajući da je tako kao čelnik zakinut, svoje nedostatke nastojao nadoknaditi uvredama upućenim HDZ-ovom predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću. Djeluje Bernardić nezrelo, i premda je prilično mlad, govori kao starac od 85 godina, pa u svakoj riječi čim je izgovori ugasi životnost.

Osim toga, borba protiv korupcije ne silazi mu s usta, ali svak s kim se zakvači odgovara mu poput predsjednika HSLS-a Hrebaka: “Dragi Davore, moja poruka ti je da prvo vratiš pare, onih 260.000 kuna koje nisi smio primiti”. Riječ je o stipendiji koju je primao od škole Cotrugli dok je istodobno dobivao saborsku plaću. SDP-u sigurno neće koristiti ni njegov prema oponentima u stranci osvetoljubiv izbor kandidata na izbornim listama. I dok je tako relativno slaba glavna oporbena stranka na ljevici, desnica također slabi. Propao je pokušaj koalicije Škore i Mosta, Most danomice napuštaju poznata imena (Slaven Dobrović, Ružica Vukovac, Vlado Marić, Ines Strenja Linić...), a Škoru je napustio slavni vinar Ivan Enjingi optužujući ga da se okružuje propalim političarima.

Tko će se, dakle, na izborima suprotstaviti HDZ-u kad mu glavni konkurenti ni na ljevici ni na desnici ne prijete? Na neki način će se vladajuća stranka suprotstaviti samoj sebi, jer po informacijama koje iz nje dolaze na izbornim listama neće biti nikoga iz desnog krila stranke tko se zamjerio autokratu Plenkoviću – ni Brkića, ni Kovača, ni Stiera, ni Penave, a vjerojatno ni podosta drugih koji su bili protiv Istanbulske konvencije.

Tako će ovi izbori biti provjera snage jedne rijeke kojoj je vođa promijenio prirodni tijek. Zapravo će se na izborima natjecati dvije ljevice, Plenkovićeva koja se još ogrće u ruho privlačno za desne birače (pokroviteljstvo nad obilježavanjem bleiburške obljetnice, zagovor nerada nedjeljom, mahanje Tuđmanom...), i Bernardićeve, koja uz neke moderne naume (digitalizacija, obrazovna i druge reforme itd.) ne napušta slavljenje zločinca Tita i “antifašizma” iz kojeg je stvoren politički sustav sličan fašizmu.

Ni HDZ ni SDP u svojim programima za izbore ne spominju najbolniju činjenicu – da je Hrvatska kolonija moćnih zemalja Europske unije, koje su nam otimanjem banaka i velikih državnih tvrtki te zaštitom za hrvatske proizvodnje razornog uvoznog lobija, oduzele financijsku, gospodarsku a uvelike i političku suverenost. Nemoguće je zamisliti da bi se hrvatska vlast, vodio je Plenković, što je gotovo sigurno, ili Bernardić, što je vrlo malo vjerojatno, ikada ohrabrila učiniti ono što je u Mađarskoj, i pod cijenu teških sukoba s Bruxellesom, učinio Viktor Orbán. Porazno je da ni desnica, kojoj bi briga za nacionalne interese trebala biti najvažnija, u svojim programima nema namjeru izvlačiti Hrvatsku iz kolonijalnog položaja.

Ona je još uvijek zabrinuta zbog velikosrba i jugonostalgičara, još traje natjecanje u tome tko je veći a tko manji Hrvat, a nikome ne pada na pamet da bi se Hrvat trebao definirati po tome koliko pridonosi materijalnom bogatstvu zemlje i neovisnosti o stranim porobljivačima.

Uzalud ćete u naumima desnice tražiti razrađene programe rekroatizacije banaka, prijedloge da se zabrani uvoz onoga što Hrvatska može proizvoditi, iskorištavanja neobrađenog zemljišta s kojeg bi se mogla hraniti cijela Hrvatska i još milijuni ljudi. Osim toga, koja god koalicija formirala vlast neće imati razloga za slavlje, jer će korona, i po predviđanjima nekih ekonomista i drugih znalaca koji inače nisu poznati po crnima prognozama, ostaviti katastrofalne posljedice koje će trebati ublažavati godinama. 

Komentara 11

DD
duda.dudica
09:26 22.05.2020.

Vidim da su ljevičari počeli nazivati Plenkovića ljevičarem kako bi opravdali svoju namjeru glasanja za njega...

DU
Deleted user
14:37 22.05.2020.

ivkošiću kad ja to napišem dobim dva dana,to se sve zna!!!

BO
boris
14:44 22.05.2020.

tko je lijevi vidi se po tome tko hoće zagovarati fondove EU zbog štete od pandemije, svi oni koji ne žele sami raditi (Fr, Španj., It., Grčka, sve ljevičari kao i Plenkovic), kao da je to normalno da Nizozemska, Njemačjka, Austrija sipaju pare... e ne može tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije