Naslovnica Premium Kolumne

Na užas HDZ-a, Ćorić je mogao imenovati i ujaka SDP-ovca

Dok neznanje običnom puku škodi, političari profitiraju što manje znaju, a osobito su oni s poltronskim ambicijama sada blaženi u neznanju
05. ožujka 2019. u 18:08 1 komentara 1412 prikaza
Tomislav Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Eto, konačno je Europa došla i u Udbinu! Baš ni po čemu nije se dalo naslutiti da će tako banuti i da će, na čuđenje 98-godišnje starice, to biti naplaćeno oko 2000 kuna. Ispada da postupanje carinika tamo “na kraju svijeta” nije posljedica birokratske obijesti i pretjeranog inzistiranja na poštivanju zakona i u najzabačenijim područjima gdje ima sve manje života. Nakon brojnih medijskih napisa, Carinska uprava tijekom vikenda demantirala je postupanje prema starici, već se, kažu, radilo o 58-godišnjakinji koja je “tijekom provedbe nadzora aktivno i angažirano sudjelovala”.

Andrej Plenković Iva Puljić Šego HDZ se kupa u milijunima, u plusu i drugi, očito dobivaju previše iz proračuna!

U pokušaju da rasvijetlimo zabunu, od Carinske uprave doznajemo kako je za nju prekršitelj tko je zatečen u nezakonitoj proizvodnji alkohola, a to čije su šljive nije ni od kakvog utjecaja. Poriču i kaznu od 2000 kuna. Ispada da su bili milostivi jer su izrekli najmanju moguću, od 600 kuna, dok se 1488 kuna odnosi na trošarinu za 54 litre trajno oduzete rakije. K tomu, ističu: “Navedeno postupanje proizlazi iz prisilnih EU propisa koji strogo zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine”. Propisi se moraju znati i u Udbini. Još od davnina vrijedi latinska izreka “Ignorantia iuris nocet” - nepoznavanje prava škodi. Čini se da je to imalo smisla kad nije bilo toliko propisa kao danas, kad se i pustinjacima propisuje kako da žive.

Ali, kako bi u suprotnom vi kršili zakone, uzima se da ih svi znaju. Stoga, ne mogu si građani, nije bitno je li riječ o bakici ili ženi, o zabiti ili metropoli, priuštiti ignoriranje “Narodnih novina”. Tu ne pali “nismo znali”. Kao što je upalilo ministru Tomislavu Ćoriću. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa njemu nije moglo reći da je njegovim službama dužnost pratiti medije pa je stoga nemoguće da nije vidio brojne napise o ujaku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića već su njemu uvažili “nisam znao” kad je Marka Raosa diskrecijskom odlukom nakon što je u lipnju 2017. postao ministar okoliša imenovao u upravno vijeće Parka prirode Biokovo.

Davor Bernardić STRANAČKI SKUP Bernardić: SDP ruši nejednakost i barijere među ljudima

Tako ispada da je i potpisnik ovih redaka neutemeljeno sumnjičio Ćorića za poltronstvo. Premda, ni novinarskom početniku, a kamoli ozbiljnim državnim službama koje bi dobile od ministra zadatak da portretiraju potencijalnog kandidata za neku poziciju, u vrijeme imenovanja Marka Raosa ne bi smjelo promaći da je riječ o premijerovu ujaku. U veljači 2017. Raos je govoreći o svojoj kandidaturi rekao kako još nije odlučio, pa je dodao kako na Andreja Plenkovića gleda kao na sina, da se čuju gotovo svaki dan, i da sigurno neće ići protiv njega.

Dva mjeseca kasnije, mediji su objavili da je Plenković nagovorio ujaka da odustane od svoje nezavisne kandidature za gradonačelnika Makarske obećavši mu drugo mjesto na HDZ-ovoj listi, a što je i Raos potvrdio. I tako je i bilo. HDZ je pobijedio u Makarskoj, dok je Raos na HDZ-ovoj listi ušao u Gradsko vijeće. Kad je imenovao članove Upravnog vijeća Biokova, ministar Ćorić, iako je riječ o diskrecijskoj odluci, nije bio ničim ograničen. Tako mu moral i pravila o sukobu interesa nalažu da ne imenuje nekog bliskog sebi ili kao u ovom slučaju, svome šefu.

Ćorić je u prvom očitovanju Povjerenstvu rekao kako je Raosa imenovao nastavljajući prijašnju dobru praksu imenovanja članova upravnih vijeća iz redova osoba koje predstavljaju lokalnu zajednicu. Što baš ne objašnjava zašto je onda izabrao i svoga državnog tajnika Marija Šiljega (šef upravnog vijeća), koji je doduše rođen s druge strane Biokova, ali poslom je vezan za Zagreb. Upravo na njegovu sugestiju imenovao je Raosa, premda i on tvrdi kako nije znao da je riječ o premijerovu ujaku. I tako nam ostaje da vjerujemo kako je pukim slučajem politika otkrila Raosovu stručnost tek u njegovim sedamdesetima i da je to koncidiralo s dolaskom njegova nećaka na vlast.

Andrej Plenković na izbornom Saboru Mladeži HDZ-a FINANCIJSKO IZVJEŠĆE HDZ godinu završio u plusu od gotovo 13 milijuna kuna

Premda, kako Ćorić navodno bira, na užas HDZ-ovaca mogao je tako biti izabran i neki bliski rođak Davora Bernardića ili drugog viđenijeg SDP-ovca. Na svu sreću, slučajno je ipak izabrao i HDZ-ovu vrgoračku kandidatkinju Nikolinu Andačić. I stoga ne čudi što je ministar Ćorić utvrdio kako su posve slučajno u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imenovani brojni HNS-ovci. Tako je slučajno i Raosova kći baš sada imenovana šeficom Hrvatske turističke zajednice jer “nisu znali” da je ona premijerova sestrična...

Očito je vrijeme za okružnicu u kojoj će službe za praćenje medija po državnim institucijama upozoriti da ne izdvajaju medijsko štivo zbog kojeg bi se čelnici tih institucija mogli naći u sukobu interesa. Eto, dok neznanje običnom puku škodi, političari profitiraju što manje znaju, a osobito su oni s poltronskim ambicijama sada blaženi u neznanju.

>>Tomislav Ćorić dao izjavu za medije vezano za Rafineriju Sisak

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • junkerovkaputzapovlačenje:

    pa naravno da nije znao.zar bi se takav vjernik i katolik poput andreja ukaljao imenovanjem ujaka. to je jedna takva poštenjačina čije poštenje najbolje prepoznaju i o istom mogu svjedočiti saucha,mišić,škibola,ronko,opačić,puh,batinić,vrdoljak........ ali čak i da je andrej samo škegrin i ... prikaži još! šeksov potrčko i ništa više,zar takve moralne gromade poput kurečića,bozanića,uzinića,barišića ne bi reagirali i na prvu naznaku da je netko škegrin potrčko istog potjerali iz prvih redova u crkvi i s domjenaka u organizaciji crkve.mislim,što je previše previše je