Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Na testu je obrana jakog javnog zdravstva

U Ministarstvu su izračunali da će se u tri godine uštedjeti oko 15 milijuna kuna, a potom čak 20 milijuna kuna godišnje činjenicom da se više neće 90 posto potrebnih pretraga plaćati privatnoj ustanovi, a da ne pretjeruju može se lako provjeriti
26. srpnja 2019. u 13:40 0 komentara 815 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jedna od najvećih vrijednosti u postkomunističkim zemljama koje su prošle tranziciju je zadržavanje jakog zdravstva dostupnog svim građanima uz solidarnu participaciju pri čemu bogatiji plaćaju veću, a manje imućni nižu cijenu za istu uslugu. Sustav u kojem se može do liječnika u razvijenim zemljama davno je zaboravljen i tamo vrijedi ona ‘koliko para toliko muzike’, pa se bogatiji liječe kvalitetnije i uspješnije, a siromašni dobivaju tek osnovnu liječničku skrb.

KUJUNDŽIĆ: 'Optužuju me jer će ovime privatnik koji je zarađivao milijune izgubiti monopol'

Naša odluka da zadržimo tu vrijednost na testu je i ovih dana kada se digla hajka protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog nabave četiriju novih PET/CT uređaja za sustav javnih bolnica. Monopol je, naime, u tim pretragama imala jedna privatna poliklinika kojoj je godišnje javni zdravstveni osiguravatelj isplaćivao oko 40 milijuna kuna za oko 7000 pretraga koje su na tim aparatima obavljali svake godine sve od 2007. Tim je zanimljivije što je ministar prozvan da ‘mulja’ s troškom nabavke novih aparata samo mjesec dana nakon što je ta privatna poliklinika objavila da upravo kupuje četiri nova modernija PET/CT aparata i to za lokacije koje je ministar Kujundžić također poželio opremiti.

Interesantno je i to da su Kujundžić i privatna poliklinika komunicirali istu cijenu – 60 milijuna kuna za četiri aparata pa se sada postavlja pitanje zašto ta nabava ne bi bila isplativa za javno zdravstvo, a jest za Medikol. Inače, ta je poliklinika u suradnji s Institutom Ruđer Bošković proizvođač izotopa bez kojih se pretraga ne može izvršiti pa su im vjerojatno nešto jeftiniji nego što će biti javnom zdravstvu, ali nije izgledno da će cijena izotopa poništiti uštede koje se postižu osiguranjem usluge unutar sustava.

Milan Kujundžić UREĐAJI ZASTARJELI Kujundžić: Aparati Medikola su stari, HZZO pretrage plaća 40 milijuna kuna

U Ministarstvu su izračunali da će se u tri godine uštedjeti oko 15 milijuna kuna, a potom čak 20 milijuna kuna godišnje činjenicom da se više neće 90 posto potrebnih pretraga plaćati privatnoj ustanovi, a da ne pretjeruju može se lako provjeriti. Uz činjenicu da se postiže novčana ušteda, u korist valja uračunati i praksu liječnika koji će raditi na najnovijim aparatima, kao i veću dostupnost pretrage za sve pacijente.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.