Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.05.2014. u 11:30

I njemački SPD premijeru šalje poruku da se makne s vrha SDP-a- A koje poruke donosi Angela Merkel?

Prvi ljevičar koji je zatražio prijevremene parlamentarne izbore je Dragutin Lesar, lider Laburista. Premda je i on još do prije par tjedana ismijavao tu ideju, sada kaže da bi "najbolja odluka premijera Zorana Milanovića bila da prizna da ne zna i ne može te da raspiše prijevremene izbore".

Ideju je prošle godine pokrenuo Tomislav Karamarko, čijem je HDZ-u u "opisu radnih aktivnosti" traženje prekorednih izbora. Tada je želio da se ti izbori spoje s euroizborima u svibnju. No, ideja još nije bila realna, za razliku od sadašnjosti, kada je već moguća. HDZ sada gura zajedničko održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koji će biti, otprilike, u prosincu ove ili u siječnju iduće godine. Za prijevremene izbore je još i Savez za Hrvatsku, a ogorčeno ih traže i sindikalne središnjice. Protiv su Zoran Milanović i Vesna Pusić, koji predstavljaju saborsku većinu.

No, Milanović se nalazi u potpunom okruženju. Prijeti mu rasulo u Vladi, jer za koji god da se korak u obračunu sa Slavkom Linićem odluči, biti će to krivi korak. Kako se njihova komunikacija svela samo na onu u kojoj još razmjenjuju tek kratke, proste izraze, logično je da Milanović želi izbaciti Slavka iz Vlade. Premda je on u javnosti najpopularniji ministar. Učini li to, pokrenut će u SDP-u već pripreman proces koji će prije ili kasnije završiti njegovom političkom dekapitacijom. Riječki je lobi već putem medija poslao takvu poruku Milanoviću. No, tko je "riječki lobi"? Linić, kojemu je dovoljno samo nabrojiti desetak najbližih prijatelja i partnera bremenitih ili kaznenim prijavama ili sumnjivim privatizacijama pa da se javnost upita tko je ustvari Slavko Linić.

Zlatko Komadina? Koji je, kada je trebalo podmetnuti leđa u izvršnoj vlasti, nakon osam godina oporbe i "zemlje dembelije", na funkciji ministra izdržao – tri mjeseca. Komadina je imao zdravstvenih problema, no svi su saznali da se "nije najbolje snašao, nespreman je preuzeo resor, a i sam je priznao da je zatečen stanjem".

Vojko Obersnel? Vječni riječki gradonačelnik koji, sada, izgubljen, na 1. svibnja vrišti sindikatima da su "izdajice"?

Željko Jovanović? Najnepopularniji ministar, čiju se suptilnost i psihu ne bi moglo opisati riječima kojima se ne bi riskirala tužba zbog osjetljivog zakona o "sramoćenju". I to je taj riječki lobi? To je ono najbolje što SDP ima? No, to je unutarstranačka stvar.

Ono što nije, nego se tiče građana, jest kako pogurati nove izbore, jer još godinu i pol ovakve vlasti će nas dotući. Kako postići da i SDP poželi izbore što prije? To više i nije dvojba koja zanima samo Hrvatsku. Koja ulaskom u EU nije samostalna u svemu, nego je dio EU fiskalnih problema. Pomoć stiže iz njemačkog SPD-a. Josip Juratović, treći mandat zastupnik Bundestaga, šalje Milanoviću poruku – da napusti mjesto šefa SDP-a, te se "mora koncentrirati na vladu".

No, to nije sve, EU će tražiti "novo miješanje karata", a i te će poruke doći iz Njemačke. U srpnju Angela Merkel dolazi na summit u Dubrovnik. S razlogom. Svoj obol lobiranju za nove izbore, umjesto da se bavi sada manje važnim ustavnim promjenama, mogao bi dati i predsjednik RH Ivo Josipović. Kao i Josip Leko, predsjednik Sabora. Tim izvornim SDP-ovcima vjerojatno nije svejedno hoće li u nove izbore SDP ući raskoljen i osramoćen ili možda već spreman za popravni.

Komentara 25

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:15 04.05.2014.

Da se radi o normalnoj stranci to bi se već dogodilo, ali ipak se radi o SDP-u gdje poslušnici mirno promatraju kako naša država tone sve dublje...

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:04 04.05.2014.

SDP-ova garnitura na Pantovčaku i Markovu trgu pokazala je što zna i može. A pokazali su i što hoće. Mislim da sljedećih 50 godina neće primirisati vlasti.

KN
knezica
12:14 04.05.2014.

Ovima je jedina šansa da ne odu u zatvor u dogledno vrijeme da se grčevito drže vlasti. Milanović je jučer rekao da mu ne pada na pamet raspisati nove izbore dok imaju podršku u Saboru. E pa moj Hrvatski jadni i naivni narode, što si tražio to si i dobio. Njihova je ideja da Hrvatske nema i da je unište na svakom polju, a to vrlo kvalitetno rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije