Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Na nastavu u doba korone uz potpuno nerazumljive poruke

Upisi u srednje škole do kraja srpnja? Nadamo se da je to još jedna ideja čiji besmisao će se na vrijeme uočiti i od nje odustati.
23. svibnja 2020. u 11:50 5 komentara 391 prikaza
Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Roditelji đaka nižih razreda osnovne škole čija djeca više od dva mjeseca prate nastavu kod kuće nisu uopće načistu s tim da li da djecu pošalju u ponedjeljak u školu ili ne. Nejasnoće i nelogičnosti poruka vezanih uz školarce prisutne su od početka, odnosno otkad su 11. svibnja škole ponovno počele s nastavom u učionicama.

Krunoslav Capak ŠEF HZJZ-A Krunoslav Capak: 'Roditelji, pošaljite svoju djecu u škole, sigurnost je maksimalna'

Odazvao se jako mali broj učenika pa su mnogi razredi protekla dva tjedna imali po jedno ili nijedno dijete na nastavi, što ne čudi jer roditeljima nije bilo jasno u koje uvjete zapravo treba poslati djecu, kad su propisane epidemiološke mjere bile u totalnom nesuglasju sa stvarnim stanjem i mogućnostima u školama, a na to su upozoravali i sami nastavnici i pritom odvraćali roditelje od toga da djecu šalju u školu.

Sada su pak protuepidemijske mjere dodatno popustile pa će u učionici moći biti 20 i više djece, što praktički znači kompletni razredi, no teško da su brojne nelogičnosti dovoljno uvjerljivi argumenti. Primjerice, poput one da po djecu ne dolaze roditelji s temperaturom i respiratornim simptomima – pa zar treba uopće slati u školu dijete izobitelji u kojoj je netko s tim simptomima?! Činjenica je da je epidemiološka situacija sada bolja, ali opet se donose dvosmislena pravila, sve zbog silne želje za ogradom od bilo kakve odgovornosti.

Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19 SAVJETI ZA RODITELJE HZJZ objavio savjete za roditelje čija će djeca ponovno krenuti u školu i vrtić

Pa se tako kaže da će đaci od ponedjeljka za nedolazak morati donositi ispričnice, ali i da će se priznati i subjektivni razlozi za izostanak. Uz to, nije se u javnom obraćanju naglasilo da tv-nastava prestaje s radom, već se to shvatilo tek pomnim iščitavanjem novih pravila.

U šumi nejasnih poruka je i službeni odgovor kako “škola za niže razrede nije obavezna”, a iznenađujući obrat predstavlja i tumačenje zamjenice ravnatelja HZJZ-a, koja je rekla da za kronične bolesnike na radnom mjestu nema opasnosti “ali na ravnateljima je da takve djelatnike stave na poslove gdje ne moraju biti u kontaktu s većim brojem osoba, a u krajnjoj liniji može se koristiti i maska”. Pa ti uzmi što ti od toga najviše odgovara.

Upisi u srednju školu digitalizacija Ministarstvo: Upisi u srednje škole online, nije potrebno osobno dolaziti

U sjeni nižih razreda ostali su osmaši koji su tek prije koji dan mogli čuti da se upisi u srednje škole planiraju protegnuti do kraja srpnja, a zašto – to nikome nije jasno jer procedura ostaje ista, a epidemiološki faktor ne mijenja na stvari. Zato ostaje samo nadati se da je to još jedna promašena i besmislena ideja koju će salve kritika uspjeti promijeniti.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • vlatx:

  Nitko ne razmišlja o djeci već o svojim foteljama. Najbolji je primjer trenutna ministrica koja je trebala, da je imala imalo trunke osjećaja odgovornosti, dati ostavku još kod štrajka učitelja. Već se tada vidjelo da nije osoba za to mjesto ... prikaži još! kada se "povukla" iz pregovora?! Sadašnja siuacija u obrazovanju je kaotična i na žalost ne ide prema boljemu. Umjesto povratka viših razreda, gdje su djeca samostalnija, vraćaju se niži kojima ocjene nisu važne za daljnje školovanje. Većina profesora, barem kod mojeg djeteta, nije održala niti jednu online video nastavu već sve ide suhoparno preko prezentacija. Ja mu objašnjavam sve nastavne cjeline. Na kraju djete dobije opomenu da je neaktivno jer nije lajkalo njihovu objavu????? Neaktivni su profesori i nikome ništa, nema ocjene kojom ih se može ocjeniti ali će zato djete dobiti manju ocjenu iz pojedinih predmeta i prilikom upisa u srednju školu može se slikati!!!! Sva djeca bi trebala proči s odličnim ili biti neocjenjena jer ta ocjena neće odražavati njihovo znanjen već samo lajkanje objava.

 • Avatar SarahRO81
  SarahRO81:

  w​​w​​w​​.​​l​​o​v​​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

 • Avatar LisaAJ85
  LisaAJ85:

  w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b