Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.03.2017. u 19:16

Od objave da će Hrvatska sukreirati američku vanjsku politiku potpora ultradesnice Trumpu druga je najbolja vijest za Bijelu kuću

Donald Trump može mirno usnuti do kraja mandata u Bijeloj kući: u malenoj ali strateški važnoj Hrvatskoj javnu mu je potporu izrazio Dražen Keleminec, što je nakon objave predsjednice Grabar-Kitarović da će Hrvatska sukreirati američku vanjsku politiku možda druga najbolja vijest za State Department od formiranja tamošnje nove vlasti do danas.

Nedvojbeno, američki predsjednik s dubokim je olakšanjem odahnuo nakon vijesti o podršci sa skupa crnokošuljaša predvođenih spomenutim političkim marginalcem koji, za razliku od Trumpa, shvaća svu važnost medija pa ih bjesomučno naziva svaki put kad završi u policijskoj marici, upirući se postati nekakva inačica ultradesnog Pernara, zasad uzalud.

Ovom tranzicijskom gubitniku razuma, međutim, ne polazi za rukom pokrenuti medijsku mašineriju, pridobiti naslovnice i udarne televizijske minute, pa se ovaj put proširenim transatlantskim programom potrudio zaintrigirati američke medije, ali avaj, CNN i New York Times bešćutno su ga izigrali pa se sam sebi načuditi ne može što je ovaj put posve neplanirano uspio izazvati reakciju državnog vrha, pokazalo se, u uskoj vezi s reakcijom američkih diplomata na službi u Hrvatskoj.

Keleminčev bizarni ali opasni performans tijekom kojeg je rabio i uvozne elemente njemačkog neonacizma, osudila je hrvatska Vlada koja se “odlučno protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države”, ističući kako je cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu, što je u suprotnosti s Vladinim ciljevima.

I tko zna bi li, nakon okretanja glave pred cijelim nizom incidenata usmjerenih protiv manjina, priopćenje itko i sastavio da im nisu prišapnuli da oštra osuda bizarnog Keleminčeva performansa stiže iz američkog veleposlanstva u Buzinu, lokacije gdje se donose ključne strateške odluke za Hrvatsku, gdje naša politička garnitura odlazi po mišljenje.

A američki diplomati, ukratko, pristojnim su rječnikom poručili provokatorima da njihovom predsjedniku takva potpora ne treba, njihovu ideologiju nazvali su mrskom pa podsjetili da je takva sugestija uvreda sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

No, dok veleposlanstvo SAD-a koristi jedino moguće legitimno sredstvo reakcije na nemili događaj, ostaje posve nejasno zašto i hrvatska Vlada poseže za priopćenjem kada na raspolaganju ima cijeli niz mjera u borbi za suzbijanje radikalnih izljeva mržnje i promoviranja neonacističkih ideja u središtu Zagreba, jedna od njih je i zabrana, ili barem izmještanje takvih skupova. Zabijanje glave u pijesak i odašiljanje šturih priopćenja tek kada ih se stjera u kut postaje vrlo opasan Vladin modus operandi tretiranja sve prisutnijih društvenih anomalija.     

>> Keleminca uhitili usred skupa na kojem je veličao nacizam

>> 'Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s neonacističkim i proustaškim stajalištima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije