Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serija

Mutanti nisu jedino što novu Foxovu seriju čini neobičnom

30.10.2017.
u 18:30

Radnja Nadarenih odvija se u paralelnom vremenu u kojem su X-Meni nestali. Brza izmjena događaja, odlični vizuali i efekti zadržat će mnoge pred ekranima

Izgleda kao da je serijal filmova i spin-offova o X-Menima pokrenuo pravi val ekranizacija priča o mutantima. Nadareni su najnovija takva serija koju možemo gledati na našim TV ekranima putem Foxa.

I ovdje postoji čvrsta poveznica s popularnim mutantima iz hollywoodskih blockbustera što se moglo lako zaključiti s obzirom na to da je u produkciji i Marvel Television. No ta poveznica nije vidljiva jer se radnja Nadarenih odvija u paralelnom vremenu u kojem su X-Meni nestali. Reed i Caitlin Strucker dvoje su prosječnih roditelja koji otkrivaju kako im djeca imaju mutantske osobine. Jasno, i u ovom svijetu mutanti su omražena bića te njihovo otkriće znači da će se vrlo brzo naći u nevolji. Pogotovo je to neugodna situacija za Reeda koji je okružni tužitelj s poviješću pospremanja osoba s mutantskim sposobnostima u za njih predviđene logore.

Zna da bi i njegova djeca mogla nestati kao i neki mutanti koje je dao zatvoriti pa sada nema drugog izbora nego pobjeći. Ništa lakše nije ni Caitlin koja je vodila uobičajen život, a sada je situacija prisiljava da se od kućanice pretvori u ratnicu. Jer, posebna protumutantska agencija Sentinel Services (SS!?) vrlo se brzo pojavljuje kako bi pokupila njihovu djecu Andyja i Lauren. Da bi ih pospremio na sigurno, u tajnu mutantsku zajednicu, Reed pristaje otkriti informaciju o lokaciji mutantkinje Polaris. Mutant Eclipse, pravim imenom Marcos Diaz, obvezan je pomoći.

Prve četiri prikazane epizode otkrivaju nam Nadarene kao zaista krasno produciranu seriju što zapravo nije neko čudo jer je jedan od producenata Bryan Singer koji stoji i iza X-Mena. Pretvaranje mirnog predgrađa u bojno polje na kojem mutanti pokazuju svoje mogućnosti dozvoljava tek kratke predahe u intenzivnoj radnji.

Praktički se ne zna u kojem će smjeru serija otići sve do četvrte epizode kada nam showrunneri bacaju tek nekoliko hintova. Vizualni su efekti odlično napravljeni, sposobnosti su mutanata očito djelo vrlo maštovita uma. Tako Eclipse može upiti fotone i manipulirati njima. Blink može teleportirati, Polaris vlada magnetizmom, ali usput pati od bipolarnog poremećaja, oko nje će se serija snažno zavrtjeti. Neke ćete od likova možda i prepoznati od negdje drugdje, Blink se pojavljuje u X-Men: Dani buduće prošlosti, no i u Legionu smo imali takvih dodirnih točaka.

Casting sačinjen od relativno nepoznatih mladih glumaca odlično je pogođen, u čestim i brzim dijalozima svi se sjajno snalaze, kao i u intenzivnim akcijskim scenama kojima serija obiluje. Čini nam se kako bi Nadarene, osim fanova X-Mena, sasvim sigurno trebali prigrliti poklonici Legiona, no sasvim je lako moguće da serija pronađe i neku novu publiku, poglavito među tinejdžerima. Puno je aduta koji Nadarene čine gledljivim, na serije s distopijskim scenarijima već smo navikli, a ovdje su mutanti i služba koja ih progoni dodatan začin. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije