Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.03.2019. u 14:07

I Vijeće za prošlost je uočilo ozbiljan problem: “Ustav se u političkoj sferi uglavnom shvaća instrumentalno, dok sudovi i uprava još uvijek ne prihvaćaju činjenicu da je Ustav (i) normativni akt koji su dužni primjenjivati.

Dok je policija u slučaju župana Ive Žinića ekskluzivno intervenirala u njegovu korist, u slučaju ministrice Gabrijele Žalac ipak nije. Štoviše, analiza priopćenja Policijske uprave vukovarsko-srijemske pokazuje da oni u pravilu o prometnim nesrećama izvještavaju dan poslije, dok su o ovoj nesreći prvu obavijest odaslali već nakon sat vremena.

Recimo o nesreći u kojoj je u Ivankovu lani 5. prosinca oko 12.30 sati također teško ozlijeđeno 10-godišnje dijete izvijestili su sutradan. Jedina nesreća s ozlijeđenim pješakom o kojoj su unatrag godinu dana izvijestili istoga dana dogodila se lani 20. rujna u 16.25 sati kad je teško ozlijeđen 7-godišnjak u Boškovićevoj ulici u Vinkovcima. I u tom su slučaju izvijestili da je dijete “neoprezno prelazilo kolnik”, a u slučaju iz Ivankova da je dječak “iz odvodnog kanala istrčao na kolnik”.

Dakle, to što su priopćili da je u slučaju ministrice dijete “neoprezno pretrčavalo kolnik” standard je u policijskom izvještavanju, kao i naznaka da je dijete to učinilo “izvan obilježenog pješačkog prijelaza” iako su neki mediji problematizirali što u toj ulici prijelaza uopće nema. U nesrećama s pješacima policija uvijek izvještava je li se nesreća dogodila na, u blizini ili izvan pješačkog prijelaza.

U slučaju župana Žinića, MUP i Ravnateljstvo policije priopćili su nakon stručnog sastanka, što se tiče mogućnosti “blažeg” postupanja radi identifikacije novinarke Đurđice Klancir (umjesto legitimiranja na radnom mjestu), kako “prema postojećim pravnim propisima, u navedenom slučaju, to nije bilo moguće”. Iako, priznaju, a na što je tražeći ostavku ravnatelja policije upozorio i Sindikat policijskih službenika, za to postoje tehničke mogućnosti kroz informacijski sustav MUP-a još od 2009. Ali, tumače kako to nije i zakonski propisano već će to biti učinjeno tek s novim zakonom o čijem je nacrtu 4. ožujka okončano javno savjetovanje.

Zar se svaka mogućnost uporabe blaže mjere mora propisati!? Pa “prekomjerna uporaba sile” je koncept s kojim se policajci susreću gotovo pri svakoj intervenciji te im je temeljni pristup da ne koriste teža sredstva prisile ako isti učinak mogu postići i s blažima. Princip razmjernosti vrijedi općenito u pravu, te za njim uvijek poseže i Europski sud za ljudska prava kad procjenjuje postupanje državnih tijela.

Štoviše, troje ustavnopravnih znanstvenika, doajen Branko Smerdel, Sanja Barić i Mato Palić složili su kako je policija prekršila Ustav jer su identitet novinarke umjesto na radnom mjestu u redakciji portala mogli provjeriti i na blaži, primjereniji način. Na to ih obvezuje ustavna odredba koju su trebali neposredno primijeniti, a za što im nisu bili potrebni dodatni zakoni ili pravilnici u kojima to doslovno piše. Štoviše, prema Ustavu, ograničenja slobode ili prava moraju biti propisana zakonom, dok za svako takvo ograničenje vrijedi princip da “mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju”.

Prema tomu, zagrebačka je policija trebala zaključiti kako je pretjerano u povodu privatnog zahtjeva odvjetnika građanina Ive Žinića zadirati u slobodu i prava Đurđice Klancir na njezinu radnom mjestu jer joj je identitet moguće provjeriti i uvidom u njezinu fotografiju u informacijskom sustavu MUP-a.


I Vijeće za prošlost je u svom zaključku, u dijelu gdje se prepoznaje rukopis bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, na državna tijela adresiralo važno upozorenje o tomu da “u hrvatskom pravnom prostoru zapaža ozbiljan problem vezan uz odnos državnih i javnih vlasti, osobito sudstva i uprave, prema Ustavu.

Ustav se u političkoj sferi uglavnom shvaća instrumentalno, dok sudovi i uprava još uvijek ne prihvaćaju činjenicu da je Ustav (i) normativni akt koji su dužni primjenjivati kad tumače pozitivno pravo presuđujući, odnosno rješavajući o pojedinačnim slučajevima”. MUP očito taj problem još ne uočava.

A što se HDZ-ova sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića tiče, njegovo je privatno pravo braniti svoju čast, dostojanstvo i ugled od novinarke i portala, te inzistirati na kažnjavanju i odšteti. Dakako, pri tomu ne može koristiti javne resurse. Međutim, na upite o njegovoj tužbi protiv novinarke i medija, odgovore smo dobili s e-mail adrese i na memorandumu županije i s potpisom “Ureda župana”.

Dok recimo potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić svu komunikaciju vezano za svoju čast i dostojanstvo odrađuje isključivo preko ureda svoga odvjetnika. I Žinić je angažirao odvjetnika, vidljivo je iz odgovora pisanog odvjetničkim stilom, koji ipak potpisuje “Ured župana”!? S obzirom na takvo ispreplitanje javnog i privatnog možda tu ima posla i za Povjerenstvo koje odlučuje o sukobu interesa.

Naime, eventualna odšteta za duševne boli neće sjesti na račun županije, već na županov privatan račun.

Na Trgu potpisivana peticija "Stop poskupljenju cijena komunalnog otpada"

Ključne riječi

Komentara 6

FM
fmihoci1
17:41 12.03.2019.

"Dijete neoprezno pretrčavalo kolnik" ---- kako je to policijskim djelatnicima poznato da je, eventualno prelaženje kolnika, bilo "neoprezno" i kako znaju da se radilo o "pretrčavanju" ? . Nikako - točka. O ponašanju pješakinje mogu svjedočiti samo svjedoci, pješakinja i vozačica, a u sudskom postupku (pa i prethodnom postupku DORH-a, moguće i policije) o tomu će svoje nalaze i mišljenja dati stalni sudski vještaci. Dakle, abeceda. Pa ne stoje tvrdnje novinarove o kvaliteti policijskog posla.

DU
Deleted user
18:28 12.03.2019.

..nemogu brže..

BE
berija
17:12 12.03.2019.

"ograničenja slobode ili prava"? Policija legitimira novinarku i to je "ograničenja slobode ili prava". Po čemu je novinarka vrjednija od mene pa da ju policija ne smije legitimirati? Primjenjuje linse "pravilo o novinarima" o na novinare koji pišu što jee ručala Jelena Veljača, što je vidjela Ela Dvornik, s kim se pukla Severina, je li Nives Celzijus opet slikala sisetine i takve slične? Novinari? Hm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije