Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liste čekanja

MR mozga čeka se do studenoga 2017., a ugradnja kuka – do listopada 2018.!

bolnica
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/7
12.05.2016.
u 20:41

Ministarstvo još ne zna zašto su liste čekanja sve duže, a u Vinogradskoj, primjerice, o tolikom čekanju na MR kažu: Uređaj je tehnički ograničen

Pacijent koji se ovog tjedna došao naručiti na magnetsku rezonanciju mozga ili kralježnice u zagrebački KBC Sestre milosrdnice termin će dobiti krajem studenog – iduće godine!

Broj pacijenata koji u hrvatskim bolnicama čekaju ili prvi pregled ili neku pretragu od siječnja ove godine do 10. svibnja narastao je za više od 30 tisuća. Kad su u pitanju operacije, već se tradicionalno najdulje čeka ugradnja kuka, za koju će prvi idući pacijent u Koprivnici dobiti termin za listopad – 2018. godine.

Zaboravljeni problem br. 1

Nažalost, ovakvim se podacima barata već godinama, no trenutačno su liste čekanja u zdravstvu pale u drugi plan. Prije su, podsjetimo, upravo liste isticane kao problem broj jedan čije je rješavanje bivši ministar zdravlja prim. Siniša Varga najavio kroz dva mjeseca, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje poručio da su za posao skraćivanja lista čekanja angažirali stotinu djelatnika.

Foto: VLm

No, prvi je rezultat uslijedio tek pokretanjem Programa plus, odnosno uvođenjem dodatnih sati rada u bolnicama pa tako i termina za preglede i pretrage pacijenata.

Ministar dr. Dario Nakić ukinuo je taj program objašnjavajući da je Program plus prestao postojati sam od sebe jer nije ispunio svrhu.

Ograničavanje prava na upis

– Bilo je tu svakakvih manipulacija, dio ljudi prebacivan je s redovnih lista čekanja u Program plus koji se ipak dodatno plaćao – rekao nam je ranije ministar Nakić.

Koliko je koštao Program plus? Odgovor iz Ministarstva nismo dobili, a što se tiče duljeg čekanja, odnosno povećanja broja pacijenata, s te su adrese poručili da su osnovali posebno povjerenstvo za liste čekanja. To će povjerenstvo, objasnili su, za početak detektirati stvarno stanje na listama čekanja i potom donijeti konkretne odluke.

A dotad je činjenica da će pacijent, koji je ovih dana naručen u Vinogradskoj, MR mozga čekati do 20. studenog iduće godine. Dr. Dijana Zadravec, v. d. zamjenica ravnatelja te bolnice, objašnjava to tehničkim ograničenjima uređaja kojima bolnica raspolaže.

Foto: VLm

– Na dva MR uređaja, stara 18 i deset godina, radi se u četiri smjene te dodatna smjena subotom u prekovremenom radu kako bi se smanjila lista čekanja. Na taj način MR dijagnostika radi zadnjih sedam, osam godina. Na dan se na oba uređaja obradi od četrdeset do pedeset pacijenata. Tehnička ograničenja su duljina trajanja pretrage po pacijentu, što iznosi od trideset do četrdeset minuta, ovisno o kliničkom upitu, odnosno uputnoj dijagnozi – odgovorila je dr. Zadravec dodajući da je osuvremenjivanjem opreme moguće utjecati na skraćivanje liste.

Drugi način, koji je ministar Nakić nedavno najavio, jest ograničavanje prava pacijentima da se za pregled, pretragu ili zahvat upisuju u više bolnica. Kani to ograničiti samo na jednu bolnicu.

Ta mjera ovisi o informatizaciji zdravstvenog sustava i nemoguće je procijeniti kada će biti izvediva. Dostupne su jedino brojke s lista čekanja kojima raspolaže Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Bolnice bi ih trebale ažurirati svakodnevno, no to ne čine sve. Nisu ažurirani ni podaci o tome je li se i u kojoj bolnici neki uređaj pokvario pa pacijenti ne znaju da pretrage nisu uopće dostupne.

>>Nakić zaustavio Vargine akcije za liste čekanja i oboljele od tumora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije