Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Možemo li iskreno i iz srca reći da se ne bojimo terorizma?

U panici promiče i bolna istina: da su počinitelji najvećeg broja recentnih zločina zapravo djeca Europe
23. kolovoza 2017. u 09:36 6 komentara 999 prikaza
"ISIS nije islam"
Foto: Reuters/PIXSELL

Ne bojim se – poruka je mnoštva okupljenih tijekom odavanja počasti žrtvama pokolja u srcu Barcelone, nakon što je pod kotačima jurećeg kombija stradalo 14 nedužnih ljudi, dok su stotine teško ozlijeđene. Razumljivo, nisu se bojali. Na Placa de Catalunya, u blizini mjesta tragedije, među tisućama ožalošćenih komemoraciju su pohodili i španjolski Kralj Felipe VI. i premijer Mariano Rajoy te predsjednik Katalonije Carles Puigdemont.

Tayyip Erdogan Marina Šerić Je li Berlin zaboravio Erdoğanove prijetnje o miješanju u izbore

Osiguravajući mjesto zločina, ali i najviše državne dužnosnike, nadležne su službe stupanj sigurnosti podigle na najvišu razinu, uostalom, recentna iskustva s poprištima džihadističkog terora pokazala su da netom nakon zločina postaju najsigurnija mjesta na planeti, barem na kratko. Nakon minute šutnje masa je, stoga, toga dana uvjerljivo skandirala “Ne bojim se”, tako jednostavne ali moćne riječi koje nam je u naslijeđe ostavio papa Ivan Pavao II, no možemo li uistinu stati iza poruke s ulica Barcelone, tvrditi da terorizam nije dotakao “naš način života”, pa onako iskreno i iz srca povikati da se ne bojimo i, štoviše, širom otvoriti vrata, onako kako nas je učio Karol Wojtyła? Jer, mnogi će danas reći kako je kroz ta ista, širom otvorena vrata u Europu s Bliskog istoka pristiglo (i) zlo kakvo stari kontinent ne pamti, pa će mnogi stoga upirati prstom u njemačku politiku tih istih, otvorenih vrata koja je dovela do sudara svjetova.

"ISIS nije islam"
1 / 11
Napad u Barceloni

Istina, činjenice govore kako je stanovit broj terorista pristigao u novijem izbjegličkom valu preko Mediterana, no kako panika i strah sada priječe racionalno rasuđivanje, pritom promiče bolna istina: da su počinitelji najvećeg broja recentnih zločina zapravo djeca Europe, neuspješno asimilirani potomci sada već druge generacije imigranata, mladi, bijesni i otuđeni muslimani koji se bore s diskriminacijom i krizom identiteta pa postaju plijen za lažne propovjednike koji ih educiraju kako poći putem bijesa i mržnje. Samo tijekom kolovoza za njima je ostao krvavi trag na ulicama Španjolske, Finske, Njemačke.

Majka Said Aalla Zahvalio roditeljima Terorist ubijen u Cambrilsu ostavio oproštajnu poruku: 'Molim za oprost...'

Pogrešno je misliti o džihadu kao o novijoj pojavi: aktivan je tijekom 80-ih i 90-ih, pomogao je radikalizirati tisuće mladih muslimana, ohrabrujući ih na put u ratove diljem Afghanistana, Kašmira, Burme, Bosne i Čečenije. Pažnju zapadne javnosti zaokupili su, pa i probudili, tek nakon rušenja tornjeva blizanaca 11. rujna 2001., ali danas ga uočavamo mnogo jasnije jer je ISIL tako silno brutalan i javan, manje se služeći spektakularnim, skupim i opasnim metodama, a češće posve simplificiranim ali učinkovitim metodama kao što je gaženje ljudi. I zato je dobro što su se nakon posljednje krvave operacije na ulicama Barcelone okupili muslimani kako bi osudili terorizam, odbacili nasilje i ekstremizam, na brojnim transparentima ispisujući poruke poput: “Terorizam nema religiju”. Treba im vjerovati jer su u pravu, jer generalizacija dovodi do stigmatizacije cijelih društvenih skupina, do širenja mržnje i novih krugova odmazde kojima se ne nazire kraj. Tek u tom vjerovanju leži krhka nada da strah neće prevladati u nesigurnom vremenu koje dolazi.

"ISIS nije islam"
1 / 20
Španjolska nakon napada u Barceloni i Cambrilsu
Napad u Barceloni NAPAD U BARCELONI Dok Europa lovi džihadiste, BiH ih pušta na slobodu Dječak Julian Dirljiva poruka Obitelj ubijenog dječaka: 'Uvijek je uspio izmamiti osmjeh na naša lica' molenbeek LUKA CAPAR Enklave na europskom tlu vode u sukob civilizacija
SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Sve pet al je činjenica kak su sva ta "djeca Europe" muslimani i kak su zlodjela počinili pozivajuć se na islam...zakaj nisu budisti....tek tolko !!!

 • Tihi:

  Možemo li iskreno i iz""" srca reći"""" ne iz razuma ; da se ne bojimo terorizma? Ja na primjer mogu za sebe reći to . Da se bojim Bolesti, rata nesreće, nepravde potresa univerzuma , smrti isto iako je božja ... prikaži još!žja volja i neminovna . I što poduzimam o ??? Terorizma najmanje Da stradam je vjerojatnost 0,00004 % U prometu ako se puno često vozim je rizik da stradam daleko daleko veći .... Evo i dokaza ....... Zadnjih 10 godina u cijeloj europi ima cca 750.miliona stanovnika a poginulo ih je od terorizma koliko 200 ili 300 nesretnika. U Njemačkoj ima (82. milijuna stanovnika !) a umire u bolnicama godišnje to samo tamo u Njemačkoj oko 18.000 ljudi koji se zaraze inficiraju u njihovim bolnicama . / Sve dokazivo javno poznato !/. Svi odlaze u bolnice da bi se liječili a toliko ih zna se smrtno strada .. Nitko ne pomišlja da se riješimo liječnika, interesantno samo toliko ....

 • Deleted user:

  mi, obični hrvatski građani ne možemo utjecati na globalna svjetska kretanja, pa tako niti na terorizam, ali možemo utjecati na to da nas država ne terorizira, da nam sutra ne oduzima kuće, stanove, zemljišta, zbog poreza na nekretnine, da nas ... prikaži još! ne učini podstanarima u vlastitoj kući, kmetovima na djedovoj zemlji !!! Svi protiv tog pljačkaškog poreza! U Rijeci je u petak prosvjed u 18:30, a bit će i u drugim gradovima, kako čujem. Svi na prosvjede!!!