Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2021. u 10:34

Dvojbeno je u teškoj zdravstvenoj, ekonomskoj i psihološkoj situaciji otvarati među prvima kladionice i kockarnice

Kad se već tijekom pandemije mnogi kockaju sa životom i zdravljem sugrađana uz raznorazne izlike, preostalo nam je još samo da otvorimo kladionice i kockarnice pa neka igra započne ako je ikad i završila.

Kako je prije koju godinu ustvrdio sociolog Boris Kozjak, klađenje je u nas najprofitabilnija grana igranja na sreću, pa automat-klubovi, lutrijske igre i kockarnice. Kockaju se oni koji imaju što prokockati, pa što je neka zemlja bogatija, više je u njoj kockara, no, nažalost, Hrvatska, u kojoj oko 70 posto građana povremeno ili redovito sudjeluje u igrama na sreću, u tome je izuzetak.

Umišljamo li to da će nas kocka izvući iz siromaštva i olakšati podnošenje pandemije pa je zato Stožer otvorio vrata kladionica i kockarnica? Naravno, nije svih 70 posto građana koji povremeno ili redovito sudjeluju u igrama na sreću kockari niti će svi financijski ugroziti obitelji kockom, ali dvojbeno je u ionako teškoj zdravstvenoj, ekonomskoj i psihološkoj situaciji otvarati među prvima kladionice i kockarnice.

One zasigurno neće doprinijeti mentalnom zdravlju građana, ali mogu donijeti nešto prihoda u proračun. U Hrvatskoj je, kako nam je svojedobno rekao psihijatar dr. Zoran Zoričić, oko 50 tisuća problematičnih kladioničara, a među svim kladiteljima patoloških kockara je oko 5 posto.

Osobito će ti upropastiti ne samo sebe nego i svoje obitelji i nije zalud Zoričić govorio da Ministarstvo financija vidi prihode od igara na sreću, a ne i štetu, najčešće skrivenu kroz patnju obitelji kockara koju država plaća kroz gubitak njihova zdravlja. Inače, ovisnost o kocki smatra se jednom od najtežih ovisnosti, a prema istraživanjima i spoznajama liječnika, kod nas se dominantno klade muškarci iz svih slojeva društva, od 16 do 45 godina.

Vjerojatno je otvaranju kladionica i kockarnica kumovala i dijelom razumljiva računica države da kockarima nema pomoći jer su samo promijenili platformu i prebacili se na online kocku od koje država ne ubire ništa, ali svejedno je time poslana pogrešna poruka.

Od svih nužnih djelatnosti zar je sad neophodno otvoriti baš kladionice i kockarnice? Kao narod možemo biti i gladni, ali ne možemo živjeti par mjeseci bez kavana, opijanja i tulumarenja, a očito ni bez hazarderstva.

Komentara 2

JW
Jim West
23:00 16.02.2021.

Trčanje prirodom i sprave za vježbanje u parkovima besplatne su. Pa opet, više ljudi dangubi i baca pare u kafićima.

DU
Deleted user
23:05 16.02.2021.

O čemu mi to govorimo? Pa javna televizija koja živi na obaveznom haraču-pretplati svih građana u udarnim terminima reklamira kockarnice. Hrvatistanska Radio Televizija reklamirala bi i mafiju, samo ako im se plati. Logično je onda da kockarske špelunke imaju prioritetet u popuštanju mjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije