Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.02.2020. u 10:07

Teško je reći da su na odstrelu isključivo Plenkovićevi. Kuščević, Žalac i Kujundžić to jesu, no što ćemo onda s Tolušićem i Goranom Marićem

Nema šanse da je ovaj slijed, pravilno sijanje afera HDZ-ovih ministara slučajnost. Netko je jako puno vremena utrošio na traženje slabih točaka, jer kome bi palo na pamet da sustavno pretražuje njihove nekretnine, imovinske kartice, da to onda sprema, čuva i sada ispucava, jednu za drugom. Na početku su izabrani oni najočitiji, koji su se sami umočili u muljanja s nekretninama poput Kuščevića, pa su poslije na njemu gradili kontekst priče i šprancu kojom će krenuti na druge. Priča se dalje odvijala sama po sebi pa više nije ni trebalo tražiti neke čvrste dokaze, kao u slučaju ministra Bošnjakovića, koji je ovdje neusporediv s jednim Kuščevićem, no vrlo se lako u javnosti i on uklopio u sliku o “HDZ-ovim muljatorima i lopinama”, što je onda i sam komentirao kao “hajku”. Iznenađuje stav Plenkovića i njegovih koji su na vlasti jer je dojam da samo gledaju i čekaju tko je idući na redu za odstrel. Tek naivci mogu pomisliti da je ovaj slijed rezultat isključivo herojske borbe novinarskih detektiva.

Ako prihvatimo tezu da je netko pokrenuo slijed hrpom prikupljenih informacija, sljedeće je pitanje tko to radi i je li to usmjereno protiv Plenkovića i njegovih stranačkih centuriona ili protiv čitavog HDZ-a. Ako je riječ o unutarstranačkim obračunima, to je čak i manji problem, jer pred izbore u HDZ-u toga je uvijek bilo. Jedino se onaj koji to radi treba jako paziti da ga ne provale jer, otkriju li ga, nadrapat će. No ako je to netko izvana, to može biti samo onaj s velikim resursima i financijama i to je onda veći problem, i to za državu, a ne samo za stranku. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće kada targetirani HDZ-ovci ne bi imali toliko putra na glavi pa su sami krivi.

Među njima sigurno sada vlada bojazan oko toga tko je sljedeći, dok neki od pogođenih pate i od nedostatka komunikacijskih vještina. Jedan od posljednjih aktera afere oko izmotavanja s imovinskim karticama, ministar Krstičević vrlo je emotivno ustvrdio da nakon ovoga više nitko neće htjeti biti ministar. To sigurno nije točno jer bi to onda značilo da su svi u HDZ-u zaigrani skrivanjem nekretnina, novca, da se stide imovine koju su zaradili ili se stide načina na koji su je stekli.

Teško je, nadalje, reći da su na odstrelu isključivo oni koji su Plenkovićevi ili su mu jako važni sada pred unutarstranačke izbore poput Krstičevića, kojeg je šef netom bio apostrofirao kao voditelja svog predizbornog stožera. Prije toga odstrijeljeni su Kuščević, Žalac i Kujundžić, koje se može smatrati Plenkovićevim odabranicima, no što ćemo onda s Tolušićem i Goranom Marićem, koji zasigurno nisu bili niti su sada Plenkovićevi bojovnici. Dakle, iz toga se može zaključiti da je cilj udarati po Plenkoviću, no jednako se tako može postaviti teza da je priča šira, jer stradavaju i oni koji nisu iz Plenkovićeva stranačkog kruga. U svakom slučaju za HDZ je ova situacija već previše otežavajuća i čini se da je sijanje afera izmaklo kontroli. Ako je sve ovo proizvod unutarstranačkih sukoba u HDZ-u, onda će se potvrditi da se HDZ-ovci ipak najbolje međusobno poznaju – što imaju, što rade, gdje ljetuju, tko su im poslovni partneri i kako su zaposlili djecu. Ne može se zanemariti logika da bi ovdje ipak mogla biti riječ o obliku unutarnjeg obračuna.

Pitanje je i hoće li si Plenković moći “priuštiti” Krstičevića. On mu je jako potreban jer putem njegova životopisa i slave među braniteljskom populacijom Plenković ostvaruje utjecaj na člansku bazu, pogotovo onu iz Dalmacije. A da bi Krstičević odradio svoj posao, ne može se tolerirati njegova tankoćutnost sa živcima, jer se u tim situacijama destabilizira. I neki njegovi suborci sada mu sugeriraju da izađe iz političke prljavštine jer to nije okruženje za ratnog generala. Ako, pak, Plenković uđe u kampanju bez generala, a bio je najavljen, to bi šefa HDZ-a ozbiljno oslabilo.

Insajderi tvrde da se pojačan rad iskusnih antiplenkovićevaca na terenu već jako primjećuje i širi se fronta protivnika. I moguće je da jača stav da Plenkoviću ne treba pustiti da izgubi treće po redu izbore, nego da se treba spasiti što se da spasiti. Kako su uz vladajući HDZ s vremenom povezane mnoge interesne grupacije s ozbiljnim resursima, lako je zamisliti da je i njihov interes da HDZ o(p)stane u igri za formiranje i sljedeće vlasti, koja će raspolagati novim milijardama. Dakle, ništa ovdje nije ni nevino ni naivno. A kada se analizira uspješnost sijanja afera, vidi se da je riječ o izravnim pogocima, nema promašaja. Upravo zbog te efikasnosti i stvorene ogorčenosti u javnosti moglo bi se dogoditi da bi afere, nastave li se, mogle pokrenuti i “slijed za samouništenje” stranke, ne samo Plenkovića.

VIDEO Bačić u studiju Večernjeg: Unutarstranački izbori u HDZ-u će biti najdemokratskiji u Hrvatskoj

Komentara 72

OR
Orilogorilo
10:31 02.02.2020.

Hdz je umro na dan kad su Kuščević i plenkovic izvrsili drzavni udar i zabranili referendume, a svi u sabornici (pa i stier i kovač ) su im drzali ljestve. Ovo je samo agonija.

Avatar Ronin
Ronin
10:21 02.02.2020.

"Netko je jako puno vremena utrošio na traženje slabih točaka, jer kome bi palo na pamet da sustavno pretražuje njihove nekretnine, imovinske kartice....." E pa Davore, u civiliziranim zemljama takve stvari radi policija, porezna, i pravosuđe, a ne novinari. Zar te stvarno nije sramota takve stvari pisati?

BI
Biouskoli91
12:09 02.02.2020.

Ne moze. Jer HDZ ima dobar dio glasaca koji ce uvijek bez obzira sto napravili glasati za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije