Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.10.2020. u 08:15

I nakon još jednih unutarstranačkih izbora SDP-ovci nastavljaju s otvorenim sukobima

Uskoro će se napuniti četiri godine otkako je Davor Bernardić došao na čelo SDP-a, a time i četiri godine neprekidnih unutarstranačkih obračuna, pokušaja primirja i ponovnog otvaranja frontova pred očima javnosti. Čini se, međutim, kako ova obljetnica nimalo ne zabrinjava SDP-ovce koji i nakon još jednih unutarstranačkih izbora i ustoličenja novog vodstva otvorene sukobe nastavljaju nesmanjenom revnošću.

„Friški" predsjednik Peđa Grbin u startu je pokazao kako ne namjerava balansirati. Pred SDP-ov klub zastupnika došao je s prijedlogom novog kadroviranja u predsjedništvu Sabora i nekoliko odbora. Glasanje je, međutim, pokazalo kako Bernardićevi ljudi ne namjeravaju pristati da ih se marginalizira. Kažu, u Sabor ih je izabrao narod, a ne stranka. I doista, zastupnički mandat pripada isključivo zastupniku, no ova logika sadrži i neke rupe. Birači im, naime, nisu dali mandat da budu članovi SDP-ova kluba.

Klub je stranačko tijelo i može ga osnovati samo stranka. U protivnom bi klub SDP-a slobodno mogla osnovati tri HDZ-ova zastupnika ako bi im se to učinilo zgodno. Ovako članovi Kluba SDP-a dužni su držati se odluka središnjih tijela stranke. I upravo tu statutarnu „tešku artiljeriju" izvukao je Grbin kada je nakon „odbijenice" u Klubu svoje prijedloge stavio pred Predsjedništvo stranke i dobio gotovo nepodijeljenu podršku.

GALERIJA Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a

Zagreb: Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske
1/10

Zastupnici SDP-a sada imaju odlučiti hoće li ili neće podržati odluku Predsjedništva, pri čemu se izlažu i mogućem isključenju iz stranke. Grbin, pak, riskira pobunu u stranci kada bi pokušao izbaciti neposlušne zastupnike. Pitanje je, međutim, ima li novi šef SDP-a drugog izbora. Balansiranje između stranačkih interesnih skupina teško da bi dovelo do mira u stranci. Godine negativne selekcije temeljito su nagrizle stranačku supstanciju, a primarni interesi viđenih SDP-ovaca vezani su uz stranačke i ine sinekure i oni će ih i dalje gurati, bez obzira na sve. Zato je veliko pitanje može li SDP uopće izgraditi neku novu priču i vratiti povjerenje birača. A ne uspije li to, stranka će i dalje polako umirati gledajući kako ključne oporbene inicijative vode Nikola Grmoja ili Karolina Vidović Krišto.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:16 12.10.2020.

Ne može !

DU
Deleted user
09:37 12.10.2020.

SDP nikad nije samostalno pobjedio na izborima. Uz satelite HNS, HSS i druge nikad nije bio u mogućnosti provesti reforme za koje niti HDZ nije spreman. Neki od birači u takvim okolnostima ne izlaze na izbore ili biraju manje zlo. Glavi razlog frakcja u SDP su privatni interesi pojednih grupa koje hrani interes na lokalnoj razini.

DU
Deleted user
08:30 12.10.2020.

tri su uvjeta za vratit povjerenje biraca 1.promijeniti samo ime partije u kojem mora biti rijec hrvatska 2.baviti se iskljucivo socijaldemokracijom 3.ne velicati totalitarizme bilo koje opcije I apsolutno pomladiti liste na iducim lokalnim izborima...apsolutno mlade osobe gurnuti u prvi plan..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije