Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Može li prva sljedeća članica EU biti – Škotska

I prije kraja desetljeća, mogli bismo vidjeti novu državu koja ulazi u Europsku uniju. S osjećajem da se vraća, nakon što je prije desetak dana izvedena iz EU protiv volje svojih građana
12. veljače 2020. u 23:15 7 komentara 898 prikaza
Ilustracija
Foto: Jane Barlow/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ujedinjena Kraljevina izašla je iz Europske unije, koja od prošlog tjedna ima novi prijedlog metodologije pregovora o daljnjem proširenju – možemo li sada predvidjeti koja će to biti prva sljedeća država članica EU i kad? Crna Gora, koja pregovara od 2012. i otvorila je 32 od 35 poglavlja, a zatvorila tri? Srbija, koja pregovara od 2014. i otvorila je 18, a zatvorila 2 pregovaračka poglavlja? Sjeverna Makedonija i Albanija, koje se nadaju da će dobiti odluku o otvaranju pregovora za hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, upravo zahvaljujući Komisijinoj novoj metodologiji koja bi mogla udobrovoljiti Francusku kao glavnu, ali u slučaju Albanije ne jedinu blokirajuću državu članicu? Možda, možda i opet možda, ali što ako je odgovor na pitanje negdje sjevernije? Što ako će prva sljedeća država koja ulazi u EU biti jedna koja još nije ni država, a kamoli kandidatkinja u pregovorima? Škotska!

Irski premijer Leo Varadkar IZVANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI Izbori pokazali da Irce ne zabrinjava Brexit, već socijalna pitanja

Ako slušate škotsku premijerku Nicolu Sturgeon, koja smo u ponedjeljak vidjeli u Bruxellesu, to je put kojim će Škotska krenuti: povratak u Europsku uniju u statusu neovisne države. Kao dio Ujedinjene Kraljevine, Škotska je prije desetak dana izašla iz EU, ali zapravo je izvedena iz EU protiv volje svojih građana. Škoti su na referendumu o Brexitu, u lipnju 2016., većinom od 62 posto glasali za ostanak u EU. Nakon što su Englezi u njihovo ime donijeli drukčiju odluku, da Ujedinjena Kraljevina izlazi iz EU, Škoti su se kroz svoju vladu koju čini Škotska nacionalna stranka (SNP) uporno zalagali za ostanak u carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu s EU, što također nije ono što će sada dobiti.

Sve to znači da Brexit za većinu Škota predstavlja duboko razočaranje i osjećaj da su silom odvedeni u smjeru u kojem nisu željeli ići. A Ujedinjena Kraljevina je, podsjeća Nicola Sturgeon, dobrovoljna unija nacija… Škoti bi uskoro mogli svojom dobrom voljom odlučiti izaći iz Ujedinjene Kraljevine, postati samostalna i suverena država, aplicirati za članstvo u EU i – prođu li sve te korake na ustavno čist način – zapravo vrlo glatko otvoriti i zatvoriti pregovore o članstvu u EU.

Veleposlanica Irene Andrassy GREŠKA ILI PROVOKACIJA Poruka Britancima hrvatske diplomatkinje postala hit: Zadnja izjava iz EU prije Brexita

Jer već sada poštuju svu pravnu stečevinu EU, a škotska vlada planira nastaviti ispunjavati europske standarde koliko to bude moguće i nakon prijelaznog razdoblja nakon Brexita, što im daje nadu da će ostati biti spremni za novo članstvo u EU istog trena kad se otvori mogućnost da za njega apliciraju. Pod uvjetom da Španjolska ne uloži veto, ali Sturgeon je uvjerena da će ustavnost njihova proglašenja neovisnosti biti dovoljna da odagna španjolske strahove od stvaranja presedana i signala koji Madrid ne želi stvoriti zbog Katalonije.

E sad, Škotska je nedavno imala jedan referendum na kojem je odlučivala o svojoj neovisnosti i građani su većinom glasova izabrali ostanak u Ujedinjenoj Kraljevini. Taj referendum je trebao biti jedino postavljanje tog pitanja pred građane; smisao nije bio da se pitanje postavlja ponovno za par godina. No, Brexit daje novu snagu i težinu argumentu da Škoti na referendumu o neovisnosti 2014. nisu birali ostanak u ovakvoj Ujedinjenoj Kraljevini, koja se promijenila izlaskom iz EU i tek će se još promijeniti završetkom prijelaznog razdoblja tijekom kojeg je sve ostalo isto kao i prije Brexita. Brexit je promijenio samu srž onoga što su Škoti izabrali kao odgovor na referendumu o neovisnosti i Škoti sada traže fer šansu da odluče o svojoj sudbini u novim okolnostima.

Neki Britanci slave, drugi tuguju zbog Brexita PRVI TJEDAN Nova moda među Britancima, zanimaju ih 'spora' putovanja

Namjeravamo postati neovisna država i ponovno uspostaviti svoje članstvo u Europskoj uniji, kaže Nicola Sturgeon. Snažno vjerujem da će naš novostečeni suverenitet biti ojačan, a ne uništen, članstvom Škotske u EU, dodaje.

Neki tvrde da, po međunarodno pravu, škotska vlada ne treba dozvolu britanskog parlamenta i vlade u Westminsteru ni za raspisivanje novog referenduma o neovisnosti, pa čak ni za proglašenje neovisnosti. No, škotski nacionalisti ne žele testirati održivost tih tvrdnji u stvarnosti. Žele da njihov put u neovisnost bude potpuno čist iz perspektive ustavnosti, vladavine prava i demokratskog legitimiteta. Sturgeon želi s Johnsonom dogovoriti sve korake do novog referenduma.

Emmanuel Macron Macronova atomska EU Jedina nuklearna sila u EU: Nećemo više samo gledati što to rade SAD, Rusija i Kina

Johnson odbija tu mogućnost, no SNP u svom stranačkom programu ima jasnu politiku proglašenja škotske neovisnosti i ako ta stranka, koja je već sada 13 godina na vlasti u Edinburghu, pobijedi i na sljedećim izborima u svibnju 2021., onda bi protivljenje Westminstera moglo oslabiti. Ako Škoti na izborima jasno kažu da se žele ponovo izjašnjavati o neovisnosti, morat će dobiti to što traže.

Nakon toga stvari bi se mogle kretati relativno brzo. I prije kraja desetljeća, mogli biste vidjeti novu državu koja ulazi u EU. S osjećajem da se vraća. 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • domxerex:

  Najdajmo se škotskoj. Neka se raspadne engleska okupacijska zona pa će biti slabiji sponzori naših naprednjaka koji se ulizuju engleskoj kraljici a njihovi časni i ponosni djedovi partizani su pjevali da će amerika i engleska biti zemlja proleterska iako nisu ... prikaži još! znali što to znači. Oni se sigurno ne bi klanjali engleskoj kraljici nego bi joj skinuli glavu za razliku od svojih dodvorničkih unuka.

 • Diosiario:

  Nema šanse. Imalli su referendum, nisu htjeli samostalnost. Kraj priče.

 • Avatar Vaclav007
  Vaclav007:

  Ja bi toplo preporučio uredništvu Večernjaka i njihovom euro-trabantu u Bruxellesu da se ne poigravaju sa teritorijalnim integritetom Ujedinjene Kraljevine.