Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Može li EU natjerati Samsung, Apple... na iste punjače

Zakon bi vjerojatno bilo jedino što bi proizvođače moglo natjerati na jedinstvene punjače
15. siječnja 2020. u 09:05 3 komentara 1030 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

EU je, čini se, odlučan u tome da dovede u red svjetske tehnološke divove. Ovaj je put na tapeti europarlamentaraca nova-stara inicijativa o univerzalnim punjačima za pametne telefone i ostale prijenosne uređaje.

Ilustracija KONAČNO! EP traži što skorije uvođenje univerzalnog punjača za mobitele

Prije šest godina Komisija je pokušala s Direktivom, na lijep način, postići svoj cilj, koji nije obvezivao proizvođače mobitela, nego im je tek sugerirao kako bi bilo poželjno da svi imaju isti standard kada je riječ o punjenju mobitela. Pritisak koji traje već više od desetljeća tada je izgledao kao moguća misija jer su proizvođači mobitela pristali i načelno se dogovorili upravo da ugrade i postignu isti standard. Tada je na tržištu bilo 30 različitih punjača jer je svaki proizvođač imao različit.

Tako su na tradicionalnom kongresu mobilne industrije u Barceloni još 2009. postigli dogovor o jedinstvenom punjaču. Za dogovor su bili Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Orange, AT&T i Vodafone. Dogovorili su sve riješiti do 2012., a odabrali su micro-USB kao standard. Jedino Apple sa svojim iPhoneom i iPadom nikada nije ni načelno pristao biti dio te inicijative. Ostali su dogovor zapravo i ispoštovali jer donedavno je, osim Appleovih uređaja, bilo moguće istim punjačem puniti sve ostale. Unatrag pet godina iz Kine su stigli smartfoni koji su to jedinstvo oko micro-USB-a razbili i uveli novi USB-c punjač.

predsjedanje EU-om Jozo Pavković Koje su posljedice za RH ako Balkan ne približi EU

Činjenica je da bi univerzalni punjač pojednostavnio život potrošačima, premda s obzirom na rast broja gadgeta koje treba puniti i koje posjedujemo, poput satova, narukvica, elektroničkih cigareta... jedan punjač, pa makar bio i univerzalan, nije dovoljan. No zasigurno bi se smanjio i broj elektroničkog otpada kada bi inicijativa bila prihvaćena. Sporno je da i oni proizvođači koji su bili “za” sada to vjerojatno više nisu. Jedino bi jedinstveni zakon koji propisuje standard jednak za sve kad je riječ o punjačima i koji bi u suprotnom onemogućavao ulazak na tržište EU možda bio učinkovit. Komisija koja se bavi svjetskim tehnovelikanama i kad je riječ o porezu, tržišnim utakmicama i monopolu, na čelu s potpredsjednicom M. Vestager, s obzirom na zamah i stav koji je zauzela prema tehnodivovima, mogla bi to i odraditi.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Dingo:

    Novinaru jedini koji se ovdje ne drži standarda je Apple. Iako Samsung u mnogočemu kopira (podrška, poslovanje, precjenjivanje) ipak se drži USB standarda i stari punjači i punjači drugih androida se mogu koristiti i kompatibilni su za podatkovnu i funkciju ... prikaži još! napajanja. Jedino što je u međuvremenu došlo do promjene sa mikro USB na USB-C standard.

  • Avatar dras32
    dras32:

    Ništa od toga, sad više uopće nije poanta u obliku priključka već u potpuno različitim standardima brzog punjenja koje su razvili pojedini proizvođači gadgeterije.