Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.02.2016. u 20:22

Doista se ne sjećam da je za neizglasavanje nekog zakona, a za koji nije potrebna dvotrećinska većina, netko tko je na vlasti optužio one iz oporbe

Most je u predizbornoj kampanji obećavao, štoviše, kod javnog bilježnika ovjerio, da neće nakon izbora koalirati ni sa SDP-om ni s HDZ-om. Svi znamo kako je to završilo! Još jedno veliko obećanje Mosta bilo je smanjiti materijalne privilegije političarima, pa i onu da nakon prestanka mandata primaju punu plaću šest mjeseci, a pola plaće idućih pola godine. Istodobno, plaće zastupnika trebale su se srezati, sjećate se, i iznositi 9999 kuna. Ali na kraju, od svega toga ništa. I nije da su Hrvati navikli da političari ispunjavaju svoja predizborna obećanja. Ali, eto, od Mosta, koji se kleo da je drukčiji i prijetio da će izići iz koalicije, pardon, raskinuti suradnju s Domoljubnom koalicijom ne ispoštuju li se njihovi zahtjevi, mnogi su ipak očekivali više.

Pa i da će smisliti neko bolje obrazloženje zašto nisu ispunili obećanja. Jer ova koja nude građanima više sliče lošim vicevima. Doista se ne sjećam da je za neizglasavanje nekog zakona, a za koji nije potrebna dvotrećinska većina, netko tko je na vlasti optužio one iz oporbe. Ali zato je tu Most kojemu je lakše opaliti po SDP-ovcima kada se ne usudi po HDZ-ovcima.

– Petero zastupnika odmah je nakon prve sjednice, dakle nakon samo dva dana zastupničkog mandata, podnijelo zahtjev za 6 plus 6, čime su preduhitrili donošenje Zakona i onemogućili njegovu primjenu na ovaj saziv Sabora. I tko je tu kriv, Most ili zastupnici Koalicije Hrvatska raste koji su se u pregovorima složili s ukidanjem privilegija, a onda požurili ostvariti prava prije donošenja Zakona? – poručili su iz Mosta na službenoj Facebook stranici.

Riječ je o običnom obmanjivanju javnosti. Jer četvero od ukupno pet prozvanih oporbenjaka (HNS-ov Igor Kolman te SDP-ovi Saša Đujić, Biljana Gaća, Franko Vidović i Melita Mulić) bili su u Saboru i u prošlom mandatu. Drugim riječima, opciju 6+6 ionako bi vjerojatno aktivirali jer na nju imaju pravo. Ali, sve da je zakon i izmijenjen, ne bi se mogao retroaktivno primjenjivati na spomenute zastupnike jer samim činom polaganja prisege i aktiviranjem mandata svih petero dobilo je sva prava koja im pripadaju postojećim zakonom. Ali ni to nije sve. Da bi se opcija 6+6 uopće ukinula, potrebno je promijeniti i Zakon o pravima državnih dužnosnika. A takve izmjene Most uopće nije predložio. I kao četvrto, ne manje bitno, predsjednik Sabora je taj koji odlučuje što će i kada biti na dnevnom redu Sabora.

Ali, ni tu nije kraj Mostovu licemjerju. Jer kada su se odlučili “opaliti” po petorici oporbenjaka etiketirajući ih, potpuno neopravdano, ličkim medvjedima, zaboravili su spomenuti i jednog HDZ-ovca – Davora Miličevića koji je također u Saboru bio otprilike mjesec dana te kao i prozvani SDP-ovci aktivirao opciju 6+6 nakon što ga je HDZ “šupirao” iz saborskih klupa zbog koalicijskog sporazuma s HSS-om.

>> Most kritizira HDZ i SDP: Mi smo obećanje ispunili. Zaustavili su naš prijedlog izmjene zakona

Komentara 6

NO
Nolte
21:11 22.02.2016.

Al' dobro zvuči, zar ne? :)

LU
lunar777
11:07 23.02.2016.

Plači Petra plači... džabe ti, neće više SDP na vlast nikada, a možda ni tada. I džabe vam je oblajavati MOST, to je nešto najbolje što se moglo desiti hrvatskoj demokraciji u ovom trenutku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije