Naslovnica Premium Kolumne

Mostar je grad svjetlosti koji drže namjerno u mraku

Potvrda živosti grada na Neretvi je i porast broja turista. Posebno u jezgri Staroga grada. Zbog toga se uvode i nove zrakoplovne linije. Već sad su hotelski kapaciteti popunjeni. Otvoren je i još jedan most na Neretvi. Planiraju se graditi obilaznice. Pozitivnu sliku Mostara upotpunjuju čak i lokalni političari.
17. travnja 2018. u 13:18 2 komentara 613 prikaza
Stari most u Mostaru
Foto: Stojan Lasić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost”, napisao je davno Ivo Andrić. Nekako odjednom, iz sumorne, hladne zime ovih je dana stiglo Mostarsko proljeće. Tako se zove tradicionalna kulturna manifestacija čijim bi se sadržajem mogle ponositi i svjetske metropole. Predstave, izložbe i ostale sadržaje u gradu na Neretvi upotpunili su politički, gospodarski, sportski i drugi sadržaji.

Andrej Plenković i Dragan Čović Andrej Plenković: 'Čelnici zemalja regije zadovoljni su što je zaustavljeno prelijevanje problema Agrokora'

Mostar je prošloga tjedna bio regionalno središte svih tih zbivanja. Danima su gradom u dugim, štićenim kolonama, pod policijskim rotacijama i sirenama čuvani premijeri RH i Bugarske, predsjednici Srbije i Crne Gore. I, naravno, domaći političari predvođeni članom Predsjedništva. Zvučale su iskreno njihove poruke o dobrosusjedskim odnosima i potpori BiH na putu k EU.

Baš zbog svih tih političkih lidera i gospodarstvenika te posjetitelja, Sajam u Mostaru postao je najveći u regiji. Na njemu i uz njega događali su se deseci konferencija, gospodarskih, političkih susreta, kulturnih večeri. Poput Večeri Posavine u Hercegovini. Otvoren je i Ured Hrvatske gospodarske komore. Ni sportski zaljubljenici nisu bez sadržaja. Zanimljiva je nogometna završnica u kojoj je Zrinjski opet u utrci za prvaka. Idućeg tjedna održat će se Melodije Mostara. Sve će biti zaokruženo velikim društvenim događajem, našim Večernjakovim pečatom.

Potvrda živosti grada na Neretvi je i porast broja turista. Posebno u jezgri Staroga grada. Zbog toga se uvode i nove zrakoplovne linije. Već sad su hotelski kapaciteti popunjeni. Otvoren je i još jedan most na Neretvi. Planiraju se graditi obilaznice. Pozitivnu sliku Mostara upotpunjuju čak i lokalni političari. Nakon 10 godina blokada zbog kojih nisu održa(va)ni izbori u gradu, počeli su mostarski političari konstruktivno dogovarati model rješenja krize. Za razliku od prijašnjih susreta, na ovima ima bar prividnih pomaka.

No, nije u Mostaru sve tako ružičasto. Dosta je podjela, nepodnošljivosti, dogodi se i koji incident... S obiju strana Neretve. Ali u javnom prostoru samo se to ističe. Čim se dogodi kakav, pa bio to i najbenigniji incident, sva reportažna vozila jure u Mostar. A kad bi bilo kakvo ubojstvo, to je obvezno “breaking news”. Isto je to u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci tek lokalna vijest. Mostar je postao zarobljenik loših vijesti. Kad ih nema, mediji ih pomoću raznih suflera sami stvaraju. Kao da nitko neće pozitivnu priču o Mostaru. Silno ga se želi promovirati kao grad slučaj.

Zašto? Prije svega zato što je to jedini istinski multietnički grad u BiH, a k tomu i najveći bh. grad u kojem su Hrvati većinski narod. Zato je mnogima politički, strateški cilj sve pozitivno diskreditirati i održavati tenzije. Nažalost, takva nastojanja često padaju na plodno tlo. Zato, da se jutros probudi Andrić, čiji je spomenik u mostarskom parku s drugim bh. nobelovcem Vladimirom Prelogom, vjerojatno bi napisao: “Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije svjetlost ono što ga probudi ujutro, nego mrak. Ne daju neki čudni ljudi da svane zora”.

Plenković u Hercegovini Dva ureda HGK za jačanje gospodarske suradnje s BiH Stari most u Mostaru NEPOZNATE OSOBE Aktivisti promijenili naziv Budakove ulice u Mostaru Mostar FOTOGALERIJA Kako je Mostar izgledao tijekom rata, a kako 20-ak godina poslije...
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Deleted user:

    sve ce uciniti da mostar grad ne bude hrvtski grad.....to je cilj...