Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.05.2017. u 08:45

Što god netko mislio o Mostu, mora priznati da je politička scena drugačija otkad su oni na nju nastupili

Jedna Vlada je pala, a druga se još pokušava spasiti. Zajednička im je veza Most, koji u prošloj Vladi nije želio spašavati tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, a sada ministra financija Zdravka Marića. Nastali su rušeći lokalne šerife u svojim sredinama, a kada su krenuli u borbu za nacionalnu razinu iz Metkovića, sporni su im bili Karamarko i tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Danas niti jedan nije aktivno u politici. Iako nisu imali vlast u Dubrovniku, “riješili” su se i do tada jakog gradonačelnika, HNS-ovog Andre Vlahušića, čija zamjena će teško ponoviti njegov uspjeh. Polako su zatim prešli i na druge sektore društva – Ivicu Todorića, Zdravka Mamića, Borisa Vujčića – i zasad uglavnom nailaze na plodno tlo među građanima, pa ne čude česte optužbe ostalih na političkoj sceni kako se Most bavi samo populizmom. Bez obzira na očigledni populizam, Mostovci su u protekle dvije Vlade dokazali da su se spremni odreći funkcija i ponovno izaći na izbore iako su oni za njih svaki put veliki rizik.

Bez velike infrastrukture kakve imaju najjače stranke, svaki izbori za Most su lutrija, jer njihov uspjeh prije svega ovisi o porukama koje će birači prihvatiti. Oni nemaju svoje vjerne birače na koje desetljećima mogu računati. I upravo su zato predstojeći lokalni izbori vrlo bitni za Most - da očuvaju ono što već imaju, ali i osvoje nešto novo, te time dodatno oslabe protivnike. Taj rezultat bit će im pokazatelj i što će se dogoditi ako HDZ ne uspije složiti novu većinu. Iz HDZ-a dolaze poruke kako bi se prijevremeni izbori, ako ne slože novu većinu, raspisali za rujan, pa bi Mostu na ruku mogla ići činjenica da su sada postali oporba u Saboru. Često su ih kao članove Vlade nazivali oporbom u vlasti, a sada kao prava oporba, što još nisu bili otkad djeluju na nacionalnoj razini, mogu iskoristiti vrijeme da dodatno poslože svoje redove, ali i konačno iskristaliziraju svoje politike.

Osim prijezira prema političkim elitama i korupciji, javnosti nije jasno koje to konkretne politike Most zapravo nudi. Bolja država bez korupcije dobra je ideja, no država se sastoji od niza drugih resora i problema o kojima također treba detaljno razmišljati. Zato im predstojeće vrijeme u oporbi realno može samo ići u korist da se dodatno konsolidiraju, te bolje i detaljnije promisle politike za koje će se zalagati. Već su uspjeli prisiliti politički “mainstream” da se mijenja. Što god netko mislio o Mostu, mora priznati da je politička scena drugačija otkad su oni na nju nastupili. Koliko mrze tu skupinu “revolucionara iz Metkovića”, toliko ih se i boje. Da nije tako, ne bi HDZ-ov pravni mag Vladimir Šeks bio spreman otvoreno govoriti o tome da su HDZ i SDP zapravo isti, tvrdeći kako su njihovi programi, kad se izbrišu ideološke razlike, potpuno isti. A upravo je Most svoj ulazak na nacionalnu političku pozornicu započeo tezom kako su HDZ i SDP zapravo isti. I tu je priča došla na njihovo.

Komentara 3

NE
neboiznadzagreba
01:03 12.05.2017.

Most nudi nadu da interesi političkih i poslovnih elita, korumpiranih do srži, neće biti iznad interesa naroda i države. Meni dovoljno!

JF
jfk
08:02 12.05.2017.

Konačno jedan objektivan članak o Mostu. Koliko god se oni ne snalazili ponekad u svojoj politici toliko je očito vidljivo da su donijeli nešto novo u politiku. I da ponovim tezu iz članka, dva puta se ta grupa ljudi svjesno odrekla svojih pozicija u vladi i u saboru i dokazali su koliko su drugačiji od svih ostalih 'starih' stranaka.

LU
lunar777
15:28 27.07.2017.

Budu li u oporbi ponašali iliti glumili SDP ne piše im se dobro, samo konstruktivna kritika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije