Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Moramo preuzeti odgovornost za svoj dio otpada

Bitno je da se spriječe lažne informacije o radioaktivnom otpadu i nepotrebno ne širi strah.
15. lipnja 2020. u 08:41 0 komentara 297 prikaza
Sela u podnožju Trgovske gore
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatska mora preuzeti odgovornost za svoj dio radioaktivnog otpada (RAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK). Tu smo nuklearku gradili zajedno sa Slovencima, s kojima dijelimo i električnu energiju iz nje. A sad moramo podijeliti i otpad koji ta elektrana proizvodi.

nuklearni otpad hrvatska mora odlučiti Radioaktivni otpad skladištit će se u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori

Sa Slovencima se nismo mogli dogovoriti o zajedničkom skladištu za nisko i srednje radiokativni otpad iz NEK-a. Susjedi su nam nudili da to skladište bude na njihovu teritoriju, no u njega bi Hrvatska mogla pohraniti samo svoj dio radioaktivnog otpada iz nuklearke, ali ne i institucionalni radioaktivni otpad nastao na teritoriju RH.

To je za hrvatsku stranu bilo neprihvatljivo rješenje jer bi opet morala uspostaviti skladište za RAO na svom teritoriju za taj institucionalni RAO i još plaćati ogroman iznos Slovencima za zajedničko skladište za otpad iz Krškog. Programom prostornog uređenja Republike Hrvatske, Sabor je 1999. godine kao preferentnu lokaciju za provođenje daljnjih istraživanja za uspostavu skladišta RAO-a potvrdio područje Trgovske gore. A to je potvrdila i Vlada RH 2018. prihvativši Nacionalni program.

Karlovac: Počeli radovi na gradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice i obalu Korane NUKLEARNI OTPAD Ćorić: Skladište u Čerkezovcu neće ugrožavati život nikome u Hrvatskoj ili BiH

Prema podacima Fonda za financiranje razgradnje, preliminarnim analizama potvrđeno je da svojstva te lokacije odgovaraju predloženoj namjeni. A konačnu potvrdu dat će planirani istražni radovi i provedene sigurnosne analize i procjena utjecaja na okoliš. No sasvim je izvjesno da će Hrvatska skladište za RAO graditi na Trgovskoj gori, dakle u bivšoj vojarni Čerkezovac.

Fond namjerava za informiranje javnosti o skladištu u Čerkezovcu angažirati agenciju za odnose s javnošću i za te usluge platiti joj tri milijuna kuna. U cijelom tom procesu jako su bitni transparentnost, komunikacija i sprečavanje dezinformacija. Nažalost, to dosad nije bilo na najboljoj razini. Aktivacija Čerkezovca za uspostavu skladišta nije bila dobro objašnjena.

Dvor Točno u podne U Dvoru sutra prosvjed protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Lokalna zajednica općine Dvor, na čijem se teritoriju namjerava skladištiti RAO,protivi se tome, kao i susjedi u BiH, a žale se i da nisu uključeni u taj proces. Također, jako je bitno da se spriječe lažne informacije o radioaktivnom otpadu i da se među ljudima nepotrebno ne šire strah i panika zbog toga.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.