Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksandra Kolarić:

'Mora se razgovarati o Milanovićevoj odgovornosti'

'SPECIJAL OBZOR 22.05.2013., Zagreb - Aleksandra Kolaric, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnoscu. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/3
29.05.2013.
u 09:00

Bivša Račanova glasnogovornica Aleksandra Kolarić otvoreno je progovorila o vrenju u SDP-u

U SDP-u se, unatoč izbornom porazu, ne događa ništa, a neće se ništa ni dogoditi. Svi čekaju istek mandata\", rekao nam je ovih dana jedan bivši visokopozicionirani zagrebački esdepeovac. – Naravno, ima ih puno nezadovoljnih, onih koji prigovaraju, ali samo po kuloarima. Ali u vrhu stranke nema onoga koji se usudi reći: \"Zorane, ovo nisi dobro napravio, pogriješio si\". U SDP-u više nema demokracije – kaže, ali pod uvjetom da mu ne navedemo ime.

Dobar poznavatelj prilika u vladajućoj stranci i osvjedočeni protivnik Zorana Milanovića, naravno anonimno, kaže: – Stranka je u političkom bankrotu. Unutar nje ima vrenja, ali Milanović još može biti miran. Pogotovo zato što ne želi vidjeti atrofiju SDP-a. U samo mjesec dana SDP je doživio dva izborna poraza, u borbi za Europski parlament i na lokalnim izborima. Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, izjavio je da se od ovih poraza SDP neće oporaviti barem dvije godine. Prema Crobarometru, SDP je u godinu dana izgubio desetak posto potpore građana.Svi naši sugovornici okrivljuju prvenstveno predsjednika stranke Zorana Milanovića – ali anonimno. Iznimka je Aleksandra Kolarić, članica SDP-a, bivša Račanova glasnogovornica, a sada komunikacijska savjetnica i poduzetnica.

– Treba jasno i nedvosmisleno reći da je SDP poražen. Nema natezanja kreativne izborne statistike. Ključni je problem što smo loše prošli u gradovima, u svojoj tradicionalnoj bazi. Članstvo SDP-a je zabrinuto, razočarano i zbunjeno. Zabrinut je i dio vodstva, neki to kažu javno, neki neslužbeno. Jedan dio vodstva nažalost još živi u sukobu sa stvarnošću. Jedino gore od poraza je pokušavati ga pretvoriti u pobjedu. Sada se mora raspravljati o razlozima dvostrukog poraza, o nužnim promjenama i o odgovornosti. Mora se razgovarati i o odgovornosti Zorana Milanovića jer je presudno utjecao na izbor kandidata u Zagrebu, Istri, Međimurju, Zadru i Dubrovniku.

Lokalni izbori su uvijek test, referendum za Vladu, pa se niti ovi ne razlikuju. U nekim sredinama stradali smo zbog nepromišljenih Milanovićevih postupaka i izjava, kaže Aleksandra Kolarić.

Najviše ih, ipak, boli poraz u Zagrebu. SDP je vladao glavnim gradom 13 godina. Još teže pada što ga nije porazio HDZ, nego njegov bivši član. I prije drugog izbornog kruga pobjednik se zna: Milan Bandić.

Politika spletkarenja

– Neke Milanovićeve javne izjave, ali i one koje se objavljuju off the record kao \"visoki izvor iz Vlade\", a previše indicija koje nisu zanemarive upućuje da je to upravo on, direktno su štetile Rajku Ostojiću. Neslužbeno je rekao da je Bandićeva lista izvrsna. Onda izjava o Ostojićevu bacanju pod tramvaj pa da se ne stječe dojam kako se on previše trudi. Milanović je Ostojića bacio u zagrebačku bitku i pritom mu zavezao ruke i noge. Oktroiranje kandidata narušilo je stabilnost Gradskog odbora. Rajko Ostojić, zaista kvalitetan ministar zdravlja, u utrci s Milanom Bandićem trči s Milanovićem na leđima i to je golem uteg – kaže Kolarić i dodaje: – Jedan od osnovnih njegovih problema, pa onda i problema naše stranke, jest politika stalnih sukoba i svađa sa svima. SDP mora ponovno postati stranka dijaloga i okupljanja, a ne stranka razdora, spletkarenja i odbacivanja. Moramo biti otvoreni za dijalog, biti stranka okupljanja koja se mora otvoriti i nestranačkim ljudima.

Milanovićeva \"istarska avantura\" s Kajinom druga je pogreška koja se Milanoviću stavlja na teret. Istina, SDP sada ima više svojih ljudi u Županijskoj skupštini, kao stranka je postigao bolji rezultat, ali više nema nikakav utjecaj na donošenje političkih odluka u Istri. IDS je osvojio sve, i to sam. – Ako 6 godina vodite stranku i niste omogućili da iz stranke izraste kandidat za župana, znači da ste nešto pogrešno radili. Apsolutno se slažem da SDP mora jačati svoju poziciju u Istri, ali to se ne radi tako da uzmete političare kojima je javnost duboko zasićena, a naročito ne da ih kradete od koalicijskog partnera. Tu je šteta bila dvostruka – komentira Aleksandra Kolarić. Odluke o promjeni kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i o discipliniranju istarskih esdepeovaca u \"projektu Kajin\" donio je osobno predsjednik stranke. Obje odluke stranačka i stručna javnost smatraju potpuno pogrešnima. Međutim, najviše kritika Milanović doživljava zbog načina na koji je to činio.

– Milanović je ključne odluke donosio sam, autokratski i nije se konzultirao. Lomio je volju Gradskog odbora u Zagrebu. Promjene u SDP-a sada moraju ići u smjeru demokratizacije i modernizacije. Milanović mora odgovoriti na pitanje je li se u stanju promijeniti, je li u stanju promijeniti način na koji \"ne vodi\" Vladu, je li u stanju promijeniti način na koji vodi stranku. Milanović mora stranci i građanima reći može li napraviti nužan politički zaokret. Ili ćemo se mi mijenjati kao stranka ili će nas građani zamijeniti. Trećega nema. Ako je odgovor na to pitanje, Milanović ima moju punu podršku. Način diskusije u Saboru, koji je premijer uveo ne koristi nikome. Teze HDZ-a moraju se argumentirano pobijati, a ne reći, ti ne valjaš jer si iz Argentine, a ti jer govoruš loš engleski. To su argumenti na osobnoj razini. Sve me to neugodno podsjeća na Sanadera. Milanovićev je problem i elitizam. SDP nije bio elitistička stranka. To je štetno jer šalje poruku nepoštivanja običnog građanina. SDP mora odbaciti elitizam. Za razliku od njega, Račan je bio izrazito skroman političar. Tražio je poštenje, govorio da možemo izgubiti izbore, ali ne i čist obraz – kaže Kolarić.

Autokrat teškog karaktera

Zasad pritajeni sukobi u SDP-u tinjaju ili, kako neki kažu, vriju, ali već i rasprave o odgovornosti za neuspjeh u prvom krugu na izborima u Zagrebu pokazuju da se lavina neće moći kontrolirati. Već u izbornoj noći potpredsjednik stranke, ministar Mirando Mrsić, optužio je zagrebački SDP da je sastavio lošu listu, samo za stranku, a ne i za građane. Unatoč kasnijem neuspjelom demantiju Bernardić mu je odgovorio da su sve to članovi SDP-a i da valjda ne misli da su oni loši. Na špekulacije o tome da Mrsić zapravo želi preuzeti zagrebački SDP Bernardić diplomatski podsjeća Mrsića što bi njemu danas trebao biti najvažniji posao: \"Ne želim vjerovati da je ministru Mrsiću u planu stvaranje podjela... Vjerujem da u trenutačnoj gospodarskoj situaciji, u zemlji koja ima 350.000 nezaposlenih, ministar ima sasvim druge preokupacije\".

Naime, lako je imati jedinstvo nakon pobjede, kakva je bila na posljednjim parlamentarnim izborima. Puno je teže preživjeti poraze. Zato se u SDP-u ponovno govori o stvaranju frakcija, što statut stranke dopušta. Mirela Holy, najglasnija nezadovoljnica iz vrha stranke, već je najavila formiranje svoje frakcije. Ivan Račan smatra da bi to vodilo k rastakanju stranke. Aleksandra Kolarić u frakcijama ne vidi ništa loše. Štoviše:

– Frakcije su izvrsna stvar jer kroz dijalog različitih mišljenja unutar zajedničkog sustava vrijednosti omogućuju jačanje programske snage stranke. Mi se moramo bojati samo jednoumlja. Mirela je veliki kapital stranke. Mi moramo na vodeće pozicije imenovati ljude kritičkog i nezavisnog stava, a ne klimoglavce i karijeriste. Vlast privlači ljude koji se vole slagati sa šefom. Problem je kad i šef voli takve ljude. S Mirelom Holy bila bih u frakciji odmah, a bila bih i sa svima onima koji su svjesni da se SDP mora mijenjati i napraviti zaokret. Nije rješenje reći da je HDZ još gori, jer se nećemo valjda uspoređivati s lošijima. U nekim stvarima stranka se mora vratiti Račanovim istinskim vrijednostima na koje smo zaboravili.

Aleksandra Kolarić je, bila glasnogovornica Vlade Ivice Račana, kao što je Zoran Milanović jedno vrijeme bio glasnogovornik stranke. Za Račana Kolarić kaže da je bio lider, državnik i najbolji hrvatski premijer iako su neki drugi možda bili i efikasniji. Ne skriva želju da sada ozbiljno uđe u politiku:

– Želim da počnu promjene u SDP-u i želim biti sastavni dio tih promjena. U ovom trenutku nema unutarstranačkih izbora i zato još ne razmišljam o kandidaturi. Ali kad dođe vrijeme, kandidirat ću se vjerojatno za članicu Predsjedništva zagrebačkog SDP-a.

Poznato je da Zoran Milanović teško podnosi kritiku, a još teže kritičare. Lako je predvidjeti na koji će način doživjeti oštre kritike ambiciozne Aleksandre Kolarić. Reakcija bi mogla biti burna. Ali ako je suditi po nizu dosadašnjih primjera, ona može biti mirna. Svi oni s kojima je predsjednik SDP-a ratovao, koje je napadao ili se samo svađao, na kraju su profitirali.

Bandiću su poslije poraza na predsjedničkim izborima gotovo svi predviđali kliničku političku smrt. Vratio se u velikom stilu. Ivan Jakovčić je vjerojatno već bio otpisao sam sebe. Na ovim izborima opet je pokazao tko je stvarni gazda u Istri. Ruža Tomašić zasjenila je cijeli HDZ na izborima za Europarlament. Iskusni Mato Arlović, možda procijenjen kao \"neperspektivan\", sada se vjerojatno smješka u Ustavnom sudu nakon rušenja Jovanovićeva spolnog odgoja. I na koncu, \"povrijeđeni i odbačeni\" Davor Bernardić sa svojom listom za zagrebačku Skupštinu ima bolji rezultat od SDP-ova kandidata za gradonačelnika.

>>Milanović za BBC: HDZ poziva na niske strasti, no nisu ekstremni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije