Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Mora se odustati od politike kvota za uvoz radnika

Poslodavci su suodgovorni za manjak radnika jer im nisu na vrijeme povećali plaće
16. lipnja 2019. u 17:12 9 komentara 964 prikaza
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Turistička sezona se s prvim toplinskim valom zahuktala, a radnika nema. Da će biti tako, upozoravalo se od kraja prošle sezone, ali umjesto novih kvota ili liberalnije politike uvoza radnika, poslodavci su dobili hladan tuš. Resorno ministarstvo im je poručilo da je na birou dovoljno nezaposlenih pa i preporučilo da se nedostatak radnika nadomjesti aktivacijom umirovljenika, kao da ne zna strukturu nezaposlenih i činjenicu da su mnogi među njima bez posla samo na papiru. Ovakav odgovor birokracije još jednom dokazuje koliko je spora i neučinkovita.

konobari Očaj ugostitelja 'Pred kolapsom smo, u ponedjeljak morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika'

Politika određivanja kvota u okolnostima na europskom tržištu rada potpuno je zastarjela i neadekvatna. Osmišljena je, naime, za zaštitu nezaposlenih na domaćem tržištu od nelojalne konkurencije iz zemalja s nižim standardom, a ne za saniranje manjkova na tržištu. Nedostatak radnika već dvije godine zaustavlja investicije, produljuje rokove realizacije projekata i odbija poslodavce od širenja biznisa, a birokracija je, umjesto da se trgne, dozvolila da zemlje bogate Europe isprazne bazen radnika u zemljama koje su gravitirale Hrvatskoj.

Radnici iz BiH više ne čekaju da ih pozove hrvatski građevinar, već direktno odlaze na njemačke ‘bauštele’, a politika kvota destimulira i onaj dio koji bi eventualno želio doći. Angela Merkel otvorila je granice za radnike koji joj nedostaju jer je Njemačkoj nezamislivo da zaustavlja razvoj zbog straha od ulaska stranaca ili sporosti administracije. Hrvatskoj birokraciji očito nije.

Kamiondžija Radnička prava Vozačima koji traže beneficirani staž poslodavci radije daju – otkaz

Za manjak radnika, naravno, odgovorni su i poslodavci jer su godinama plaće, naročito u turizmu, držali niskima, a uvjete rada sezoncima nisu poboljšavali pa nisu odnjegovali lojalne radnike koji bi im sada, kada im se pruža šansa u svim zemljama EU, bili odani. Za taj propust okajavaju se ekspresnim povećanjem plaća, ali država i dalje ne shvaća da je dio problema dok god politiku odobravanja kvota ne zamijeni takozvanim slovenskim modelom uvoza radnika koji podrazumijeva automatsko odobrenje uvoza ako se u kratkom roku ne pronađe radnika na zavodu za zapošljavanje.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • Deleted user:

    Totalno krivo. Daj poštenu plaću i imaš radnika. A uvoz - onaj tko dobije dozvolu raditi u Hrvatskoj može je dobiti i u Austriji ili Njemačkoj ili gdjegod u eu. Pa će malo koji ostati u RH na bijedi od ... prikaži još! plaće, spavanju u garaži i beskrajnom izrabljivanju. Krivi su bahati robovlasnici poslodavci. U turizmu i trgovini privatnici a u zdravstvu i školstvu država

  • BakaMraz:

    Zasto bih ja uopce radio za kikiriki u HR i jos k tome u bijednim uvjetima, kad radim u Njemackoj za visestruko vecu placu, besplatan apartman u hotelu i 3 besplatna obroka dnevno?! Stvarno covjek mora biti sadomazohist pa da ... prikaži još! se odluci raditi u HR gastronomiji!

  • samoborka:

    Poslodavci su dobili sto su zasluzili. Radnike su izrabljivali, varali, ponizavali,a gostima svojih prcvarnica uvaljivali smece od hrane i pica po masnim cijenama! Ali,takodjer treba najuriti neradnike s burze na rad tako da se napokon prestane financirati njihovo ljencarenje naknadama za nezaposlene.