Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELEPOSLANIK FARD:

'Hrvatska bi idućih 100 godina mogla biti europski ulaz za iransku naftu i plin'

Mohammad Taherian Fard
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
22.01.2016.
u 22:47

Cijenimo sve zemlje koje su surađivale s Iranom u teškim situacijama, rekao je Fard

U razgovoru za Večernji list, iranski veleposlanik u Hrvatskoj, Mohammad Taherian Fard, između ostalog govorio je o važnosti ukidanja sankcija Iranu i o sukobu sa Saudijskom Arabijom. Naglasio je da su vrata Irana Hrvatskoj uvijek otvorena jer je Hrvatska stala uz Iran u najtežim trenucima.

Ukinute su sankcije Iranu, što to znači za Iran ali i za svijet?

– To je veliki događaj ne samo za Iran nego za cijeli svijet. Zna se da je iranski nuklearni program bio sedmo poglavlje u međunarodnom predmetu Ujedinjenih naroda. Želim istaknuti da smo taj problem riješili dijalogom, a ne prijetnjama i ratovima. Proces ukidanja sankcija počeo je još prije dvije godine izborom novog predsjednika Hassana Rohanija. Predvodio ga je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif te ga sretno okončao.

Što to u ekonomskom smislu znači za Iran?

– Što se tiče ekonomije, najvažnije je da je otklonjena prepreka koja je postojala za suradnju s ostalim svijetom. Iran će sada biti jedna od glavnih zemalja na svjetskom energetskom tržištu. Povećat ćemo proizvodnju nafte za dodatnih 500 tisuća barela dnevno. Iran se želi vratiti u organizaciju izvoznica nafte OPEC, snažno kao i prije uvođenja sankcija. Za Iran je jedan od najvažnijih čimbenika oslobađanje zamrznute imovine i novca u svjetskim bankama. Odmah nakon ukidanja sankcija iranska valuta povećala je vrijednost prema američkom dolaru i euru. Ako to što sam govorio uklopimo u mozaik, to je dokaz da će Iran biti politički i ekonomski jak i respektabilan u svijetu.

Vjeruje li Iran da je ukidanje sankcija konačno, s obzirom na to da je SAD, zbog pritiska Izraela i Saudijske Arabije, samo nekoliko sati nakon ukidanja dugogodišnjih sankcija uveo Iranu nove sankcije zbog balističkih raketa?

– Žao mi je što su se sada te dvije zemlje našle u istom košu. Nije dobro za islamski svijet što imaju takav zajednički stav prema Iranu. Što se tiče balističkih raketa, to pripada našoj vojnoj doktrini. Mi smo jasno u pregovorima rekli da vojni obrambeni sustav Irana nije povezan s pregovorima o nuklearnom programu.

Koliko će ukidanje sankcija i povećanje proizvodnje nafte na dva milijuna barela dnevno utjecati na ekonomsku situaciju u Saudijskoj Arabiji, s obzirom na to da se predviđa pad cijene nafte na 20 dolara po barelu, a zna se da je Saudijska Arabija u 2016. ušla s deficitom od gotovo 100 milijardi dolara?

– Tendencija Irana da postigne razinu proizvodnje nafte dogovorenu u sklopu OPEC-a ne znači da će Iran biti konkurencija drugim zemljama. Druga je stvar što neke zemlje koje su za vrijeme trajanja sankcija preuzele naš udio proizvodnje to sada moraju shvatiti, jer mi se sada vraćamo jaki na tržište, ali u okviru limita i ograničenja OPEC-a. Ne želimo naftu pretvoriti u političko pitanje.

Nakon ukidanja sankcija Iranu, velike svjetske kompanije i tvrtke pohrlile su u vašu zemlju. Koliko u tome ima prostora za hrvatske tvrtke i kompanije?

– Cijenimo sve zemlje koje su surađivale s Iranom u teškim situacijama. Među tim zemljama, naravno, bila je i Hrvatska koja je unatoč pritiscima zadržala korektan odnos s Iranom i u politici i u gospodarstvu. Iran su za vrijeme sankcija posjetili predsjednik Sabora Josip Leko, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar turizma Darko Lorencin. S druge strane, savjetnik predsjednika Rohanija posjetio je Hrvatsku, kao i neki drugi političari i parlamentarci. Brojni su hrvatski gospodarstvenici i u teškim vremenima putovali u Iran i uspostavljali ekonomsku suradnju. Mi to izuzetno cijenimo i zato Hrvatska ima svoje mjesto na iranskom tržištu. Hrvatska ima jako dobre kapacitete i mi to jako dobro znamo. Nama je najvažniji dugogodišnji energetski plan. Hrvatska bi mogla Iranu biti ulaz u EU za energetiku. S Hrvatskom na tom polju možemo surađivati sto godina.

Znači li to da Iran pregovara s Hrvatskom o LNG terminalu koji bi distribuirao iranski plin prema EU s obzirom na krizu između EU i Rusije?

– Naša politika nije da ulazimo u bilo kakve konflikte i probleme. Imamo jednako dobre odnose i s Rusijom i s članicama EU. Samo želimo aktivirati potencijalne mogućnosti koje imaju Iran i Hrvatska. To nam je trenutačno najvažnije.

Niste mi odgovorili na pitanje o LNG terminalu! Hoće li ga biti ili ne?

– U političkom smislu, pregovori su u tijeku. I nadam se da će vrlo brzo okončati i da će se početi realizirati projekti. LNG terminal u Hrvatskoj spojit će nas s Europom i omogućiti da svaki kupac može imati slobodan izbor od koga će kupovati. A prodavači bi htjeli imati veliki spektar kupaca. I mi i Hrvatska slažemo se oko toga.

Hoće li eskalacija sukoba između Irana i Saudijske Arabije nakon smaknuća šeika Nimra dovesti do sukoba između sunita i šijita diljem svijeta?

– Između muslimana sunita i šijita ne postoji razdor i nema sukoba. Mi u Iranu oduvijek smo pozivali na jedinstvo svih muslimana i nikada nismo radili razliku između sunita i šijita. Pomogli smo bosanskim muslimanima za vrijeme rata, isto tako pomažemo Palestincima i ne pitamo jesu li suniti ili šijiti. Ali evidentno je da neke zemlje, koje nisu sretne što su nama ukinute sankcije, žele stvoriti sektaške sukobe jer su zavidne što se Iran vratio na svoju poziciju kao regionalna i politička sila.

Podržava li Iran još uvijek ostanak sirijskog predsjednika Bashara Al Assada na vlasti?

– Iranu je najvažnije da u Siriji bude mir i zavlada sigurnost. A neka sirijski narod odluči tko će njome vladati. Iran ne može i neće određivati tko će vladati kojom zemljom.

>> Ukidaju sankcije: Iran ispunio obveze iz nuklearnog sporazuma!

>> Iran je već poslao signal da je spreman za borbu protiv ekstremizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije