Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Mogu li se poljudske fašističke provokacije pripisati “duhu nacije”?

Politička priča o fašizaciji Hrvatske traje već nekoliko godina, a posebno u ovoj. Povoda za takve pogrdne političke kvalifikacije daju našim sve brojnijim “antifašistima” i naše “Hrvatine”
17. lipnja 2015. u 08:30 80 komentara 3702 prikaza
svastika
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

SOA bi trebala napraviti još jedno javno izvješće o stanju sigurnosti u Hrvatskoj. Povod bi joj mogla biti svastika na poljudskom travnjaku. Politička diverzija na Poljudu nudi više pretpostavki i mogućih što ozbiljnih, što manje ozbiljnih teza. Prva je da je to islamistička osveta za višestoljetni hrvatski ante morale christianitatis i sprečavanje islama u njegovu prodoru na zapad. Druga je da su iza svega Rusi, nova geopolitička preslagivanja na jugoistoku Europe i njihova višestoljetna želja za konačnim izlaskom “na toplo more”.

Treća je mogućnost da su svastiku nacrtali bijesni torcidaši želeći se osvetiti HNS-u. Četvrta je mogućnost da su tu provokaciju napravili Srbi želeći pokazati da je svaka hrvatska država zapravo ustaška. Peta je mogućnost da su poljudsku svastiku postavili izvanzemaljci koji sada umjesto krugova po žitu postavljaju kukaste križeve po travi. No ta provokacija više podsjeća na nekadašnje KOS-ovsko postavljanje bombe 1991. u Židovskoj općini u Zagrebu. Možda još i više na slučaj “Mlinar”. Kao što se tada željelo politički kompromitirati Hrvatsku i pokazati da ona nije nova demokratska, nego stara fašistička država. Isto se, očito, nastoji i danas, tj. želi se pokazati da se ni sadašnja Hrvatska nije odmakla od fašističkih simbola. Splitska se svastika podudara sa širenjem javne političke histerije o “fašizaciji Hrvatske”. Slično kao što se radilo 1991. kada se stvarala Hrvatska, kao da se nastavlja i danas u trenucima kada Hrvatska ponovno pokušava učvrstiti svoj nacionalni identitet. Taj proces uključuje i pripadnost zapadnoeuropskome kulturnom i civilizacijskom krugu te integraciju u zapadnjačke političke i vojne saveze.

Te se procese pokušava osporiti, zaustaviti i prokazati kao negativne. U nekoj političkoj konačnici želi ih se svesti i izjednačiti s najvećom političkom traumom hrvatske povijesti. Politička priča o nekoj fašizaciji Hrvatske traje već nekoliko godina, a posebno u ovoj. Njezini osporavatelji i kritičari najčešće dobivaju atribut desničara. Povoda za takve pogrdne političke kvalifikacije daju našim sve brojnijim “antifašistima” i naše “Hrvatine”. Stadionska budalaština Joea Šimunića bila je povod za novu obnovu i proizvodnju stare ideološke paranoje. Isto je i s blebetanjem Ruže Tomašić u Europskom parlamentu i njezinim spominjanjem “čišćenja Hrvatske”. To što je njih dvoje izustilo samo je dobro došlo ovdašnjim kontrašima.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavljuje pak da policija i “obavještajna zajednica” ne mogu biti odgovorne za poljudski travnjak!?! No kako se moglo dogoditi da netko počini nešto takvo, a da ni policija ni državna tajna služba nemaju pojma tko je to i zašto učinio?! U svakoj bi ozbiljnoj državi njezine tajne službe znale imali li tko među običnim navijačima i sofisticiranim špijunima takvih zloćudnih namjera pa bi ih i policija mogla spriječiti. Kada bi se, primjerice, Izrael tako ponašao, valjda bi već odavno bio “bačen u more”. Moguće je da su naše nadležne službe procijenile da utakmica s Italijom pred praznim tribinama predstavlja događaj niskoga rizika. No poljudska svastika nije samo naštetila hrvatskom nogometu, nego i hrvatskoj državi. Ona je polučila obnovu stare i desetljećima korištene antihrvatske propagande.

Kada se i danas koriste stare političke mantre i matrice, onda je jasno kako je to tek bilo kada je stvarana samostalna Hrvatska i zašto je hrvatski antifašizam uveden u preambulu Ustava Republike Hrvatske. To nije bio nikakav politički trik prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, nego činjenica iz hrvatske povijesti. Antifašizam hebrangovskoga ili nazorovskoga tipa bio je slobodarski, demokratski i autentično hrvatski. Tragična je povijesna sudbina što je taj antifašizam kasnije iskrivljen, krivotvoren i prometnut u komunističku “diktaturu proletarijata”. Zbog toga i otklon manjinskih običnih Hrvata od sve brojnijih “antifašističkih udruga”. Logično je da na prokazivanju nacističkoga simbola naši samozvani antifašisti zarađuju političke bodove, ali je nelogično da se i fašističke provokacije pripisuju “duhu nacije”.

>>U postkomunističkoj  mentalnoj shemi branitelji su uvijek opasnost za 'građansku Hrvatsku'

>>Upozorenje svima u političkom teatru – od napetosti do kaosa je jedan korak

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • icro:

    Zasto bi. Sta mi imamo sa njemackim nacistima? Zasto bi mrzili zidove ili rome. Imamo li ikakvih pretenzija prema dijelovima rusije ili nekim kolonijama u Africi? Ovaj znak u Hrvatskoj je dobrodosao samo neprijateljima Hrvatske. Kojih nazalost ima puno.

  • Lisnjak:

    Jajcinovic se svojim sadrzajem predstavlja vise kao predsjednik drzave, nego li kao neki novinar. Pod njegovom lupom sve je jasno a imamo i komentara koji su na istom nivou. Hvala Bogu da imamo prave informacije. Mladi bi trebali znati da ... prikaži još! se za istinite informacije u titovo doba zavrsavalo na G. Otoku.

  • mikrogrizzly:

    Da se vratimo na temelje - vrlo teško će biti de iure dokazati to nedjelo, čak i ako se identificiraju počinitelji. Naime, ledina k o ledina i § ne razaznaje razliku između Hajdukove, kad igraju reprezentacije na njoj, i neke ... prikaži još! druge ledine, npr. u Čavoglavama ili Babinoj Gredi, zar ne? A proliti herbicid po ledini nije bilo do sada inkriminirano! Tako da tko to smislio, pravosudno mu ne mogu ama baš ništa odnosno proći će "lišo" i bez notorno, skupih urbanih odvjetnika - bude li sudio Lozina, notoran također, ili neki drugi sudac. A što se tiče škodljivosti, ajmo biti brutalno iskreni pa reći da je HTV preko grafike intenzivirao boje i zelenio se Poljudski travnjak kao nikad do sada i tako nešto se nije moglo zamijetiti u TV prijenosu. Što su gledali oni malobrojni s privilegijom gledanja uživo na stadionu - e to nije dostatno za "razapeti" RH. I naposljetku, novinari su silno profitirali od kukastog križa jer frcaju članci i kolumne na sve strane, po svim novinama i portalima - a to se plaća i zato u njihovo ime netko treba zahvaliti počiniteljima jer buka&galama u pučanstvu, ali šolde broje novinarska pera koja su lijepo umočila u tintu i "heklaju" redak po redak.