Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Mogu li 
se laburisti spašavati oštrijim zaokretom ulijevo?

“I nakon Tita – Tito”, gunđaju u stranci. Lesar je, naime, šef Kluba laburista.
07. lipnja 2014. u 22:00 15 komentara 1304 prikaza
Laburisti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Što se događa s Hrvatskim laburistima? Stranka koja je na prošlim parlamentarnim izborima osvojila šest zastupničkih mandata i koja je imala svog europarlamentarca u manje od 24 sata ostala je i bez zastupnika u Europskom parlamentu, ali i bez predsjednika.

Zbog lošeg izbornog rezultata Dragutin Lesar podnio je ostavku. Zamjena je ubrzo pronađena.

Loši međuljudski odnosi

Za v. d. predsjednika predložena je Nansi Tireli koju je na toj funkciji danas potvrdilo i stranačko Nacionalno vijeće. No što dalje? Stranka koja je prije samo dvije i pol godine bila najveće iznenađenje na političkom nebu, koja je ni dvije godine od osnivanja postala druga najjača oporbena stranka u Saboru, danas je u vrlo teškom položaju. I mnogo veći problem od činjenice da nakon Nikole Vuljanića nitko od laburista neće u Strasbourg jest poraznih 3,4 posto glasova, koliko su dobili 25. svibnja.

Ulje na vatru dodali su i narušeni međuljudski odnosi u stranci. Podjele su već krenule, nezadovoljnici se grupiraju, traže radikalni zaokret ulijevo i u kadrovima i u politici. Za Nansi Tireli s podsmijehom kažu “I nakon Tita Tito” te drže da je to samo način da Dragutin Lesar i dalje vodi stranku iz sjene te da je njegova ostavka samo puki igrokaz za javnost. Kako će se sve završiti i ima li stranka uopće budućnost, vjerojatno će se znati vrlo brzo, već do kraja godine. Dotad će stranka imati izvanredni sabor, vjerojatno u rujnu, na kojem će mijenjati stranačke akte, a odmah nakon toga i redovni sabor na kojem će se birati i novo stranačko vodstvo. Da je dobila “vruć krumpir” u ruke, Nansi Tireli ne krije.

Svjesna je svih problema i da mora dobro zasukati rukave. Sad će se, kaže, vidjeti koliko je i je li sposobna. Strategiju podizanja stranke za početak temelji na članstvu i njegovim kapacitetima. Plan joj je do kraja ljeta obići teren, razgovarati sa svim članovima, konsolidirati redove. Ići će, kaže, od podružnice do podružnice, od ogranka do ogranka. A ima ih više od stotinu. – Mi smo mlada stranka i naravno da unutar same organizacije imamo problema. To nije čudno i ne treba zamjeriti. Moj cilj zbog toga i jest razgovarati sa svim članovima i vidjeti od njih zbog čega su nezadovoljni i što oni misle da je potrebno napraviti – objašnjava Tireli.

Laburisti | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Lesarova je uvijek morala biti zadnja

Stajališta je da predsjednik mora dobivati inpute sa terena. A s većim ovlastima nižerangirani stranački čelnici dobit će i veću odgovornost. Već je tu vidljiva vjerojatno i najveća promjena u odnosu na vladavinu Lesara čija je, kažu dobro upućeni, uvijek morala biti zadnja. Tireli uvodi još jednu novinu. Svi predsjednici ogranaka najmanje jednom mjesečno morat će održati sastanak sa svim svojim članovima.

Nikoga, kaže, neće smjenjivati. Oni koji su ih i birali to moraju napraviti ako nisu zadovoljni. Nade u ponavljanje izbornog uspjeha s parlamentarnih izbora joj ne nedostaje. Uvjerena je da će i na idućim izborima dobiti barem šest mandata i da se bez Hrvatskih laburista iduća vlada neće moći sastaviti.

– Nismo mrtvi, idemo dalje. Imamo kvalitetne ljude, a sad još trebamo iskristalizirati ideje i naći jedan kvalitetan kanal komuniciranja s biračima – objašnjava Tireli. Temeljnu politiku mijenjati, kaže, neće. Birače, kaže, prevarili nisu. Sva su obećanja, na kojima su i dobili povjerenje građana na prošlim parlamentarnim izborima, drži Tireli, i ispunili.

Potrebne drastične promjene

– Znamo svoje prioritete. Lijevi smo, za radnika, za čovjeka, za jednakost. I toga ćemo se i dalje držati – kaže Tireli. Da izrazito cijeni Lesara, nikada nije krila pa ne krije ni danas. On je, kaže, jedan od najkvalitetnijih političara koje Hrvatska ima i stranka mora napraviti sve da njegovo iskustvo iskoristi.

– On je i dalje tu. Šef je u Klubu, a ja sada imam najveću odgovornost u stranci. Ne mogu se ni iza koga skrivati. A što se tiče nezadovoljne struke, uvijek nekako mislim da će pamet pobijediti – kaže Tireli.

Politički analitičar Žarko Puhovski drži da su laburisti napravili dobar potez kada su u Lesarovu fotelju odlučili instalirati Tireli. Ona je, kaže, dobro rješenje, jako je napredovala, profilirala se u Saboru i uvredljivo je, drži, misliti da bi Lesar njome mogao manipulirati. No da bi na idućim izborima igrali neku ulogu, uzimajući u obzir i ORaH, morat će, drži Puhovski, napraviti neke drastičnije promjene. I pravo je pitanje, kaže, jedino mogu li laburisti sa SDP-om i može li Savez za Hrvatsku s HDZ-om.

– Laburisti moraju shvatiti da je njihovo glasačko tijelo ljevije od njihovih političara i da im je zaokret ulijevo spas. Rad na terenu s članstvom nije dovoljan. Situacija je promijenjena. Došlo je do jasne svjetonazorske podjele i to pravilo igre ne vrijedi jedino za Radimira Čačića u suradnji s Milanom Bandićem i Ivanom Jakovčićem – zaključuje Puhovski.

>>Laburisti podržali Split Pride: Ravnopravnost može biti jedino potpuna

>>Nakon vožnje neregistriranog auta vijećnik Laburista ponudio ostavku

znakovita fotografija
Nataša Janjić oglasila se nakon kaznene prijave, javila joj se i Veljača
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Miške 3:

    Lesar se ududio reći: "Car je gol".

  • hercegovačkiponos:

    Što se mene tiče, samo neka idu pravo, bez skretanja... Naime takva vožnja ih vodi u propast. A ako skrenu ulijevo ( samo po retorici, jer i sada su bili lijevi), samo će otkriti svoje pravo lice..

  • fullmark:

    Nemoj ići lijevo na križanju staze Tamo neide nitko, svi se zvijeri paze.... Malo više hrvatstva, prodane duše pa možda od vas i nešto bude