Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISTER 14 - JOHAN CRUIJFF

Bio je inovator, izmislio tiki-taku, prkosio diktatoru Francu...

Cruyff
Foto: Reuters
04.04.2016.
u 23:30

– Imam samo dva poroka, nogomet i cigaretu – jednom je rekao.

Vodim 2:0 protiv raka, i blizu sam pobjede – rekao je prije dva mjeseca dana Johan Cruijff. Nažalost, prošli tjedan utakmica se preokrenula, ponajbolji nogometaš u povijesti u 69. godini izgubio je najveću životnu bitku.

– Imam samo dva poroka, nogomet i cigaretu – jednom je rekao.

Prvi mu je dao sve u životu, drugi, nažalost, sve uzeo.

– Sjećam se da je u jednoj revijalki na poluvremenu u svlačionici zapalio cigaretu. Svi smo bili u čudu, Uwe Seller je zanijemio, a Karl-Heinz Schnellinger se križao. Nije im bilo jasno da tadašnji najbolji nogometaš svijeta toliko strastveno puši – prisjetio se jedne zgode iz Cruijffova života Dragan Džajić.

Otac modernog nogometa

Johan Cruijff bio je otac modernog nogometa, izumitelj tiki-take. Kao trener, bio je vizionar i izumitelj, kao igrač nenadmašan, silan, igrač vrhunske inteligencije, uvijek gladan trijumfa… Doslovno je mogao igrati na svim pozicijama. Proslavio je tri dresa – nizozemski, Ajaxov i Barcelonin. Kao igrač, osvojio je čak 10 naslova prvaka: osam s Ajaxom, po jedan s Barcelonom i Feyenoordom. S Ajaxom je triput osvojio Kup prvaka – 1971., 1972. i 1973, a 1974. je postao prvi igrač u povijesti koji je osvojio Ballon d’Or treći put. I danas je rekorder po broju ligaških golova za Ajax (203). S Nizozemskom je osvojio srebro na SP-u 1974. Da je bio poseban, pokazuje i podatak da je odmah u drugoj utakmici za Oranje isključen, što je bilo prvo isključenje nekog Nizozemca u povijesti. Od 1970. do 1974. Nizozemska je izgubila samo jednu od 29 utakmica u kojima je Cruijff igrao – finale SP-a 1974. od SR Njemačke. Kao trener četiri je puta bio državni prvak, sva četiri s Barcelonom.

S Ajaxom je dvaput osvojio kup, a s Barcom jednom. Cruijff je osvojio i dva trenerska europska trofeja: 1987. Kup kupova s Ajaxom, a 1989. Kup kupova te 1992. Kup prvaka s Barcelonom. Ta pobjeda nad Sampdorijom bio je prvi naslov europskog prvaka za Barcu. Ukratko, bio je genijalac i kao igrač i kao trener.

– Cijela filozofija nogometa je biti na pravom mjestu u pravo mjesto. U protivnom, ili ste stigli prerano, ili prekasno – jedna je od Cruijffovih izjava koje opisuju njegovu nogometnu filozofiju.

Sam o sebi: Besmrtan sam!

– Uvijek je bio drukčiji. Jednom smo gubili 0:3 na poluvremenu, i bojali smo se da će nas izvrijeđati u svlačionici. No, on je napravio suprotno. Počeo nam je u mirnom tonu objašnjavati gdje griješimo i na kraju je završilo 3:3. To je mogao samo on – prisjetio se Pep Guardiola.

Njegovu trenersku genijalnost dobro opisuje i jedna zgoda iz svlačionice Barcelone 90-ih. Cruijff uoči utakmice objašnjava taktiku na ploči, svi ga pažljivo slušaju, a pogotovo trojac Guardiola, R. Koeman i Enrique. Četvrti, Hristo Stoičkov, odjednom zavapi: “Treneru, oprostite, ali ja ništa ne razumijem.” Cruijff mu odgovara:

“Da sam htio da ti razumiješ, tako bih to i objasnio. Ti ne trebaš razumijeti, tebe sam doveo da mi zabijaš golove!”

Kada se svađao s bogatim predsjednikom Barcelone Lluísom Nuñezom, poručio mu je da novac treba biti na terenu, a ne na njegovu računu u banci. Uvijek je bio buntovnik. Tijekom cijele karijere inzistirao je na broju 14 na dresu, iako je u to vrijeme u nekim ligama bilo zabranjeno uzimati takve brojeve. Nizozemski savez tražio je igrače da izaberu brojeve od 1 do 11, no Johan je htio baš 14. Naravno, nisu ga mogli odbiti, jer im je bio uvjerljivo najbolji igrač.

Nije se bojao čak niti diktatora Francisca Franca, 1974. svom je sinu dao ime Jordi, po katalonskom svecu čije je ime Franco zabranio.

Veliki vjernici Katalonci toliko su ga voljeli da mu nisu zamjerili izjavu kako Bog ne postoji.

– Iskreno, da molitva pomaže, u Španjolskoj bi svaka utakmica završila 0:0, jer prije izlaska na teren gotovo svi Španjolci se prekriže – rekao je Cruijff.

Jednom davno rekao je:

– Na izvjestan način, ja sam besmrtan!

I bio je u pravu, nogometni svijet nikada neće zaboraviti Johana Cruyffa. Jer on je uostalom na čudesan način sudjelovao u stvaranju nogometa.

>> Preminuo velikan svjetskog nogometa, Nizozemac Johan Cruyff

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije