Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2017. u 10:02

Otvara se pitanje koliko zaista vrijede tvrtke koje smo isticali kao najbolje tvrtke države

Potop dionica tvrtki iz Agrokorova koncerna bila je logična reakcija tržišta na revidirane financijske pokazatelje koncerna, ali nakon strmoglavog pada vrijednosti Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja i Vupika ostaje nekoliko otvorenih pitanja na koje tržište ne može dati odgovor.

Prvo i najvažnije pitanje za širu javnost je kako kriza Agrokora, ali i svih drugih tvrtki u prošlosti i budućnosti može utjecati na buduće mirovine. Srećom, ulaganja u Agrokor minorni su dio mirovinske štednje koja je narasla na gotovo 90 milijardi kuna, ali gubitak od 200 milijuna kuna nije zanemariv.

Političari koji često prodaju budućnost da bi kupili socijalni mir u sadašnjosti u nedostatku drugih izvora financiranja pozivaju “mirovince” da sudjeluju u privatizacijama, dokapitalizacijama i drugim oblicima jačanja kapitala tvrtki iz državnog portfelja. Pritom nisu pretjerano zabrinuti za kvalitetu tih ulaganja jer im je primarni cilj da riješe gorući problem.

I tu bi trebali reagirati budući umirovljenici jer se iz mirovina ne bi smjeli pokrivati minusi stvoreni u niskoprofitabilnom okruženju državnog sektora kako minusa poput ovih na Agrokoru ne bi bilo toliko da u jednom trenutku ipak ugroze mirovine. Drugo pitanje koje se padom vrijednosti dionica otvorilo je koliko zaista vrijede Agrokorove tvrtke i mogu li se vjerovnici barem djelomično naplatiti njihovom prodajom.

Ako bi se u obzir uzela tržišna vrijednost perjanica koncerna i domaće prehrambene industrije Leda i Jamnice, onda je sasvim jasno da od namirenja dugova nema ništa jer te tvrtke na burzi stoje tek 320 milijuna kuna, što je 0,5 posto potraživanja koja su narasla na 58 milijardi kuna.

To bi značilo da vjerovnici moraju otpisati više od 70 posto svojih dugova, a spremni su otpisati tek trećinu dugova. Sada je još vidljivije da je za budućnost Agrokora ključno zadržati srž koncerna na okupu, usmjeriti se na jačanje poslovanja i zadržavanje tržišnih pozicija maloprodaje te jačati proizvodnju pod kupcima poznatim i dragim brendovima.

Ključne riječi

Komentara 4

BO
boris
12:24 06.11.2017.

Ne vjerujem ovoj vladi ništa, još manje njihovim prognozama. Prazna obećavanja. Porezi. Gdje je zaista promjena zakona? To je prvo. Ne glasam za ovaj HDZ. Ne brinite: ne glasam ni za SDP.

DU
Deleted user
10:08 06.11.2017.

mirjana i ti ćeš u nekoj bližoj budućnosti imati 70 godina..bit će što bude!

Avatar Django
Django
12:52 06.11.2017.

Danas smo još živi ali hoćemo li biti i sutra? Život i sve u životu je rizik bez ikakve garancije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije