Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto narod vjeruje Miri Bulju, a ne vjeruje stručnjacima

Svaka ulagačka inicijativa propala je zbog negativnog javnog mnijenja
07. studenoga 2017. u 07:05 151 komentara 17440 prikaza
Miro Bulj
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Je li Hrvatska slučajna zemlja? Kao država nismo nastali slučajno – plebiscitarno smo glasovali za osamostaljenje, za neovisnost smo krvavo ratovali, političkom borbom zaokružili smo državni teritorij i dobili potpuni suverenitet za upravljanjem državom. Ono što se kasnije događalo rezultat je stihije kojem se nismo nadali. Dobili smo gospodarstvo s daleko najduljim recesijskim razdobljem u EU, do srži deindustrijaliziranu ekonomiju, neefikasno i zakrčeno pravosuđe, izokrenut sustav vrijednosti u kojem je materijalno jedino mjerilo uspjeha, zemlju koju investitori zaobilaze u širokom luku, a oni koji se drznu doći iz nje bježe k’o vrag od tamjana. Velika većina dospjelih stranih investicija u Hrvatskoj i danas se realizira samo u uslužnim, telekomunikacijskim i bankarskim sektorima, dok se značajnija ulaganja u proizvodnju mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Nije da nema interesa za njih. Međutim, svaka ulagačka inicijativa dosad je propala zbog negativnog javnog mnijenja, oblikovanog javnim istupima njihovih protivnika i ignoriranjem druge strane.

Prosvjed u Splitu SASLUŠANI STRUČNJACI Zasad ništa od plinske elektrane Peruća, prednost obnovljivim izvorima energije

Logično, lakše je narodu shvatiti riječi narodnog tribuna nego inženjera elektrotehnike. Rezultat je društvo s niskim stupnjem kulture javnog dijaloga, zemlja u kojoj samoproglašeni narodni tribuni argumentom galame godinama ruše investicijske projekte. U tome prednjače energetski projekti – od Družbe Adrije, preko istraživanja nafte i plina u Jadranu do Plomina C. HEP kao ključna energetska kompanija od osamostaljenja je realizirao samo jedan značajan proizvodni elektroenergetski objekt. Nije razlog to što stručnjaci unutar HEP-a ne žele graditi elektrane, već golemi i nedopustivi utjecaj politike na njegovo poslovanje. Aktualna elektrana kod Hrvaca u Dalmatinskoj zagori posljednja je u nizu kojoj prijeti da skonča u idejnoj fazi. Pritom, kao i mnogo puta dosad, u javnom diskursu prevladavaju argumenti samozvanih zaštitara okoliša, dok se glasovi stručnjaka teško probijaju. Ključno je pitanje zašto narod vjeruje Miri Bulju, a ne energetičarima?     

Martina Dalić Znanstvenici M. Dalić: 'Vaša neinformiranost i TE Peruća koče razvoj Cetinskoga kraja!' na nogama Popij čašu Cetinske vode. Još dok je ima... 25.05.2015., Plomin - Termoelektrana Plomin. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL ZAŠTO SE NE REALIZIRA Gradnja Plomina C nije stala zbog zagađenja, nego zbog ‘socijalističke’ cijene struje
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Zvjerko:

  Zato što su nas razn razni "stručnjaci" i doveli tu gdje jesmo. Sada narod čak i na dobre inicijative gleda kao na leglo kriminala, pogodovanja i korupcije i automatski se budi revolt protiv bilo kojih (čak potencijalno i dobrih) inicijativa.

 • SoloHan:

  Ako je TE tako loša i opasna, predlažem da zatvorimo odmah obadvije u Zagrebu, onu u Osijeku i onu u Sisku, jer zašto bi trovali Zagrepčane, Osječane i Sisčane a spasili samo glavatog Miru Bulja, a narod je u pravu ... prikaži još! što ne vjeruje stručnjacima, jer od političara u ovoj zemlji su korumpiraniji jedino takozvani stručnjaci.

 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Ne vjeruju ljudi našim investitorima, jer niti jedan od njih ne zna zaraditi novac na tržištu, nego samo u sprezi s državnom upravom, na pljački ove države i naroda. A stručnjaci, njih je lako platiti da pišu bilo šta.