Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ministarstvo šuti, a teorije o milijunima migranata uzimaju maha

Jedino je odgovorno na niz (dez)informacija odgovoriti činjenicama, no to MVEP ne čini
02. studenoga 2018. u 14:06 19 komentara 4719 prikaza
Migranti
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nema gore stvari od (polu)tajanstvenosti, posebice kad je riječ o sporazumima koji se tiču cijele države. I koji, uzgred budi rečeno, nisu tajni. Što su oni koji su odgovorni za pripremanje nekog sporazuma zatvoreniji, ostavljaju više prostora za različite interpretacije, one točne i one potpuno netočne, pa i za razne političke manipulacije.

Ilustracija Razbijena stakla Migranti provalili u pet kuća za odmor kod Rijeke

Stoga je zaista nerazumljivo zašto u slučaju Globalnog sporazuma za sigurne, uredne i regularne migracije Ujedinjenih naroda nadležno ministarstvo šuti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dva dana ne odgovara na naše upite da objasni stavove Hrvatske o tom sporazumu te da komentira najčešće kritike.

U situaciji kad se u Hrvatskoj potpisuju peticije protiv tog sporazuma, kad se preko društvenih mreža i nekih portala šire razne informacije – neke prilično uznemirujuće o milijunima migranata koje će Hrvatska i susjedi trebati primiti – o tome što taj sporazum donosi Hrvatskoj, kad se i u Saboru čuju zahtjevi da Hrvatska izađe iz njega, kad države u bližem i daljem susjedstvu odlučuju da ga neće prihvatiti, jedino logično bilo bi izaći u javnost s činjenicama, pa i otvoriti diskusiju i razgovor o točkama koje neki smatraju spornima.

Migranti VAL NE JENJAVA Migranti kod Plitvica: 'Ima ih jako puno, k'o mrava'

Kako je lako zloupotrijebiti razne međunarodne dokumente u dnevnopolitičke svrhe, i sam se premijer Andrej Plenković osvjedočio kad je branio Istanbulsku konvenciju. Tada je i kazao da treba objašnjavati i razgovarati, no nadležno Ministarstvo šuti. Misle li da će tako minorizirati potencijalni problem te ga ignorirati nadajući se da neće dobiti dovoljno zamaha u javnosti i politici ili se jednostavno boje javno iznijeti stav?

Migranti su prvenstveno politička tema, i k tomu vrlo zapaljiva te vrlo pogodna za razne manipulacije. No rješenje nije u povlačenju, već naprotiv – u otvorenosti i javnom iznošenju činjenica i stavova. I ponavljanju. I primanju kritika. No to ionako vrlo rijetko vidimo u MVEP-u. Ministrica Marija Pejčinović-Burić je, kako neki znaju reći, samozatajna, a informacije iz tog ministarstva dolaze na kapaljku, ako i toliko. Gubitak je to koji osjeti javnost, ali je u konačnici najveća šteta ipak njihova.

>> Pogledajte situaciju s migrantima koji su htjeli ući u Hrvatsku na GP Maljevac

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar MilanZoranovic
  MilanZoranovic:

  samo rat nas spašava..

 • AAAAAA:

  Prijeki sudovi su naša nasušna potreba! Izdajice i špijuni su se namnožili preko svake mjere!

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Drugarice Veljković, to nije teorija, momentalno je prema UN-u u kretanju oko 2 milijuna ljudi u Africi i Aziji, a to nije kraj, dapače, vi ljevičari ih i dalje praktički pozivate.