Naslovnica Premium Kolumne

Ministar Kuščević organizirao je izložbu, ali bilo bi bolje da nije

Koji je smisao čuvati osobne podatke odnosno privatnost referendumskih potpisnika od članova dviju inicijativa koje su ih tjednima imali u rukama!?
04. prosinca 2018. u 12:05 11 komentara 1488 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Priznajem, bio sam naivan kad sam u prvoj analizi odmah nakon što je Ministarstvo uprave objavilo rezultate provjere potpisa za referendumske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” napisao: “Čini se da je ministar Lovro Kuščević prilično samouvjeren u pogledu nalaza svoga tima, što proizlazi iz njegova obećanja da će svima zainteresiranima omogućiti uvid u odbačene potpise, što je jedina svjetla točka u njegovu postupanju”.

Narod odlučuje i Istina o Istambulskoj u uredu Predsjednice RH ZAŠTITA PRAVA GRAĐANA Predsjednica Republike primila predstavnike građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“

Premda, dao sam na važnosti tomu što je i predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao: “Isto tako ćemo zadužiti ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transparentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ”.

I stvarno, Vlada je u Zaključku zadužila Ministarstvo uprave da predstavnicima referendumskih inicijativa i ostaloj zainteresiranoj javnosti omogući uvid u neispravne odnosno nevažeće potpise. Omogućiti uvid i kontrolu nevažećih potpisa ne znači samo organizirati izložbu skupocjenih djela. Sporni su kriteriji po kojima su potpisi proglašeni neispravnima.

Sumnju osobito izaziva to što se u izvješću Ministarstva uprave navode tri razloga neprihvaćanja koja su se pojavila u samo stotinjak do tristotinjak potpisa, te dva u tisućama primjera, a za čak 30.726 neispravnih potpisa nema specifikacije koliko je pogrešnih OIB-a, koliko nečitkih potpisa...

Kolinda Grabar Kitarović Milan Ivkošić Bolje je ‘točno’ prebrojiti glasove nego hapsiti ‘Bandiće’

Smisao uvida u neispravne potpise je njihova učinkovita kontrola, što znači potpun uvid ne samo u sve podatke koji čine referendumski potpis potpunim i valjanim već i u argumentaciju na isti način na koji su APIS i Povjerenstvo odlučili o eliminaciji potpisa. Ako neki potpis nije prihvaćen zbog pogrešnog OIB--a onda onome tko to kontrolira treba biti predočen i stvaran OIB kako bi se i sam uvjerio u ispravnost odbijanja takvog potpisa. Ako je netko nečitko potpisan, ili mu je OIB ili ime i prezime nečitko, onda treba omogućiti uvid u sve te podatke radi omogućavanja analize i donošenja zaključka. Zašto je inicijativama onemogućeno da vode svoje bilješke!?

Gledati potpise bez mogućnosti kontrole i evidencije je besmisleno. Zaštita osobnih podataka pri tomu ne može biti izgovor. Osobito ne u odnosu na referendumske inicijative koje su tjednima u rukama imale sve te liste. Njihovi su članovi posljednji od kojih treba čuvati osobne podatke potpisnika. Uostalom, potpisivanjem referendumske inicijative svaki potpisnik je pristao da njegove podatke vide volonteri koji su prikupljali potpise, članovi inicijativa koji su ih provjeravali i brojili, te organizatori za sve vrijeme dok se ne okonča referendumska inicijativa.

Inicijativa Narod odlučuje Narod odlučuje Kontrolne liste nevažećih potpisa su uništene

A što se tiče mogućih zlouporaba i povreda privatnosti potpisnika inicijativa izvan očekivanih i dopustivih okvira, svaka referendumska inicijativa zna da bi im to bio zadnji referendum koji su pokušali organizirati. Jednako kao što novinar zna da kad jednom prekrši obvezu čuvanja izvora informacija kako se slobodno može ostaviti ozbiljnog novinarstva.

To što sada radi Ministarstvo uprave jest u najmanju ruku “pretjerani formalizam” u primjeni propisa, prema kvalifikaciji Ustavnog suda. A politički gledano, takav pristup čini farsičnim citirani Vladin zaključak, a tobožnje omogućavanje uvida čistim gubitkom vremena na igrokaz, pa ne čudi što su ne samo inicijative već i Gong odbili u tomu sudjelovati. Pri čemu je i Gong odbio biti “smokvin list” i svojom nazočnošću dati legitimitet netransparentnom postupku. Iako su inače protiv obje referendumske inicijative.

Međutim, u ovom slučaju s pravom štite proceduru kao temelj demokracije. To više što je od samog početka kršena od strane aktualnih moćnika na vlasti, na državnoj ili lokalnoj razini.

Lovro Kuščević nevažeći potpisi GONG: Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu

Riječki šerif Vojko Obersnel sebe je stavio iznad zakona, a na što je Ustavni sud zaključio da to nije bezakonje zbog kojeg bi trebali reagirati, čak i ako samo zbog toga referendumska inicijativa nije prošla, što nikad nećemo znati, ali je lako moguće. Zatim je ministar Kuščević nakon tri mjeseca razmišljanja, mimo uobičajene prakse odabrao izvršitelja da po njegovim kriterijima provjere valjanost potpisa i sastavio Povjerenstvo po svom ukusu da taj proces nadzire. I pri tomu očekuje da se rezultat takvog postupka prihvati kao sveto pismo.

A istodobno je posve neargumentirano, uvijajući stvarne namjere u zaštitu privatnosti potpisnika, odbio prijedlog da taj proces nadgledaju predstavnici inicijativa. Na manjkavost takvog pristupa upozorila je i predsjednica države. I sve to se radi ne kako bi se spriječilo održavanje referenduma, nego tek da se onemogući očitovanje Ustavnog suda jesu li referendumska pitanja ustavna.

VIDEO: Narod odlučuje obraća se predsjednici sa zamolbom za pravedniji izborni sustav

[video: 27790 / ]
VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

 • frend1:

  Mjesecima se čeka da jedan kolumnist objavi par redaka o SKHDZ-ovom igrokazu u vezi referenduma. Nije tajna da se dosta novinara boje za svoje radno mjesto- koje mahom popunjavaju pristalice Beogradske osovine VL-a, čim se zamjere uredniku, a uredniku osobi ... prikaži još! X iz Vlade. Ipak, svi šute. U državi od 4 ikusur mil. stanovnika (ni Vlada nezna koliko ima stanovnika) izvesti 400.000 ljudi (i to bez preplašenih HDZovaca koji se također boje za svoje radno mjesto, jer ih je politika i zaposlila) je uspjeh ravan NASA-inoj misiji na Mars. Ali ako ovaq Vlada baš hoće prosvjese i ulicu - samo daj.

 • Avatar gospar
  gospar:

  Ovo se nije radilo ni u crnom komunizmu što smo zelili to smo dobili uvod u jednoumlje.Cudi me da svijet o tome suti a puna su im usta demokracija

 • okolo:

  lovro je mala sitna duša, vjerojatno nije ni svjestan da poslužio kao korisni idiJot, zbog takvih sitnih karijerista nam i je ovakovo kako jest