Naslovnica Premium Kolumne

Ministar dao ostavku zbog jastoga i kamenica

Od političara se očekuje primjereno ponašanje, ali oni su često nepošteniji od građana zato što smatraju da su “iznad” njih.
21. srpnja 2019. u 12:30 1 komentara 1574 prikaza
Francois de Rugy
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL

Jastog pojeo ministra – na to bi se mogao svesti slučaj ostavke francuskog ministra ekologije Françoisa De Rugyja i vjernog suradnika francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Francuska online revija Mediapart objavila je, naime, informacije o De Rugyjevim večerama 2017. i 2018. u Hôtelu de Lassay, koje su ocijenjene previše luksuznima – bijeli stolnjaci, kristalne čaše, jastozi i kamenice.

Andrej Plenković predstavio nove ministre ANALIZA Tri hrabra poteza ‘birokrata’ andreja Plenkovića

Na stranu to što su jastozi i kamenice u Francuskoj često jeftiniji od pizze, ali stekao se dojam luksuza, što je suprotno onome što od političara prosvjedima traže “žuti prsluci”. Nakon šestodnevnih medijskih kritika, De Rugy je odstupio, a bio je jedan od najperspektivnijih mladih političara...

Podtajnik talijanskog ministarstva prometa, član Lige, Armando Siri izbačen je iz vlade (nije htio podnijeti ostavku) jer je osumnjičen da je primio 30 tisuća eura mita od sicilijanskog proizvođača elektrovjetrenjača Vita Nicastrija kako bi “popravio” zakon u korist gradnje vjetroelektrana. Ljudi čelnika talijanske Lige i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija uhvaćeni su (osim slika, postoji i audiosnimka) kako u moskovskom hotelu Metropol dogovaraju s Rusima kupnju plina, a popust koji bi ruski proizvođač dao, odnosno 65 milijuna eura, otišao bi u blagajnu te talijanske stranke za kampanju za europske izbore.

Francois de Rugy REVOLT BIRAČA Macron smijenio ministra zbog jastoga i skupih vina

Salvini je najprije negirao da uopće poznaje Gianlucu Savoinija (jednog od trojice pregovarača u ime talijanske Lige), a kad su mediji objavili slike na kojima su zajedno, pa i zagrljeni, priznao je da se poznaju već 25 godina. Jesu li Rusi isplatili 65 milijuna eura Ligi ili ne, otkrit će istraga, ali zabrinjavajuće je što stranka ministra unutarnjih poslova, dakle i državne sigurnosti, pregovara s predstavnicima države koja Italiji nije saveznik. Samo zbog te činjenice Salvini bi trebao podnijeti ostavku, ali nema takvu namjeru. A ni popularnost mu zbog te afere ne pada (žalosno). Od političara se očekuje primjereno ponašanje, ali oni su često nepošteniji od građana zato što smatraju da su “iznad” njih.     

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar VinkoL
    VinkoL:

    Jel drug Toma Šević nekaj htel poručiti Hrvatima? Njegov libling Broz obožaval je jastoge...