Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakvim kućnim budžetima raspolažu obitelji karamarko, milanović i petrov

Milanovići su zaradili više od Karamarkovih

Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
13.12.2015.
u 15:50

Uvidom u imovinske kartice izračunali smo kolika su godišnja primanja trojice najvažnijih političara u zemlji, te tome pridodali i primanja njihovih supruga koje su ili zaposlene ili, u slučaju Ane Karamarko, imaju svoja poduzeća

Političke elite u Hrvatskoj vrlo su osjetljive na osobne podatke i njihovu zaštitu kad je riječ o njima.

To pokazuje, primjerice, ovogodišnji slučaj u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Agencija je najprije donijela odluku o povlačenju imovinskih kartica s interneta kako bi zaštitila „osobne podatke" političara. A kad se oko svega digla graja i vika, onda je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te iste podatke vratilo „na mrežu", no podaci su bili očerupani i pročišćeni.

Kad su pak posrijedi nacionalni interesi, hrvatski „zoon politikon" manje-više ne pokazuju uzrujanost i zabrinutost.

S obzirom na to da je Hrvatska već „sedam gladnih godina" u dubokoj recesiji, svođenje računa na kraju godine za svaku je obitelj neminovno. Svi zbrajaju i oduzimaju jesu li pokrili tekuće troškove ili nisu. Jesu li se pokrili dekicom koja je bila kratka pa promrzli ili je dekica bila po mjeri. Može se vjerovati da će krajem godine svoje osobne račune zbrajati obitelji trenutačno tri glavna politička aktera – Božo Petrov, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko.

Božo Petrov, „zelenko" u areni iskusnih i lukavih „političkih životinja", prvi je čovjek Mosta i o njemu umnogome ovisi politička sadašnjost i budućnost Hrvatske. No kolika primanja ima njegova obitelj?

Nije tajna da je Božo Petrov, nakon što je izabran za gradonačelnika Metkovića, radi ušteda zbog rasipnosti svoga prethodnika Stipe Gabrića Jamba smanjio plaću svima, a najviše sebi. Tako smanjena, njegova je plaća iznosila 3700 kuna. Poslije takvog poteza protivnici su Božu Petrova prozvali demagogom, međutim on je ipak uspio vratiti dug grada Metkovića. Kad je zatvorio Jambove dugove, i plaća Bože Petrova je porasla, i to na 9422,60 kn. Tako piše u njegovoj imovinskoj kartici AZOP-a. Plaća njegova prethodnika Jamba, usporedbe radi, iznosila je 12.000 kuna.

U imovinskoj kartici Bože Petrova, uz ostalo, navedeno je da mu „ostali prihodi" iznose 2000 kn neto. Dakle, ukupni su mjesečni prihodi Bože Petrova 11.422,60 kn.

Supruga Bože Petrova Maša radi u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću. Međutim, ona drži razrednu nastavu u Mliništu, u općini Zažablje, neretvanskom selu koje je od Metkovića udaljeno 12 km. Svaki dan do škole i nazad mora putovati najmanje 24 km. Njena prosječna plaća, kako piše u imovinskoj kartici Bože Petrova, iznosi 67.058,97 kn godišnje, što znači 5.588,24 mjesečno.

Dakle, mlada obitelj Petrov s troje dječice ima 17.010,84 kn mjesečnih prihoda neto. Ako su onih 2000 kn honorari od predavanja na Medicinskom fakultetu u Mostaru kao višeg asistenta, onda zbog asistenture u „zamrznutom stanju" Petrov i žena mu mogu raspolagati s manje novca. U najboljem slučaju obitelj Petrov godišnje zaradi 204.130,08 kn. S obzirom na to da imaju troje male djece, moraju paziti na svaku kunu.

Zanat ispekla u Beogradu

Osim toga, obitelj Petrov dužna je 222.000 kn don Martinu Vidoviću za kupnju kuće. Oni don Martinu, kako je navedeno u imovinskoj kartici, mjesečno vraćaju 925 kn. Osim kuće, obitelj Petrov ima renault clio storia iz 2006., procijenjen na oko 35.000 kn.

Zoran Milanović za ovu godinu nema imovinske kartice. Prema podacima AZOP-a, unio je podatke za prošlu godinu, koji se, pretpostavljamo, nisu puno mijenjali. U lipnju prošle godine predsjednik Vlade RH Milanović imao je neto plaću 20.285,42 kn, dakle godišnje zaradi 246.851,76 neto. Njegova supruga Sanja Musić-Milanović je epidemiologinja. Radi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gdje je voditeljica Službe za promicanje zdravlja i voditeljica Odjela za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine. Prema imovinskoj kartici svoga partnera, Sanja-Musić Milanović godišnje zaradi 128.191,42 kn neto. Dakle, njena prosječna mjesečna plaća iznosi 10.682,62 kn. Osim toga, u imovinskoj kartici Zorana Milanovića na popisu „drugih primitaka izvanbračnog/bračnog druga" unesen je iznos od 58.603,03. Mjesečno je to 4883,58 kn. Vjerojatno se to odnosi na honorare Sanje Musić-Milanović na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku (dodiplomska nastava) Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar" gdje kao viša asistentica predaje epidemiologiju. Ona ukupno godišnje zaradi 186.794,45.

Kad se sve zbroji i oduzme, Milanovići zarade 433.644,21 kn godišnje. Milanović je, kako stoji u imovinskoj kartici, bio podigao kredit za stan od 127 m², procijenjen na 1,9 milijuna kuna (oko 250 tisuća eura). No stan je prodan pa je obveza kredita smanjena za 170 tisuća eura. Obitelj Milanović ima dvoje djece.

Koliki su pak prihodi Tomislava i Ane Karamarko, teško je precizno saznati.

Tomislav Karamarko kao saborski zastupnik mjesečno zaradi 18.242,34 kuna neto, prema imovinskoj kartici iz 2012. Tako ispada da njegova godišnja zarada iznosi 218.908.08 kn. Kao ministar unutarnjih poslova 2011. imao je veću plaću, 231.309,96 kuna godišnje. Njegova druga supruga Ana Karamarko, nakon što se u medijima pohvalila kako je marketinški zanat ispekla u Beogradu radeći za Pavićev EPH, spomenula i svoje pothvate kao (su)osnivačica dvaju poduzeća – Drimia d.o.o. i Love Opium d.o.o. Za frizerski salon Love Opium nema nikakvih podataka o poslovanju. Poduzeće je prijavljeno na adresi Nova ves 17, Kaptol centar. Tea Matičević, prijateljica Ane Karamarko, ima poduzeće Tein Mak d.o.o, djelatnost su mu frizerski saloni i saloni za uljepšavanje, a na istoj je adresi kao i Love Opium koji također vodi Tea Matičević.

Uspješan poslovni čovjek

Poduzeće Ane Karamarko Drimia d.o.o. posluje od 2012. i za tri godine (do 2014.) ukupni prihod narastao je s 1,75 na 2,7 milijuna kuna. No poduzeće ne posluje uspješno. Pozitivno je poslovalo samo 2012. kad je imalo dobit od 153 tisuće kuna, dok je u sljedeće dvije godine ostvarilo gubitak; 2013. od 567 tisuća kuna, a 2014. od 142 tisuće kuna.

Ipak, Drimia je od 2012. do 2014. povećala broj zaposlenih s jednog na pet djelatnika.

Trenutačno je novčani tijek poduzeća dobar, a likvidnost poboljšana, što znači da Drimia d.o.o manje-više redovito podmiruje obaveze.

Zbog poreza Ana Karamarko sigurno sebi ne isplaćuje visoku plaću. Ta je plaća vjerojatno manja od 10.000 kuna neto. Može se pretpostaviti da kroz tvrtku prikazuje troškove koje može (automobil itd.). Pod pretpostavkom da Ana Karamarko sebi iz Drimije isplaćuje plaću od oko 10.000 kuna, njena godišnja zarada iznosi 120.000 kuna. Bračni par Karamarko godišnje, dakle, zaradi 338.908,08 kn.

Međutim, to može biti varka. Ne treba zaboraviti da je Karamarko u prošlosti upravljao i bio (su)vlasnik u vrlo uspješnim poduzećima.

Primjerice, bio je direktor i član uprave poduzeća Doron net od 2002. (zajedničko poduzeće s prijateljem Ivanom Baketom), predsjednik uprave Centra za informatiku i poslovno savjetovanje d.o.o. od 2003. do 2005. To je poduzeće brisao iz registra 2014. (Suradnici i partneri bili su mu Ivan Baketa, Željko Malnar, Zoran Cvrk...). Riječ je o poduzećima koja su imala višemilijunsku dobit. Procjenjuje se da je Karamarko bio vrlo uspješan poslovni čovjek.

No zbog angažmana u obavještajnim agencijama i u Vladi RH te poslije u HDZ-u, Karamarko je svoje udjele u poduzećima prodavao, a novac ulaganjima ili na drugi način sačuvao. Tako tvrde neki njegovi kritičari. Ako je tako, zašto je onda Karamarko prije tri godine, 2012., podigao kredit od 75.000 kuna u Raiffeisenbank Austriji na sedam godina?! Bogat čovjek valjda ne podiže kredit od 10 tisuća eura, i to na sedam godina?!

Osim toga, prema imovinskoj kartici iz 2012. godine Karamarko je za stan od 105 m², koji je procijenjen na 1,3 milijuna kuna, 1994. digao kredit u Zagrebačkoj banci u iznosu od 388.354,13 kn na 40 godina. Stan je plaćen vlastitim sredstvima i kreditom. Šef HDZ-a ima dvoje djece iz prvoga, te još jedno iz drugog braka s Anom.

>> Bogata politička elita: Novac imaju, žele moć!

>> Otkrivamo imovinske kartice: Koliko su bogati suci u Hrvatskoj!

Komentara 4

Avatar juricamesko
juricamesko
17:14 13.12.2015.

mentalni Komunist ima 36 tisuća razloga mjesečno da se bori za ostanak na vlasti.sa svim svojim znanjem nema tog poslodavca koji će mu dati radno mjesto i toliko kuna mjesečno za cijelo mjesečni nerad.kad se tome pridodaju besplatni objedi u Taču,večere u Asu te besplatna privatna putovanja iziđe to i na 50 tisuća kuna.to mu samo mogu omogućiti hrvatski glasači i nitko više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije