Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.11.2018. u 16:05

Kolinda bi zapravo radije bila premijerka, Plenković pak spitzenkandidat ili nešto dovoljno blizu, ali im tajming izbora ne ide na ruku. Milanoviću je nešto lakše. Loš rezultat SDP-a na europskim izborima bit će mu znak da je trenutak zadati završni udarac Bernardiću. A i u HDZ-u će se možda ponovno dijeliti karte.

Kako se razvija afera SMS, potpuno je jasno da su planovi, bolje reći snovi nekih krugova da Kolinda Grabar Kitarović zamijeni Andreja Plenkovića, kako u njegovom fotelji na Trgu žrtava fašizma tako i na Trgu svetog Marka – stavljeni na led. 

Iako bi svima trebalo biti šokantno priznanje medija koji su detaljno pratili tu aferu da Varga zapravo nije ništa priznao od onoga što nam se tjednima serviralo kao nepobitni dio njegovog iskaza, šteta je nepovratno počinjena, a eventualna operacija rošade na vrhu države unaprijed ocrnjena čak i kao nekakav državni udar, navodno sumnjivo povezan s kriminalnim aktivnostima krugova povezanih s vladajućom strankom. U očima šire javnosti, koja naslove ne može izbjeći, ali detalje ne prati, a još manje se trudi logično povezati navode i činjenice, nemoguće je razabrati što bi tu bilo kriminalno, a što legitimna politička zbivanja iza kulisa, stvorena je percepcija da krakovi vode i do Pantovčaka. 

Tajming objava idealan je kako bi se predsjednicu zadržalo tamo gdje je najsigurnija i kako joj ne bi palo na pamet ulijetati u rizične avanture s neizvjesnim ishodima. Čak i oni koji njene javne nastupe redovito izlažu sprdnji, poručuju da bi joj bilo ludo iz ruku ispustiti drugi mandat, jer da ne postoji taj koji bi ju mogao ugroziti.

Foto: Facebook/Kolinda Grabar Kitarović

Takva ocjena, naravno nije neobjektivna, no to ne znači da nedostaje onih koji se spremaju na opsadu Pantovčaka. Doduše, u začaranom vrtu pod zidinama dvorca Plavokose za sada se pojavio tek usamljeni saborski vitez-filozof Marko Vučetić, koji odozdo viče da će on biti "predsjednik svih Hrvata", a neće, "kao Kolinda" biti "udomitelj pasa na Pantovčaku". Vučetić bi, dakle, htio biti predsjednik i onoj većini Hrvatića koji niti ne razumiju filozofijski jezik kojim on govori, pa je valjda zato uzgovorio i tu neočekivano jasnu poruku koja pokazuje da ni filozofi nisu cijepljeni od slanja banalno prizemnih izjava.

Za njega se, doduše, veli da će zapravo poslužiti kao zec Daliji Orešković. No, reklo bi se da je za takvu taktiku već prekasno – Dalija se već prije njega istrčala s izjavom da Kolindi "trepavice magle pogled na stvarno stanje u državi".

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Čini se da je potencijalne kandidate ovih dana lako prepoznati baš po tome koliko učestalo odapinju otrovne strelice preko "zidina" Pantovčaka, a zaboravljaju onoga koji stvarno ima vlast u rukama – premijera. Po tome bi se dalo zaključiti da i Anka Mrak Taritaš želi na taj način kapitalizirati svoj solidan rejting u anketama. 

Po toj istoj logici, reklo bi se da Zoran Milanović opak neće biti kandidat. No, to je možda ipak zato što njegove poruke ne čitamo iz prve ruke, najave njegove kandidature vjerojatno ipak nisu samo fikcija onih koji o tome snivaju. Iako se najavljuje da bi on nestranački ušao u utrku, to je očito samo zato da ne bi morao moliti Bernardića koji zasigurno ne želi njega kao kandidata. Naime, pravi cilj te operacije može biti jedino ponovno osvajanje Iblerovog trga, a zatim čekanje da mu Banski dvori ponovno padnu u krilo, što se prije ili kasnije ni krivom ni dužnom dogodi šefu najveće oporbene stranke, tko god on bio. To je i opomena onima u HDZ-u koji bi kraljicom zamijenili kralja – mogao bi im kao lovac uletjeti Milanović.

Galerija - Kolinda Grabar-Kitarović u zengama stigla u Vukovar

Zoran Milanović i Davor Bernardić
1/5

On pak zacijelo neće srljati u takvu utrku. Bahat jest, ali nije glup, vjerojatno je itekako svjestan da nema šanse pobijediti Kolindu Grabar Kitarović, tako da procjena o tome vjerojatno uopće nije presudna u njegovoj odluci. Naime, njemu bi I solidan ulazak u drugi krug otvorio širom vrata za povratak u politiku na najvišoj razini. Ako se odluči ući u  bitku za Pantovčak, to će vjerojatno biti zavaravanje protivnika - pravi cilj njegove opsade jest Iblerov trg, a zatim i Banski dvori. 

Kolinda bi zapravo radije bila premijerka, Plenković bi radije bio spitzenkandidat ili nešto dovoljno blizu, ali im tajming izbora ne ide na ruku. Milanoviću je nešto lakše. Loš rezultat SDP-a na euroizborima bit će mu znak da je trenutak zadati završni udarac Bernardiću. Ako bude posebno loš, tad milanovićevcima za to možda neće niti trebati zafrkancija s Pantovčakom. No, kad bi nekim čudom Kolinda sama otišla, Pantovčak bi bio neodoljiv mamac.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ovom trenutku Milijan Brkić je potpuno imobiliziran. Ako se on do tada izvuče izvan svih sumnji, u HDZ-u će se sigurno ponovno dijeliti karte. Eventualni loš rezultat HDZ-a, koji se ne mora dogoditi, bit će pak i poruka Kolindi Grabar Kitarović, trenutak u kojem će ona morati ponovno odvagati što želi – biti svjetski maneken i veleposlanik brenda zvanog Hrvatska, što nije uopće loše i što joj sjajno ide – ili pak želi stvarnu moć u rukama, s kojom može, ako stvarno zna što hoće, mijenjati budućnost Hrvatske.

>> Pogledajte sukob Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u Saboru

Komentara 15

PR
prajdali100
18:50 28.11.2018.

Još nam samo treba Milanović, u bilo kom obliku, pa da veselje bude potpuno.Pa taj lik nas je zavadio i sa Merkel i sa Orbanom !!! Izolirao nas je.I sad On nekom pada na pamet.Svašta.

PR
prajdali100
18:47 28.11.2018.

Fino napisano ! Kao predsjednica ona nema nikakvu konkurenciju.Osobno, smeta mi što kao osoba koja ima sjajne veze i poznanstva i u SAD, UK i NATO ne čini dovoljno da prevaziđemo probleme oko modernizacije naših OS.I od nje i odd Plenkovića Vučić je dva puta brži i agilniji.Naravno i efikasniji- to strašno iritira.

IB
ibiza
21:18 28.11.2018.

ma kolinda dobiva drugi mandat i amen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije