Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Milanović pruža ruku Plenkoviću, koji je ne prihvaća

Milanović se protivi svojevrsnoj privatizaciji domoljublja, patriotizam je za njega kritička privrženost i negacija isključivosti
19. veljače 2020. u 06:30 10 komentara 5485 prikaza
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/39

Zoran Milanović i ovaj je put ostao dosljedan sebi i svom shvaćanju javne dužnosti. Sve je danas na Pantovčaku odisalo decentnošću. S njim kao petim hrvatskim predsjednikom danas je inaugurirana i bitno drukčija inačica patriotizma od one na koju smo dosad navikli, i to od samog početka inauguracije i “Lijepe naše” u originalnoj izvedbi Josipe Lisac, pa sve do kraja Milanovićeva prvog predsjedničkog govora, koji je zaključio stihom “Ovo je kuća za nas” pokojnog beogradskog rock-pjesnika Milana Mladenovića.

Milanović ispratio Grabar-Kitarović s Pantovčaka Pantovčak Buket i poljubac za kraj: Milanović ispratio Grabar-Kitarović

Milanović je u svom govoru poslao ključne poruke na početku mandata. Počeo ga je citirajući izraelskog povjesničara i jednog od najpopularnijih mislilaca današnjice Yuvala Noaha Hararija, što će se nekima činiti pretenciozno, no Milanović se u istom govoru pokušao obratiti svim hrvatskim građanima, poručujući da je Hrvatska domovina i nekvalificiranog radnika jednako kao i uglednog akademika.

U Milanovićevoj Republici ima mjesta za sve, a u njoj samo još valja osnažiti solidarnost u društvu, osigurati pravedniju raspodjelu nacionalnog bogatstva, suzbijati klijentelizam, kulturu laži, pohlepu, zaustaviti rast nejednakosti i klasno raslojavanje. Time je pokušao dokazati da nije izgubio osjećaj za socijalnu pravdu, što mu je toliko nedostajalo u vrijeme dok je obnašao premijersku dužnost.

Kada je zatražio “zrno razumijevanja” za pogreške kojih će sigurno biti pokazao je i poniznost. Međutim, ne pristaje na to da se razlike u mišljenjima predstavljaju kao pogreške, a pogotovo da se zbog tih razlika dovodi u pitanje njegov patriotizam. Milanović se protivi svojevrsnoj privatizaciji domoljublja koja je u Hrvatskoj na djelu već tri desetljeća, a patriotizam je za njega, za razliku od sirova nacionalizma, “kritička privrženost i negacija isključivosti”. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji će naše društvo i naše živote učiniti boljima, slobodnijima i nadahnutijima.

Dolazak uzvanika za inauguraciju Zorana Milanovića Jandroković: 'Imao je korektan govor kojim je uputio nekoliko bitnih poruka, to je dobar početak'

Za razliku od dogmatskog i uskogrudnog nacionalizma, Milanović nudi otvorenost, različitost i uključivost, smatrajući da će takvo široko shvaćanje patriotizma od Hrvatske stvoriti bolje društvo i sretnije mjesto za život. To je i jedna od njegovih ključnih poruka, a o prihvaćanju te poruke ovisit će i uspjeh njegova predsjedničkog mandata. Druga važna poruka svakako je naglašavanje važnosti obrazovanja, kao i neovisnosti sudstva, znanstvene zajednice i medija.

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića
1 / 38
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića

Upravo u promicanju njihove neovisnosti Milanović vidi svoju glavnu zadaću kao predsjednika države. Ako u tome uspije, bit će to korak naprijed u odnosu na ovo što sada imamo. Milanović je još prije najavljivao da će upravo govori biti njegovo glavno predsjedničko oružje. Tako je i započeo svoj mandat.

Kao bivši premijer, svjestan je ograničenih ovlasti i jasno zna da stvarna vlast nije koncentrirana na Pantovčaku, nego u Banskim dvorima. On neće pokušavati uspostaviti paralelnu vlast na Pantovčaku i obećava da premijeru Andreju Plenkoviću neće biti korektiv, nego konstruktivan partner.

Inauguracija Zorana Milanovića VEČERNJI TV Mamić i Macan o inauguraciji: 'Taj trenutak ponio je i iskusnog političara. Bilo je emotivno'

Cijela inauguracija sa svim svojim detaljima šalje takvu poruku. Iako bi time trebao biti više nego zadovoljan, Plenković je s današnjim kiselim držanjem pokazao da se i dalje ne može pomiriti s time da je njegov politički suparnik osvojio Pantovčak.

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Jurica_Spindl:

  Pa tko je sretan kada njegov politicki protivnik pobjedi? Plenkovic se drzao sasvim pristojno.

 • žoržet:

  meni se čini da bi milanović i plenković mogli dobro surađivati, odnosno biti u za sve građanke i građane puno korisnijoj i boljoj 'kohabitaciji' od one premijera i dojučerašnje predsjednice - iz jednostavnog razloga što ona uglavnom nikako nije mogla ... prikaži još!a kontrolirati vlastitu 'ambiciju' i potrebu za samopromocijom pod svaku cijenu, pa i cijenu istine i osnovne pristojnosti. što je vjerojatno i dovelo do toga da je nerijetko smatraju potkapacitiranom te da njezini često mahniti ispadi budu mahom ispražnjeni od svakog ozbiljnijeg i vrednijeg sadržaja. nadam se samo da se njezino najavljeno postpredsjedničko 'brendiranje' hrvatske neće u većoj mjeri oteti kontroli (pogotovu ako pod tim pojmom podrazumijevamo mogućnost da se napiješ brendija ili sličng, pa trkeljaš i laprdaš dok te netko normalniji ne zaustavi:)). dočim se ni plenkoviću ni milanoviću, bez obzira na simpatije ili antipatije prema njima, ne mogu osporiti vještine i sposobnosti (od retoričkih pa nadalje) koje čine modernog europskog političkog (danas svakako i eu-birokratskog) profesionalca. kokolinda je ipak više vukla na stranu turbofolkerskih pajaca trumpovsko-orbanovskog tipa, koji se najlakše od svih drugih 'osobnosti' znaju prometnuti u ozbiljnije/pogubnije diktatore. valjda ih stoga 'meka' i 'tvrda' desnica toliko i voli.

 • Avatar speak_loud
  speak_loud:

  Plenković i Milanović su kao prst i nokat. Plenković je sabotirao kampanju KGK u korist Milanovića i napuckao hadezeovce na M. Škoru i sve je to dio šire slike takozvanih liberala.