Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.02.2020. u 06:30

Milanović se protivi svojevrsnoj privatizaciji domoljublja, patriotizam je za njega kritička privrženost i negacija isključivosti

Zoran Milanović i ovaj je put ostao dosljedan sebi i svom shvaćanju javne dužnosti. Sve je danas na Pantovčaku odisalo decentnošću. S njim kao petim hrvatskim predsjednikom danas je inaugurirana i bitno drukčija inačica patriotizma od one na koju smo dosad navikli, i to od samog početka inauguracije i “Lijepe naše” u originalnoj izvedbi Josipe Lisac, pa sve do kraja Milanovićeva prvog predsjedničkog govora, koji je zaključio stihom “Ovo je kuća za nas” pokojnog beogradskog rock-pjesnika Milana Mladenovića.

Milanović je u svom govoru poslao ključne poruke na početku mandata. Počeo ga je citirajući izraelskog povjesničara i jednog od najpopularnijih mislilaca današnjice Yuvala Noaha Hararija, što će se nekima činiti pretenciozno, no Milanović se u istom govoru pokušao obratiti svim hrvatskim građanima, poručujući da je Hrvatska domovina i nekvalificiranog radnika jednako kao i uglednog akademika.

U Milanovićevoj Republici ima mjesta za sve, a u njoj samo još valja osnažiti solidarnost u društvu, osigurati pravedniju raspodjelu nacionalnog bogatstva, suzbijati klijentelizam, kulturu laži, pohlepu, zaustaviti rast nejednakosti i klasno raslojavanje. Time je pokušao dokazati da nije izgubio osjećaj za socijalnu pravdu, što mu je toliko nedostajalo u vrijeme dok je obnašao premijersku dužnost.

Kada je zatražio “zrno razumijevanja” za pogreške kojih će sigurno biti pokazao je i poniznost. Međutim, ne pristaje na to da se razlike u mišljenjima predstavljaju kao pogreške, a pogotovo da se zbog tih razlika dovodi u pitanje njegov patriotizam. Milanović se protivi svojevrsnoj privatizaciji domoljublja koja je u Hrvatskoj na djelu već tri desetljeća, a patriotizam je za njega, za razliku od sirova nacionalizma, “kritička privrženost i negacija isključivosti”. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji će naše društvo i naše živote učiniti boljima, slobodnijima i nadahnutijima.

Za razliku od dogmatskog i uskogrudnog nacionalizma, Milanović nudi otvorenost, različitost i uključivost, smatrajući da će takvo široko shvaćanje patriotizma od Hrvatske stvoriti bolje društvo i sretnije mjesto za život. To je i jedna od njegovih ključnih poruka, a o prihvaćanju te poruke ovisit će i uspjeh njegova predsjedničkog mandata. Druga važna poruka svakako je naglašavanje važnosti obrazovanja, kao i neovisnosti sudstva, znanstvene zajednice i medija.

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića
1/38

Upravo u promicanju njihove neovisnosti Milanović vidi svoju glavnu zadaću kao predsjednika države. Ako u tome uspije, bit će to korak naprijed u odnosu na ovo što sada imamo. Milanović je još prije najavljivao da će upravo govori biti njegovo glavno predsjedničko oružje. Tako je i započeo svoj mandat.

Kao bivši premijer, svjestan je ograničenih ovlasti i jasno zna da stvarna vlast nije koncentrirana na Pantovčaku, nego u Banskim dvorima. On neće pokušavati uspostaviti paralelnu vlast na Pantovčaku i obećava da premijeru Andreju Plenkoviću neće biti korektiv, nego konstruktivan partner.

Cijela inauguracija sa svim svojim detaljima šalje takvu poruku. Iako bi time trebao biti više nego zadovoljan, Plenković je s današnjim kiselim držanjem pokazao da se i dalje ne može pomiriti s time da je njegov politički suparnik osvojio Pantovčak.

Komentara 10

JS
Jurica_Spindl
08:50 19.02.2020.

Pa tko je sretan kada njegov politicki protivnik pobjedi? Plenkovic se drzao sasvim pristojno.

ŽO
žoržet
09:19 19.02.2020.

meni se čini da bi milanović i plenković mogli dobro surađivati, odnosno biti u za sve građanke i građane puno korisnijoj i boljoj 'kohabitaciji' od one premijera i dojučerašnje predsjednice - iz jednostavnog razloga što ona uglavnom nikako nije moglaa kontrolirati vlastitu 'ambiciju' i potrebu za samopromocijom pod svaku cijenu, pa i cijenu istine i osnovne pristojnosti. što je vjerojatno i dovelo do toga da je nerijetko smatraju potkapacitiranom te da njezini često mahniti ispadi budu mahom ispražnjeni od svakog ozbiljnijeg i vrednijeg sadržaja. nadam se samo da se njezino najavljeno postpredsjedničko 'brendiranje' hrvatske neće u većoj mjeri oteti kontroli (pogotovu ako pod tim pojmom podrazumijevamo mogućnost da se napiješ brendija ili sličng, pa trkeljaš i laprdaš dok te netko normalniji ne zaustavi:)). dočim se ni plenkoviću ni milanoviću, bez obzira na simpatije ili antipatije prema njima, ne mogu osporiti vještine i sposobnosti (od retoričkih pa nadalje) koje čine modernog europskog političkog (danas svakako i eu-birokratskog) profesionalca. kokolinda je ipak više vukla na stranu turbofolkerskih pajaca trumpovsko-orbanovskog tipa, koji se najlakše od svih drugih 'osobnosti' znaju prometnuti u ozbiljnije/pogubnije diktatore. valjda ih stoga 'meka' i 'tvrda' desnica toliko i voli.

Avatar speak_loud
speak_loud
18:08 19.02.2020.

Plenković i Milanović su kao prst i nokat. Plenković je sabotirao kampanju KGK u korist Milanovića i napuckao hadezeovce na M. Škoru i sve je to dio šire slike takozvanih liberala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije