Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.11.2012. u 13:04

Mihajlović je vrlo zorno pokazao da ekonomska struka u Hrvatskoj ne funkcionira. Zato mu treba zahvaliti. Sve sami “ugledni analitičari”

Sjećate li se čovjeka po imenu Mathias Rust? On je 1987., s nepunih 19 godina, malim sportskim avionom, nenajavljen i bez dopuštenja, doletio iz Finske i spustio se na Crveni trg u Moskvi.

Nije ga zaustavila “neprobojna” protuzračna obrana Crvene armije sa svim svojim raketnim sustavima SAM, sa svim MiG-ovima i Suhojima. Ni KGB. A čovjek im se spustio nasred Crvenog trga, čak je razmišljao da se spusti unutar zidina Kremlja.

Gorbačov je dobio definitivan dokaz da SSSR ne funkcionira. Smijenio je ministra obrane Sokolova, ali i maršala Koldunova, proslavljenog sovjetskog pilota-asa iz Drugog svjetskog rata. Kažu neki da mu je Rustov let olakšao i provođenje perestrojke – stari sustav osramoćen je akcijom osebujnog njemačkog tinejdžera u malom sportskom avionu. Svaki daljnji pokušaj obrane postojećeg sustava bio je osuđen na propast.

Prije desetak dana najavljen je kao gost vrlo gledane emisije nedjeljom na javnoj televiziji izvjesni gospodin Mihajlović.

Na teletekstu je u najavi stajalo da će govoriti o najvažnijim ekonomskim problemima Hrvatske i okruženja. Kako nikada prije nisam čuo za gospodina, pomislih prije emisije da se radi možda o nekom mlađem čovjeku, školovanom eventualno u inozemstvu, ili o nekom stručnjaku koji je radio za neku stranu kompaniju ili predavao na stranom sveučilištu, takvo što.

No, u uvodnom prilogu, koji nije napravio neki početnik, već iskusni urednik središnje informativne emisije javne televizije, biva predstavljen kao poliglot (nešto recitira na sedam jezika), kao četverostruki (sic!) doktor znanosti, savjetnik Angele Merkel, kao HOS-ovac, duhovni iscjelitelj i bivši knjigovođa na KBC-u Rebro. Samo malo... Kada još jednom pročitate prethodno, doći ćete do samo jednog zaključka – tu nešto ne štima. Što, stvar je individualne prosudbe i nije bitno za ono što želim reći. Uglavnom, moje sumnje su se potvrdile dvije minute nakon početka razgovora.

Tako najavljen, čovjek je puni sat govorio o brojnim temama. Lansirao je i kovanicu “ekonomski fašizam”, definirao to čak, zatim pozivao DORH da unaprijed optuži svakoga onoga tko bi “prodao autoceste”, itd. Voditelju ništa nije bilo neobično. Naslušao se on toga i sličnoga u svojoj emisiji nekoliko stotina puta…

Doduše, u jednom trenutku, na sredini emisije, kao da mu se na licu mogla odčitati mala nelagoda, možda podsmijeh prema gostu. Dan poslije, mnoge tiskovine posvetile su značajan prostor toj emisiji, prenoseći najzanimljivije dijelove. Vrlo afirmativno! Oni nisu imali ni najmanje sumnje da je riječ o vrhunskom ekonomskom autoritetu. Čovjek vješto i suvereno barata terminima – te neoliberalizam, te fašizam, te špekulanti, te DORH, te Merkel... Poput onog “znalca” glazbe koji nabraja bendove – “te Pink, te Flojd...”

U utorak je došlo do šoka. Čovjek očito nije gotovo ništa od onoga što je rečeno u najavi kojom mu se dalo značaj. Nijednog doktorata, pa ni ekonomskog. Iste novine i novinari koji su ga slavili sada ga nazivaju “kontroverznim”, čak i prevarantom. TV urednike se kažnjava novčano jer nisu provjerili postojanje barem jednog od četiri doktorata. Ili samo fakulteta...

Možda će vas ovo iznenaditi, ali ja ne osuđujem Stankovića i Jabuku. Ni najmanje. A Darka Mihajlovića bih čak na neki način nagradio! Darko Mihajlović je hrvatski Mathias Rust. Lažno se predstavljajući kao veliki ekonomski stručnjak, probio se na sam Crveni trg. On je uistinu zvučao kao brojni “ekonomski stručnjaci”, “ekonomski analitičari” čije znanje malo tko dovodi u pitanje. On je brojnima, pa čak i onima s nekim diplomama, zvučao i bolje od samih “neupitnih” stručnjaka. “Ekonomski fašizam vam je...”, kako to dobro zvuči. Te Pink, te Panther.

Rust je pokazao da SSSR ne funkcionira na potrebnoj razini, ali ne samo u protuzračnoj obrani i ne zbog Sokolova i Koldunova. Mihajlović je vrlo zorno pokazao da hrvatska ekonomska struka ne funkcionira. Zato mu treba zahvaliti. Pokazao je još i da su godine upornog pranja javnog mozga od strane vještije kamufliranih Mihajlovića razorili sve sustave obrane javnosti od šarlatana. “Ugledni ekonomski analitičar” je svaki onaj kojeg se tako najavi. Pogotovo ako je “medijski atraktivan” i nudi rješenje – istražiti, zabraniti, pohapsiti. Fajront!

P. S. Ove godine i sam Rust se predstavlja kao “investicijski analitičar u banci u Zürichu”!

Komentara 5

LP
Lone Pilgrim
10:54 20.11.2012.

Škegro? Škegro? Nije vrag da ću sada njegove nebuloze "morati" čitati svaki tjedan?

BI
bigred1
17:10 19.11.2012.

eh moj škegro,ti si najbolji ekonomist,kada si rekao da nam se ne isplati proizvoditi nego uvoziti,te usluge i turizam. mogu reći da si dobro rekao, ali samo za usluge,jer smo zaista postali sluge.

JO
jožek2
06:38 20.11.2012.

ovaj bi bolji bio od Škegre , i bez nekog obrazovanja i doktorata ala Škegro, ako se bolje prisjetite sa Škegrom je i sve počelo naopako, ali zato je danas Škegro jedan od najbogatijih Hrvata, a prije rata je došaoo u Zagreb kao siroće u bjelim čarapama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije