Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Migracije su veći biznis od krijumčarenja narkotika

Za prijevoz migranata preko Sredozemlja otkupljuju se ribarice ili gumenjaci
31. listopada 2017. u 13:45 1 komentara 714 prikaza
migranti italija
Foto: Reuters/Pixsell

Bayin, bolničarka iz Eritreje, platila je 6500 eura za dolazak do libijske obale preko Sudana, a onda još tisuću za dolazak do Italije.

Tomislav Horvatinčić Silvije Tomašević Za moćnike se zakoni ne primjenjuju, nego tumače

Migracija je postala veći biznis od krijumčarenja drogom. No, nije samo organiziranje putovanja migranata financijski unosno jer na njima zarađuju razne tvrtke, zajednice pa i države. Još se, kako doznajemo iz Frontexa i ostalih europskih organizacija, ne zna tko plaća prvi iznos za ulog u odlazak iz nekih afričkih država.

Zapravo, više je načina financiranja izbjeglica, od toga da obitelj skupi novac za jednog (ili dva člana) koji nakon dolaska u Europu šalje novac svojima, do toga da organizatorima plaćaju tek kada stignu u Europu, da sudjeluju u plaćanju putovanja vozeći plovilo itd. Ili se, primjerice, zaradom na migrantu kupuje pick-up vozilo, dakle zarađuju i prodavači vozila, proizvođači itd. Novac se okreće. Za prijevoz migranata preko Sredozemlja otkupljuju se ribarice ili gumenjaci. Dakako da se gumenjakom ne može jednostavno doći iz Libije ili Tunisa do Italije, ali organizatori satelitskim mobitelima na pučini zovu u pomoć i pristižu ili brodovi obalne straže ili nevladinih organizacija.

migranti italija
1 / 13
migranti

Budući da se pokušava kontrolirati prodaja gumenjaka, organizatori migracija kupuju ih preko interneta, uglavnom preko Alibaba Groupa. Prema podacima Eunavfor Meda, u 2017. Libija ostvaruje 40 posto svojeg BNP-a zahvaljujući migrantima. Europske organizacije pregovaraju s Alibabom i ostalim prodavačima preko interneta o načinu kontrole prodaje, odnosno da se zaustavi prodaja prijevoznih sredstava organizatorima migracije, ali… Proizvođači i prodavači pojaseva za spašavanje također zarađuju na migrantima. Vlasnici i prodavači jahti, kojima se migranti iz Turske prevoze u Europu, također zarađuju. A kada stignu u Europu, na njima se opet zarađuje. U Italiji rade na crno na poljima ili kao prodavači na ulicama itd.

U Njemačkoj rade za manje novca od Nijemaca. Koliko samo nevladinih ili dobrovoljačkih organizacija dobiva novca za njihovo zbrinjavanje, školovanje itd. Koliko prekovremenih sati zarađuju liječnici, medicinsko osoblje, kao i ono zaduženo za sigurnost. Upravo zato što je posao vezan uz migracije velik i što u njemu zarađuju svi, potrajat će još dugo.

Katalonija Silvije Tomašević Opcije za Španjolsku: Katalonski izbori ili državni udar Katalonija Silvije Tomašević Kad na referendumu pitaš: ‘Voliš li mamu? pucnjava Las Vegas Silvije 
Tomašević Jesu li i šerifi na Divljem zapadu bili pametniji?
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom