Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Medijski metak u potiljak tamnoputom župniku

I jedan slučaj u kojemu pedofilija nije dokazana je previše, osobito za onoga tko je javno prozvan i optužen i ima se pravo braniti i tvrditi da je nevin dok sud to ne utvrdi
25. rujna 2019. u 14:24 7 komentara 5043 prikaza
Svećenik/Ilustracija
Foto: Getty
Pogledajte galeriju 1/3

Ante Đ. kriminalist, Ivana Đ., Adrijana B. i Ivana P. učiteljice, Antonija D. odgojiteljica, Silvija D. domaćica, Sanja C. privatna poduzetnica, Mirjana V. domaćica, Slađan I. privatni poduzetnik, Marija M. službenica, Veronika Č. mag. paed. soc., Hrvoje T. dr. vet. med., Jelena L. učiteljica, Danijel L. dipl. teolog… I njihova vam imena na prvi pogled ništa ne znače. Svi su oni vjernici iz župe Podvinje, koji su prije dva dana portalu Bitno.net uputili pojedinačna pisma podrške svome župniku, potpisavši se svojim imenima i prezimenima, kako bi stali u obranu njegove časti i nevinosti u slučaju u kojemu je osumnjičen za navodnu pedofiliju.

Ilustracija 'Jako mi je teško' Progovorio svećenik osumnjičen za zlostavljanje djevojke: Nikome nisam učinio ništa nažao

Da, dobro ste pročitali – navodnu. Barem zasad. Policija u Slavonskom Brodu obavijestila je kako je obavila izvid zbog prijave da je župnik u Podvinju, inače rodom iz Tanzanije i na toj župi već 12 godina, osumnjičen za “kazneno djelo koje nužno ne podrazumijeva sponi odnos već i neprimjeren razgovor ili dodirivanje” jedne 14-godišnjakinje iz njegove župe. Policija ga je pustila nakon razgovora i podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, koje će odlučiti hoće li provesti istragu i podići optužnicu zbog prijave. Mediji su jedva dočekali tobožnji novi pedofilski skandal u Crkvi, od kojega je tamnoputom župniku, koji tvrdi da je nevin, pozlilo i danima je plakao, tvrdeći da mu je sve namješteno. Objavljeno je, primjerice, da je uhićen, što nije istina, pa da ga je nadbiskup suspendirao sa službe, što je također laž, jer je zbog šoka nakon svega otišao na godišnji odmor. A neki su portali čak pisali o njemu kao silovatelju, premda ni policija ne spominje silovanje, nego “neprimjeren razgovor ili dodirivanje”.

Župniku, doduše, nije objavljeno ime, ali budući da u Hrvatskoj nema mnogo tamnoputih župnika, ovaj iz Podvinja nema se više kamo skriti. Obilježen je javno, meta mu je nacrtana na leđima, sezona lova je otvorena i može da “ustrijeliti” tko god poželi. Premda, ponovimo, pravosudni proces još nije ni započeo, jer DORH tek treba podići optužnicu, ako ima elemenata za nju, a nakon čega slijedi sudski proces, na kojemu može biti proglašen krivim ili nevinim. No, njega su mediji već proglasili krivim i njemu je život zagorčan, a karijera možda i zauvijek zapečaćena. To su, upravo, htjeli spriječiti nabrojani s početka ovoga teksta, koji ne samo da nisu mogli podnijeti laž, nego i javno razapinjanje njihova župnika, za kojega tvrde i vjeruju da tako nešto nikada ne bi počinio.

Zlostavljanje djece Argentina Počelo suđenje svećenicima optuženim za seksualno zlostavljanje gluhonijeme djece

Crkva se u posljednje vrijeme žestoko obračunava s pedofilijom, koje je zlo nad zlima i kani je iskorijeniti. I nitko ne smije biti pošteđen. “I jedan slučaj je pedofilije je previše”, rekao je nedavno glavni tajnik HBK mons. Petar Palić i sto posto je u pravu. No i jedan slučaj u kojemu pedofilija nije dokazana je previše, osobito za onoga tko je javno prozvan i optužen i ima se pravo braniti i tvrditi da je nevin dok sud to ne utvrdi. Javni odstrel prije sudskog pravorijeka jednak je partizanskom metku u potiljak nakon prijekoga suda svjetonazorskom neprijatelju. Samo u elegantnijoj i modernijoj maniri.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • cenzura:

    Dok god mediji i njihovi "novinari" ne budu odgovarali (pravedno) za izgovoreno i napisano bit će ovako i još gore! Jel se netko sjeća onog učitelja, mislim iz Bjelovara, koji je optužen za sexsualno zlostavljanje vlastite kćeri a na kraju ... prikaži još! se ispostavilo da ga je bivša lažno optužila. Život mu je nepovratno uništen a nitko od "novinara" Imbexa, Yutarnjeg, Vl-a koji su ga danima razapinjali nije odgovarao.

  • janja26:

    Najjadnije je to sto mediji ne moraju gotovo nizasto odgovarat,mogu se istovarit na koga i kako hoce i to nazivaju toboznjom slobodom govora. A sve sto njima ne odgovara,to je mrznja govora ili nije demokracija po njihovom shvacanju znacenja,ukratko,jad i bijeda.

  • markomarkovic25:

    Zalosno da nešto demantirate,a da prije niste provjerili. Kao jedan novinar mislim da biste trebali provjeriti istinitost tvrdnji odnosno demanat. Doticni svecenik je od DORH-a osumnjičen , protiv njega je podignuta optuznica od strane DORHA-a te se vec vodi sudski ... prikaži još!ski postupak na zupanijskom sudu Slavonski Brod. Suspendiran je od strane biskupa i nalazi se u karanteni. Nadalje, doticni svecenik je zupnik u ovoj zupi cetiri godine,a ne 12 kako pisete. Svecenik je bio priveden od strane policije i zadrzan u zatvoru 24 sata nakon cega su ga pustili da se brani sa slobode. Zalosno je i da vecinom osobe koje rade u skolstvu odnosno obrazovanju daju potporu sveceniku koji je osumnjicen za pedofiliju. Mislim da su se morali suzdrzati komentara do zavrsteka pravomocnosti presude.