Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Što je zajedničko Mariju Mandžukiću i Nenadu Bakiću?

Stvarno smo posebna nacija koja je sposobna zgaziti sve ono najbolje što iz nje iznikne, svaki talent, a još više trud i želju pojedinca da cjelokupni društveni napredak ili tuđu sreću stave iznad osobnih interesa.
25. studenoga 2017. u 14:38 3 komentara 1511 prikaza
Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Na utakmici između Juventusa i Barcelone, na najvećem nogometnom natjecanju Ligi prvaka, najupečatljiviji detalj bio je transparent vatrenih navijača "stare dame".

Mario Mandžukić Obostrana ljubav Pogledajte što su navijači Juvea priredili Mandžukiću, to je ogromna čast!

Uz natpis "ratnici među ljudima" i golemi lik hrvatskog napadača Marija Mandžukića u njegovoj poznatoj slavljeničkoj pozi, navijači su poručili što misle o Slavoncu koji je, kao jedna od mnogih naših nogometnih zvijezda, svoju karijeru gradio preko trnja i kamenja. Jer točno su prepoznali da je on netipični nogometni napadač koji broj svojih pogodaka žrtvuje za ekipu pa je velik dio utakmice u vlastitih 16 metara i doslovno krvari na terenu.

A izvan terena, što vjerojatno navijači Juventusa ne znaju, ali vrlo dobro znamo mi Hrvati, velik je dobrotvor i humanitarac. A Mario Mandžukić samo je jedan u nizu takvih hrvatskih sportaša.

Nekoliko dana poslije, potpuno drukčiji tip ratnika također je dobio veliko europsko priznanje. Poduzetnik i filantrop Nenad Bakić, predvodnik "STEM revolucije" u Hrvatskoj koji se svim silama trudi pokrenuti društvo i natjerati stare strukture da prihvate nove tehnologije i blagodati 21. stoljeća, uvršten je u 100 najboljih građana srednje i istočne Europe prema izboru Financial Timesa. I nije jedini, uz njega su i Matija Žulj, osnivač uspješnog startupa Agrivi, aplikacije koja poljoprivrednicima pomaže u kontroli nasada. 

Tu je i Dominik Tomičević, koji vodi Memgraf, bazu podataka za grafove te Stevica Kuharski, osnivač Locodelsa, dostavne službe za pakete koja se bazira na ekonomiji dijeljenja.

Na "Inspire Me" konferenciji u Zagrebu, jedinstvenoj manifestaciji na kojoj sudjeluju mnogi uspješni pojedinci iz brojnih različitih područja kako bi inspirirali sudionike da se ohrabre te iskoriste svoje talente i znanja, predavači su se složili u jednoj stvari. Poručili su sudionicima, možda nekim budućim Bakićima, Tomičevićima ili Mandžukićima i Modrićima, možda čak i Teslama, da je ono što će ih najviše sprečavati u njihovu uspjehu takozvani – hrvatski jal. Stvarno smo posebna nacija koja je sposobna zgaziti sve ono najbolje što iz nje iznikne, svaki talent, a još više trud i želju pojedinca da cjelokupni društveni napredak ili tuđu sreću stave iznad osobnih interesa.

Sposobni smo ove ratnike s početka teksta natjerati da svoj trud i vrijeme – umjesto na svoj poziv i struku – troše na obranu od jalnih skupina koje ne žele napredak i ne prihvaćaju blagodati koje je ljudski rod stvorio do 21. stoljeća. Vjerojatno im odgovara naša svakodnevica, ovaj status quo i limb u kojem se nalazimo, "stabilnost" koju nam prodaju baš zbog održavanja stanja koje odgovara takvim skupinama, pojedincima koji su bivši sustav pretočili u 25 godina nikad završene "tranzicije" od koje koristi imaju – samo oni.

Jer mi smo sposobni Mandžukića godinama prozivati da igra samo zato što je "nečiji", jer ne možemo prihvatiti da je jednostavno bolji od onog "našeg". Čovjeka koji u tišini svoj zarađeni novac daruje potrebitima, mi smo u stanju prozivati da je nečiji "plaćenik".

A postoje još izraženiji primjeri poput nogometne veličine Ivice Olića, koji i u mirovini vjerojatno sluša priče o tome kako je nedovoljno talentiran, kako je njegova tehnika na razini trećeligaša i slične neprimjerene primjedbe. A čovjek je igrao u svjetskim nogometnim velikanima, za reprezentaciju ginuo na terenu dok su se mnogo mlađi lagano "šetuckali" oko centra izigravajući zvijezde.

S druge strane, pojedine skupine blate, gaze i omalovažavaju te vrlo često diskreditiraju i javnost obasipaju lažima govoreći o Nenadu Bakiću, i to od prvih njegovih nastupa u javnosti i prikazivanja svega dobroga što radi, prije svega u korist naše djece kojoj ostavljamo zemlju u naslijeđe.

Pun pogodak Novi promotivni spot HTZ-a tijekom sedam dana ostvario doseg od 5 milijuna ljudi

Tako je i s Matom Rimcem. Tako je s demografskim stručnjacima poput Stjepana Šterca kojega godinama nazivaju populistom samo zato što nudi konkretne mjere koje ponovno ne odgovaraju takvim jalnicima jer oni žive od ovog statusa quo. Tako je s malim poljoprivrednicima koji ulažu vlastiti novac i pokušavaju stvoriti neko veće gospodarstvo, dok se veliki igrači bogate na poticajima za polja lavande, banana ili afričkih šljiva. Hrvatski jal stvarno je  raširen u našoj zemlji unatoč tome što se naši ratnici iz ovog teksta godinama protiv toga bore. Bore se tako da stvaraju, da daruju, da ulažu vlastiti novac, da podižu glas protiv sve većih nameta  malim ljudima koji pokušavaju ostvariti neki uspjeh za viši cilj, naš zajednički cilj.

Stvari se ipak pomalo mijenjaju, ne zahvaljujući HDZ-u, SDP-u, HNS-u ili HSS-u nego zahvaljujući pojedincima. Možda jednog dana svi dobronamjerni i sposobni pojedinci znanje, talent i volju za rad za opće dobro pretoče u zajedničko političko djelovanje koje će omogućiti našem društvu da jednostavnije i brže krene naprijed.

Pogledajte fantastičan pogodak Marija Mandžukića:

28.02.2017.Zagreb- Proglasenje Nenada Bakica Vecernjakovom osobom godine. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL 6. izbor Večernjeg lista Poduzetnik Nenad Bakić Večernjakova osoba godine Nenad Bakić gotova dokapitalizacija I Nenad Bakić uložio u HPB, reorganizacija banke pri kraju bakić 'Eclectica' Nenad Bakić: Birači izrazito žele reforme. Zašto glavne stranke to ne nude?
BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Kroničar:

    Mene stvarno čudi da petranovic jos nije izletio iz VL. Čovjek pliva kontra struje, njegov list gnoji protiv bakica recimo i hvali starudiju Leticu, a Petranovic hvali bakica i dere po pupovcevim dnovostima. Zelim svu srecu ovom mladicu

  • kajinx:

    Evo ga! Počeli su je javljati ponosni "Hrvati"! (Veselin, alpha).