Naslovnica Premium Kolumne

Marasovo 'glasajte za mene' nije
 promidžba, već opravdan protest

Josipa Vreska treba smijeniti ako ga ni vlast ni oporba ne smatraju svojim. Uostalom, što političari rade u DIP-u!?
16. travnja 2019. u 08:54 10 komentara 1872 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević morao je primijetiti kako se zagađuje medijski prostor sumnjama u nepristranost Državnog izbornog povjerenstva. Baš od njega očekivalo se da će svima reći kao što je narodnim inicijativama kad su tražile promatrača u povjerenstvu za provjeru referendumskih potpisa, kako je “krajnje neopravdano” i “u najmanju ruku neprimjereno” sumnjati u državne institucije.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Premda se onda radilo isključivo o njegovim izabranicima. Čak se i SDP-u dopao taj pristup, a i Ustavni sud zaključio je kako elementarno povjerenje u institucije mora postojati. Što je u slučaju DIP-a s tom elementarnošću. Čemu to cjepidlačenje oko toga čiji je Josip Vresk, vladajući ili oporbeni, s obzirom na to da je imenovan u DIP kao prijedlog HSS-a iz vremena kad je podržavao tada oporbeni HDZ. Odnosno, čiji treba biti deveti član DIP-a nakon što je istekao mandat članici koju je izabrao HNS, a koju sada za novi mandat predlaže Glas.

HDZ-ovom odgodom izbora devetog člana, euroizbore će nadzirati krnji DIP, iako zakon traži da vladajući i oporba imaju po tri člana. Ovisno o tomu čiji je Vresk, jedna strana sada ima tri člana, druga dva. Niti jedna strana ne smatra ga svojim. Zakon ne predviđa što je sa sastavom DIP-a kad se stranka koja je predložila člana DIP-a raskoli ili ugasi, ili prijeđe u protivnu koaliciju. U svakom slučaju s ovakvim sastavom DIP-a nije ispoštovana zakonska volja. HDZ je odgodio izbor jer ne žele u jeku kampanje trpjeti kritike o prevladavajućem utjecaju u DIP-u.

Kopačevo OBEĆANA ZEMLJA Upoznajte hrvatsko selo u kojem nema vila i tek je jedna trgovina. 'Ovo je raj na zemlji!'

Zašto je tako važno čiji je taj još jedan član, iako obje strane imaju već barem po dvoje “svojih”. Što u tom kontekstu znači “naši” i “njihovi” članovi DIP-a, uz troje vrhovnih sudaca od kojih je predsjednik Vrhovnog suda po položaju i predsjednik DIP-a? Žele li vladajući i oporba reći da “naš” član odlučuje u “našu” korist!? Zar je to smisao Zakona o DIP-u i kakva bi tu onda bila uloga troje vrhovnih sudaca?

Jesu li se i Ana Lovrin, Emil Tomljanović i Vesna Fabijančić-Križanić kao bivši HDZ-ovci i SDP-ovka odrekli stranke samo kako bi zadovoljili formu, a sada u DIP-u “drukaju” za HDZ i SDP!? Kako barem sad vladajući i oporba nisu osvijestili pogubnost politizacije neovisnih institucija!? Što u DIP-u uopće rade bivši političari? Bez političara, a s nestranačkim kadrom, ili samo s recimo petero vrhovnih sudaca, DIP bi tek dobio na vjerodostojnosti.

Uostalom, ako Vreska ne smatraju “svojim” ni vlast ni oporba, zašto ga ne smijene. Javnost ga ionako smatra nedostojnim te funkcije nakon što se kompromitirao u aferi Hypo u Austriji. Nedoličnost nije razlog za smjenu, ali jest “ako izgubi koji od uvjeta potrebnih za izbor”. Pri tomu nije precizirano odnosi li se to isključivo na članak 8. koji propisuje da član DIP-a mora imati naše državljanstvo i prebivalište u RH, opće biračko pravo, da je diplomirani pravnik s 10-godišnjim iskustvom, poznaje politički i izborni sustav i nije član političke stranke. Kako samo Vresk zna “čiji” je, a to nije bitno već tko ga smatra svojim, izgubio je bitan uvjet iz članka 7. Zakona o DIP-u prema kojem vladajući i oporba moraju imati po trojicu članova u DIP-u.

Hvar SKUPOĆA NA JADRANU Kapučino 46, hamburger 165 kn! Dio folklora ili put u nekonkurentnost?

Može li takav neuravnotežen sastav valjano presuditi prkosnom SDP-ovcu Gordanu Marasu kojeg je za izbornu promidžbu u Hrvatskom saboru prijavio HDZ-ov Gordan Jandroković zbog poruke na njegovu laptopu. Izvan konteksta, to jest zakonom zabranjena promidžba. Iako, mogu li se zastupnici tretirati kao birači, a to što mediji objavljuju, njihov je, a ne Marasov problem. Maras provocira i HDZ i DIP. I to radi uspješno. Ako je DIP-u bilo teško razgraničiti državne od stranačkih aktivnosti u povodu egzodusa HDZ-ovih ministara u Liku uoči lokalnih izbora, što je onda zloupotreba javnih sredstava u izbornoj kampanji!? Nikad toliko ministara nije bilo u Lici. Je li to objektivno bilo nužno baš tada? Nismo čuli da se DIP time bavio.

Gordan Maras PROVJERIO U DIP-u Maras ljut zbog zabrane isticanja slogana u sabornici: HDZ se ne može ponašati kao da je Hrvatska njihova

Kako to da tada nisu preventivno izašli s mišljenjem, već to čine u povodu Marasove naljepnice i znači li to da su njemu i SDP-u već presudili!? Zašto Jandroković kao glavni tajnik HDZ-a i pravdoljubivi šef Sabora nije štitio čistoću izbora u Lici? Uostalom, za svu promidžbu koju je Maras dobio kriv je HDZ koji je inicirao tu priču, i mediji koji to objavljuju. Je li predsjednik Hrvatskog sabora kriv ako mediji u stopu prate svaku njegovu stranačku aktivnost po županijama, a istodobno ih ne zanimaju aktivnosti tajnika drugih stranaka. Nije li i svaki govor pa i pojava izbornih kandidata u Saboru promidžba?

Ako DIP u ministarskoj okupaciji Like ne nalazi eklatantan primjer zloporabe i neravnopravnosti u izbornoj utakmici, onda je najmanje što je Slaven Hojski ispred DIP-a mogao učiniti da šuti o Marasovoj naljepnici, u kojoj samo kratkovidni vide promidžbu, a ne opravdan politički protest.

>> Pogledajte video: Josip Stojanović Jolly: Tužit ću Gordana Marasa!

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka