Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2019. u 11:12

Odredba o sramoćenju stupila je na snagu 2013., ali tada nisu ni trepnuli

Novinari i mediji u Hrvatskoj u nezavidnoj su poziciji. Sve je više tužbi za sramoćenje, koje poslovično sporo hrvatsko pravosuđe u ekspresnim postupcima pretvara u visoke odštete za duševne boli povrijeđenih dužnosnika, čak i u slučajevima kada je napisana i pravomoćno utvrđena istina. Tužnu sliku upotpunio je HRT tužbama protiv vlastitih novinara i drugih medija koji se usuđuju progovoriti o stanju na javnoj televiziji.

Na upozorenja domaćeg, ali i europskih novinarskih udruženja službena je politika odmahnula rukom pa Hrvatskom novinarskom društvu nije preostalo ništa drugo doli da, u pokušaju da zaštiti novinare i novinarstvo, organizira prosvjed protiv takve politike. Nekoliko organizacija civilnog društva pozvalo je i na bojkot HRT-a, čemu su se zdušno odazvale oporbene političke stranke. Koliko pritom doista razumiju novinarsku profesiju najzornije je pokazao SDP-ovac Gordan Maras koji je bojkotu pristupio toliko revno da je otklizao u cenzuru, protiv koje se, navodno, bori. U silnom izgaranju od želje da zaštiti novinare, izbacio ih je s pressice!

U sjedištu GO SDP-a održana je konferencija za medije
1/6

Radi se o novinarima HRT-a, kojima je objasnio da nema ništa protiv njih osobno, nego protiv njihove kuće i zato im ne može dopustiti da rade svoj posao. Tim potezom Maras je pokazao upravo nevjerojatnu političku nezrelost i nepoznavanje uloge medija. Očito nije svjestan da je protjerivanjem novinara, bez obzira na to što mislio o mediju za koji rade, s pressice protjerao i javnost, što je nedopustivo. Političari bi se, zato, prije nego što se tako gorljivo stave u zaštitu neke skupine trebali raspitati hoće li joj svojim angažmanom napraviti korist ili štetu.

Pitanje je, doduše, koliko je uopće u angažmanu različitih stranaka i političara oko slobode medija iskrenosti, a koliko gole populističke želje da krpanjem uz tuđe akcije jeftino dođu do političkih bodova. Posebno ako se prisjetimo da je odredba o sramoćenju, na temelju koje si danas mnogi političari na račun novinara povećavaju kućni budžet, na snagu stupila 2013. godine. Maras je tada bio ministar i nije ni trepnuo na tu činjenicu, baš kao ni mnogi iz, primjerice, Amsterdamske koalicije, koja se sada također stavlja u zaštitu medija.

Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri:

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stric15
13:03 26.02.2019.

.... lijevo liberalni mediji i lijevoliberalni političari su bili uvjereni da će oni biti ti koji će utuživat .... na njihovu žalost njihova batina se okrenula protiv njih ... sada prosvjeduju protiv svojih zakona optužujući sve koji se koriste njihovim metodama ....

Avatar Observer
Observer
13:57 26.02.2019.

U Hrvatskoj su prijetnje , uvrede i sramocenje dopustene jedino u Hrvatskom Saboru i to valjda kao primjer svima ostalima. Tu su svi isti , pocevsi od Stazica , Pupovca , Plenkovica ,Pernara itd. ali ljevicari su u tome podmukli majstori.

Avatar VinkoL
VinkoL
17:16 26.02.2019.

Drugovi novinari godinama tolko hvalili komuniste, a gle sad. Nemreš vjerovat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije