Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Timothy Dolan upozorava:

Manjine su i roditelji s mnogo djece i mladi koji ne žive zajedno prije braka

Archbishop Timothy Dolan
Foto: Press Association/Pixsell
1/3
19.10.2015.
u 20:30

Samci često kažu da bi imali drukčiji status na poslu da ne žive – sami

Svatko je u nekom trenutku života bio manjina, ali prema svim manjinama u društvu nismo jednako tolerantni i obzirni. Kardinal i nadbiskup New Yorka Timothy Dolan, kojeg je magazin Time 2012. uvrstio među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu, očito je je htio na to upozoriti navodeći na svom blogu da manjine jesu samci, rastavljeni, udovci, homoseksualci, imigranti, osobe s invaliditetom, stariji, rasne i etničke manjine, ali je iznio i tezu o novoj manjini u svijetu ili barem u Sjevernoj Americi. A u novu manjinu isključenu iz medijskih i kulturnih krugova uvrstio je i roditelje mnogobrojne djece, mlade muškarce i žene koji su odlučili ne živjeti zajedno prije braka te parove koji su odlučili da će žena žrtvovati karijeru koja obećava radi odgoja djece. "Gdje oni dobivaju podršku i ohrabrenje? Od televizije? Iz novina? Iz filmova? S Broadwaya? Od kolega? Zaboravite!" upozorio je, Dolan, inače prozvan i twitter-zvijezdom među kardinalima, jer ima više od 80.000 sljedbenika. Slagali se s njim ili ne, činjenica je da se na sve manjine ne gleda jednako.

– Prema samcima u gradovima vladaju neopravdane generalizacije, da su egoistični pa da zato nisu u zajednici, a u nekim manjim sredinama ih se gleda kao na robu s pogreškom. Ni pozicija rastavljenih koji ostaju samci nakon rastave nije lagana u našoj sredini jer je rastavljenost stigma, osobito za žene. Rastavljene žene u 40-ima ili udovice znaju reći da bi imale drukčiji status na poslu i da ne bi bile izložene nepoštovanju svojih prava da nisu same.

Stariji i predrasude

I na obitelji s većim brojem djece u nas mnogi gledaju čudno, s podozrenjem. Naravno da se čovjek može pitati koliko su odgovorni roditelji koji imaju mnogo djece i ne mogu ih prehraniti, ali ima velikih obitelji koje funkcioniraju jako dobro. I prema starijima ima mnogo predrasuda, gledamo na njih kao na ljude koji su bolesni, koji gnjave, pa ih trpimo iako pripadaju najheterogenijim skupinama. U nas ima predrasuda i prema ženama koje su izabrale biti domaćice i odgajati djecu i kojima karijera ne nedostaje, a i na njih se gleda u stilu "što im je to trebalo". I odnos prema homoseksualcima je mnogo liberalniji u svijetu nego kod nas i okolina na njih negativno reagira – kaže prof. psihologije Mirjana Nazor.

U društvu koje postaje sve heterogenije samo su promjene stalne pa oni koji su jučer bili većina, sutra mogu biti manjina, a oni koji su u jednom dijelu svijeta većina, u drugom su manjina.

– Slabiji i zanemareni nikad nisu unaprijed definirani. Grupe koje su u nekom režimu prolazile dobro, kada se promijene okolnosti, često postaju slabe i prezrene, pa se čovjekoljublje Crkve prepoznaje u stalnom pristajanju uz njih. Prepoznavanje onih koji trpe bilo koji oblik diskriminacije ili progona najveća je snaga kršćanstva. Odbacivanje idolopokloničkih ideja i praksi poput rasizma, nacionalizma i ksenofobije, koje su kroz povijest crkve zatamnjivale njezinu evanđeosku misiju, prvi su korak obnove te izvorne snage. Svako doba ima svoje glasnogovornike i heroje. Kao što je sv. Franjo Asiški u 12. stoljeću pokrenuo revoluciju radikalno se okrenuvši siromaštvu i služenju najslabijima, tako i danas svi koji slijede njegov primjer i put pape Franje, okreću se ljudima koji su u svijetu unaprijed osuđeni na odbačenost i bijedu. Budućnost crkve osiguravaju osobe poput Terezije iz Kalkute, pape Ivana Pavla II., pape Franje ili biskupa Dolana... – drži sociolog prof. dr. Renato Matić.

Nisu svi isti

Psihologinja Mirjana Krizmanić ne smatra da su sve skupine o kojima Dolan govori manjina u koju ih gura društvo počevši od crkve: – Riječ je o heterogenim skupinama koje su i međusobno različite jer zašto bi, primjerice, svi rastavljeni ili samci bili u istoj poziciji, a ni okolina se ne odnosi jednako prema njima. Kod nas je mnogo predrasuda pa se i milijun umirovljenika, među kojima su i oni s punim stažom, trpa u isti koš i tretira kao teret, a ne problematizira se umirovljenje preko veze. Ne mislim sada na branitelje – zaključuje Krizmanić. 

>> Egzodus direktorica - Da su žene slabije plaćene nije novost, ali jest da je tako i u Googleu 

>> Američki katolik milijarder napao Papu zbog kritiziranja bogatih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije