Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Malo je tko vjerovao da Hrvatica može zasjesti na takvo mjesto

Posebno se važnim pokazalo lobiranje kod njemačke kancelarke Angele Merkel
27. lipnja 2019. u 09:50 11 komentara 2537 prikaza
Marija Pejčinović Burić
Foto: DPA/Pixsell

Šteta što su politička i diplomatska lobiranja tajna - da nisu, Hrvatska bi mogla izravno vidjeti kako se to radi iza zatvorenih vrata i kolika je mašinerija potrebna da se postigne neki vanjskopolitički cilj. U ovom slučaju, odabir hrvatske kandidatkinje na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Marija Pejčinović Burić prima čestitke od članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji su je većinom glasova izabrali za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe Nova glavna tajnica VE Pejčinović Burić: Izbor je bio neizvjestan, a radit ću s osjetljivim skupinama

Marija Pejčinović Burić kao ministrica vanjskih poslova u javnosti je bila gotovo nezamjetna - o poslu koji radi nije govorila nikada pa je i njezina stručnost ostala neprimijećena. A biografija joj nije slaba strana, dapače. No iskustvo, domaće i strano, uči nas da iskustvo i sposobnosti nisu dovoljni za bilo kakvu poziciju ako izostane jaka podrške vlade. Kandidat bez potpore države, ostavljen je bez logistike i političke intervencije na najvišim razina. Ne uspoređujući kvalifikacije i sposobnosti, u takvu samotnu avanturu uputila se Vesna Pusić u utrku za glavnu tajnicu UN-A, i propala.

Kod Marije Pejčinović Burić radilo se na više razina - jedan dio je ona obavljala sama. Na ruku joj je išlo i uspješno vođenje predsjedanja Odborom ministara, tijelom Vijeća Europe. Lobiranje kod kolega, na bilateralnim susretima ili na sastancima u Bruxellesu te s izaslanstvima Vijeća Europe odrađivala je ministrica, i to sustavno, jednu po jednu državu. Na visokoj razini, taj je posao odrađivao premijer Andrej Plenković. Veliku je ulogu tu odigralo lobiranje preko Europske pučke stranke, kad je Plenković uspio pridobiti šefa EPP-A Josepha Daula da se postave zajedno i da u zajedničkom pismu pozovu pučane da podrže hrvatsku kandidatkinju.

Marija Pejčinović Burić DUG PUT Što je sve u karijeri prošla Pejčinović-Burić do pozicije glavne tajnice Vijeća

Posebno se važnim pokazalo lobiranje kod njemačke kancelarke Angele Merkel, ali i ono kod drugih kolegama, i izvan obitelji pučana, bilateralno ili na sastancima Europskog vijeća. Rezultat toga svega jest taj da Hrvatska nikada nije bila u ovakvoj situaciji i to u dva pogleda. Nikada nije imala “svog” čovjeka na čelnom mjestu neke velike međunarodne organizacije. No - što je možda i važnije - nikada do sad nisu u hrvatskoj vladi postojale takve ambicije i uvjerenost, pa i umreženost, da uopće pomisle da bi jedan Hrvat ili Hrvatica mogao zasjesti na takvo mjesto.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • moskov1:

  mvp je leglo stranih interesa....

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  ta je iz budina legla......nebu hrvatska od nje imala nikakve koristi.......isto.kao sto nije imala dok je bila ministarka.......

 • Nikost:

  Koja Hrvatica!?? Pa ovo je srpska zastupnica!