Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Mafija je globalna i protiv nje se može samo globalnom suradnjom

Mafija je evoluirala... ali vidi li joj se kraj?, kako je to najavljivao ubijeni tužitelj Falcone
06. prosinca 2018. u 11:23 1 komentara 686 prikaza
Settimo Mineo
Foto: Igor Petyx/Milestone Media/PIXSELL

Mafija je ljudski fenomen i kao svi ljudski fenomeni ima određeno načelo, evoluciju, a onda će imati i svoj kraj, odgovorio je na novinarsko pitanje hoće li se suzbiti mafiju Giovanni Falcone, povijesni tužitelj koji je najzaslužniji za pokretanje maksiprocesa (460 optuženih mafijaša) koji je trajao od 1986. do 1992. Falcone je uspio spojiti talijansku i američku protumafijašku istragu. Iz SAD-a je u Italiju doveo prvog mafijaškog pokajnika Tommasa Buschettu, koji je otkrio sustav Cosa nostre, tko i kako njome vlada itd. Mafija je 1992. ubila Falconea.

Uhićen Settimo Mineo, vođa Cosa nostre UJEDINJENE SNAGE PROTIV MAFIJE Pala mafijaška mreža

Kalabrijska mafijaška organizacija ‘Ndrangheta bila je još neznatna u odnosu na Cosa nostru, no znala se organizirati na međunarodnoj razini.

Prva je sklopila sporazume s narkokartelima u Južnoj Americi i počela “uvoziti” kokain u Europu. Za to je trebala stvoriti i lokacije u europskim državama.

Tih 90-ih godina pričao mi je tadašnji zamjenik nacionalnog protumafijaškog tužiteljstva kako su prisluškivanjima doznali mnogo stvari. Primjerice, kada je Berlinski zid bio pred rušenjem, zvao je član ‘Ndranghete iz mjesta San Luca prijatelja, iseljenika iz Kalabrije, u Njemačkoj i kazao mu: “Idi u Istočnu Njemačku i kupuj.” Na pitanje što treba kupiti, dobio je odgovor: “Sve!” Sve za što nije trebalo pokazati podrijetlo novca, dakle mnoge nekretnine, pokupovala je ‘Ndrangheta novcem od prodaje droge.

Matteo Salvini dolazi na ilegalni posjed mafijaške obitelji Zaplinijeli osam vila Rim udario na romsku mafiju: Vlasti srušile “grad” svemoćnog klana

Tako se širila po Europi. No, žalio mi se tada tužitelj kako u Njemačkoj ne postoje protumafijaški zakoni kakvi postoje u Italiji i nije bilo moguće proganjati mafijaše, koji su svoje organizacije pretvorili u globalne. U Njemačkoj, primjerice, nije postojalo kazneno djelo mafijaškog udruživanja. Bili su potrebni ujednačeni zakoni.

Da ‘Ndrangheta djeluje u Njemačkoj svi su se posvjedočili 2007. kada je u Duisburgu ubijeno šest osoba. Obračun koji vuče korijenje iz San Lucae odvijao se u Duisburgu.

Matteo Salvini dolazi na ilegalni posjed mafijaške obitelji SERIJALNI TVITER Salvini optužen da je kompromitirao policijsku akciju preuranjenim tvitom

Mislilo se da su mafije stvar Italije, ali sada se, pa i ovim uhićenjem, vidi da kriminalne organizacije djeluju na globalnoj razini. Suprotstaviti im se može samo ujednačenim zakonima i globalnom suradnjom. Mafija je evoluirala... ali vidi li joj se kraj?

Milinović
LIČKO-SENJSKI ŽUPAN
VIDEO Pogledajte snimku pada Darka Milinovića: Suzukijem je u zavoj ušao s 230 km/h
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Xxxfiles:

    Politicari su legitimna mafija , u RH drzava vodi , drogu , prostituciju gospodarski kriminal itd. a vi tomasevicu ste dio toga.