Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.05.2017. u 19:00

Populist se hvata neke mršave i jadne ideologije, iz brda ozbiljnih problema izdvoji nešto sasvim nebitno i na tome gradi politiku

Brexit i izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a obilježili su 2016. godinu. Dok su neke ti događaji duboko šokirali, drugima su bili znak da je napokon došlo njihovih pet minuta. Svi populisti odjednom su u tome vidjeli neki veliki novi zamah koji bi i njih mogao dovesti na vlast.

U osnovi je vrlo teško iznjedriti neku sveobuhvatnu definiciju populizma zato što je prilagodljiv svakoj sredini i situaciji. Populisti nikada nemaju neku široku i sveobuhvatnu sliku što žele učiniti s nekim društvom dođu li na vlast. Populizam se obično uhvati neke mršave i jadne kvaziideologije, izvuče jedan mali i u osnovi beznačajan segment života i uhvati se za njega kao pijan plota kriveći postojeći politički establišment za sva zla koja su snašla društvo. Istodobno, zapravo ne nudi smisleni plan kako te probleme riješiti, niti će se zakleti da je on taj koji će taj posao obaviti. Školski primjer populizma je loptanje bivšega britanskog premijera Davida Camerona s referendumom o Brexitu. U predizbornoj kampanji njemu je bilo jasno da će mu obećanje o provođenju referenduma o izlasku iz EU donijeti kritičan broj glasova za pobjedu na izborima. Tako je i bilo. Dobio je čak i puno više od onoga što su ankete predviđale. No nije računao s time da bi njegovi sunarodnjaci doista mogli izglasati Brexit. Kada se to dogodilo, kapitulirao je i dao ostavku. Izlet u populizam stajao ga je političke karijere.

U SAD-u se svaki dan može svjedočiti tome da Trump polako reterira od svoga u velikoj mjeri degutantnog populizma kojim je pucao na najniže nacionalne emocije i tako uspio pobijediti na izborima. Stoga nije čudno da ga napuštaju oni koje je razočarao, koji su mislili da Trump misli ozbiljno i da će doista ispuniti sve nebuloze koje je obećavao.

Nakon toga, Europa je strepila da će je zahvatiti nezaustavljivi val populizma i da će na površinu isplivati i na izborima pobjeđivati političari koji će u prvi plan izvući kojekave političke budalaštine. No onda se dogodilo nešto vrlo zanimljivo i značajno – Emmanuel Macron koji je u Francuskoj pristupio cijeloj priči pomalo filozofski i krajnje promišljeno i tako postao žestoki protuotrov za populizam svih vrsta, usmjerenja i boja. Ponudio je nešto što normalnom biraču izgleda smisleno i konstruktivno, a istodobno je vrlo jasno definirao tko će njegov politički program provoditi. Često nam se čini da je pronalaženje novih i nekompromitiranih lica u politici nemoguće, no Macron je pokazao da ih je moguće pronaći na stotine i da je sasvim moguće da pri tome bude pola žena i pola muškaraca. Populisti su doživjeli neuspjeh i u Nizozemskoj, Njemačkoj, a uskoro bi mogli i u Austriji. No zanimljivo je da populizam još cvate u zemljama istočne Europe poput Poljske ili Mađarske. Tako se Poljska nakon Macronove pobjede počela intenzivno osjećati usamljeno i izolirano.

Ni mi nismo daleko od naše slavenske braće. Značajnom broju birača kod nas je još uvijek najvažnije obećanje da će Trg maršala Tita biti preimenovan u Kazališni trg.

Komentara 3

Avatar Django
Django
12:09 24.05.2017.

Što je populizam? Populizam je slijepo ili pomodarski, svejedno, proglasiti nekoga spasiteljem svijeta. Isto je bilo i sa Obamom, pa što je on to dobroga ostavio iza sebe?

NP
npravednost
21:51 23.05.2017.

Gospođo Šerić, bi li smatrali da je nebitno da glavni trg u Stutgartu nosi ime Adolfa Hitlera ? Ili da trg u Bukureštu nosi ime Nikolaja Causescua ... bi li i onda bilo nebitno i periferno pitanje ? Tito jeo je bio zločinac i monstrum koji je odgovoran za više od 100 000 likvidacija nakon rata. Vi odobravate zazidavanje 3000 ljudi, vojnika, žena i djece u rudarskom oknu u Kočevskom rogu ? Odobravate desetine tisuća likvidacija u Teznom gdje su u dužini nekoliko kilometara u tenkovskom rovu pored ceste poslagani leševi ? Odobravate smaknuća djece u Gračanima ? Kad netko nakon ovih spoznaja kaže da je periferno pitanje da u 21. stoljeću trg u centru glavnog grada Hrvatske nosi ime čudovišta koje je sve to naređivalo onda se stvarno treba zapitati u kakvom mi to društvu živimo ? Kakve su to osobe kojima to ne smeta. Iako smo prije više od 20 godina izašli iz totalitarnog sustava mnogi su još ostali zarobljeni - mentalno ....

AU
autoritet
01:09 24.05.2017.

Ovaj je komentar potpuno promašen. Macron, austrijski narodnjaci pa i Merkel - svi su prihvatili retoriku "populističke" desnice, pogotovo vezano za pitanja imigracije i potrebe da se EU radikalno reformira. Njihove pobjede su zapravo pobjede "populizma" ma kako umiveni bili. Pročitajte što o imigraciji misli vjerojatni budući austrijski kancelar Kurz i nađite razliku između njega i Le Pen. Europljani su se probudili, nema povratka u idiotizam političke korektnosti i multi kulti narativa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije