Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preinvestirao se

Macola duguje HAC-u 611.000 kuna, a on tuži njih za 20 milijuna kuna

Željko Orešković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
11.06.2016.
u 08:15

- Malo kasnim s plaćanjem naknade jer sam se preinvestirao. Ali ja ću to njima platiti – kaže Željko Orešković Macola.

Hrvatske autoceste imaju ukupno 86 odmorišta, a za korištenje zemljišta i/ili objekata na njima imaju trenutno 47 važećih ugovora. Od toga je 36 ugovora za benzinske postaje, a 11 ugovora za ugostiteljsko smještajne objekte. No prema podacima koje smo dobili iz HAC-a, ne podmiriju uredno svi korisnici svoje ugovorne obveze. U HAC-u tako kažu da im četiri ugovorena korisnika, sa stanjem od kraja travnja ove godine, duguju oko 3,2 milijuna kuna. Taj se iznos s obračunatim zateznim kamatama penje na 3,8 milijuna kuna.

A jedan od tih koji ne plaćaju na vrijeme naknade HAC-u je i poznati ugostitelj Macola, čiji dug za ugostiteljsko-smještajni objekt na odmorištu Zir na Dalamtini od kolovoza 2015. godine iznosi 611.000 kuna. Tome treba pridodati i zatezne kamate. Željko Orešković Macola priznaje da, kako kaže, malo kasni s plaćanjem koncesije HAC-u, ali istodobno napominje i da HAC njemu duguje puno više.

- Malo kasnim s plaćanjem naknade jer sam se preinvestirao. Ali ja ću to njima platiti – kaže Željko Orešković Macola.

On je pak s HAC-om na sudu zbog pješačkog mosta preko autoceste koji vodi do njegovog motela i restorana. Macola navodi da HAC nije sedam godina izgradio taj most iako je bio obvezan to učiniti prema ugovoru koji su sklopili 2007. godine pa ih je tužio zbog izgubljene dobiti. Macola po toj osnovi traži od HAC-a da mu plati 20 milijuna kuna plus kamate. Most je, kaže Macola, izgrađen napokon prošle godine no nije zadovoljan kvalitetom njegove izvedbe jer tvrdi da ljudi zbog skliske podloge često padaju kad prelaze preko njega.

Ugostiteljski obrt Macola prošle godine, prema podacima Poslovne hrvatske, ostvario prihode od 42,7 milijuna kuna i neto dobiti od tri milijuna kuuna. Tvrtka Macola d.o.o pak u 2015. je imala 349.000 kuna prihoda i neto dobit od 201.000 kuna.

Ostali dužnici HAC-a su korisnik restorana na odmorištu Krka na A1, koji duguje od siječnja ove godine 94.000 kuna dok korisnik ugostiteljsko- smještajnog objekta na odmorištu Ježevo na A3 ( Bregana - Zagreb - Lipovac) duguje 1,66 milijuna kuna za razdoblje od velječe 2013. Korisnik koji ima ugovor za odmorište Beketinci na A5 ( Beli Manastir – Svilaj) duguje HAC-u za neizgrađene benzinske postaje 845.000 kuna od veljače ove godine.

U HAC-u kažu da dužnicima prvo pošalju opomenu, a ako oni i nakon toga ne podmire dugove onda pokreću postupke prisilne naplate aktiviranjem bjanko zadužnica ili pokreću ovršni postupak temeljem vjerodostojne isprave, uz naknadno povećanje tužbenog zahtjeva ukoliko ovrha rezultira parnicom.

Komentara 3

DU
Deleted user
09:14 11.06.2016.

tipicna hrvatska poduzetnicka prica. povezan s drzavnim firmama i repovi s evuku zbog promjene vlasti i drugacijeg "shvacanja" ugovora.

DU
Deleted user
08:59 13.06.2016.

Možda treba nekom članu uprave za "zlatni padobran".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije