Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Despot

Mađarski recept za slučaj Hernadi ili tko šljivi neovisno pravosuđe

Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
03.12.2018.
u 06:35

Premijer Plenković bi, valjda misli njegov mađarski kolega Orban, samo trebao nazvati neke suce i tužitelje i od njih zatražiti da se prestanu igrati s Mađarima i da jadnog nevinog čelnika MOL-a konačno puste na miru

Mađarski premijer Victor Orban dolazi u Hrvatsku. Iako redovito godinama ljetuje u njoj, već nekoliko godina nije došao u Zagreb u premijerskoj ulozi. Sigurno je da će jedna od tema razgovora s našim vlastima biti i sudbina čelnog čovjeka mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija, čije izručenje već dulje traži Hrvatska i čije se ime odnedavno ponovno nalazi na crvenoj tjeralici Interpola. Podsjećam, hrvatsko pravosuđe Hernadija tereti da je s pet milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera u zamjenu za mađarska upravljačka prava u Ini.

Mađari jako zamjeraju Hrvatskoj što ne pušta na miru njihova Hernadija. Jer jadan čovjek zbog neumoljiva hrvatskog pravosuđa ne može iz Mađarske. Ako tjeralica ostane na snazi, do kraja života neće moći izaći iz Mađarske s obzirom na to da se nad njime, čim izađe iz Mađarske u neku drugu zemlju Europske unije, može izvršiti europski uhidbeni nalog ili izvan EU uhićenje na temelju međunarodne tjeralice Interpola.

Ali budući da Mađari ne poštuju temeljne postavke europske pravne stečevine, iako je njihova zemlja punopravna članica Europske unije, i na što su se potpisom pri pristupanju obvezali, i budući da ne poštuju temeljna načela zapadne demokracije, a to su neovisno pravosuđe i trodioba vlasti, i budući da Mađari ne dopuštaju da im strane institucije nameću načela i presude koje oni ne vole, tako Mađari imaju i jednostavan recept za Hrvatsku i Hernadijev slučaj. Taj je recept posve javno i bez uvijanja prije pola godine u Hrvatskoj iznio mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. On je mrtav hladan Hrvatskoj poručio da se Hernadijev slučaj može lako riješiti i da će odnosi među dvjema zemljama isti trenutak postati ružičasti. Mađari samo očekuju da hrvatske vlasti povuku tjeralicu protiv Hernadija, da odustanu od traženja njegova izručenja, da odustanu od kaznenog postupka…

Drugim, riječima, Plenković bi samo trebao potpisati dekret, a možda čak ni to, nego samo nazvati neke suce i tužitelje i očitati im bukvice, zaprijetiti im skidanjem s funkcija, otkazima, zaprijetiti im oduzimanjem plaća i od njih zatražiti da se prestanu igrati s našim prijateljima Mađarima i da jadnog nevinog Hernadija konačno puste na miru, da pošten čovjek može nastaviti disati punim plućima i nastaviti putovati oko kugle zemaljske. Tako Mađari vide rješenje Hernadijeva slučaja. Kakvo neovisno pravosuđe, kakva pravna država, tko ih šljivi. Evo kako smo mi riješili Hernadija. Poslali smo ga tužitelju, on ga je saslušao kao svjedoka i zaključio da je čovjek čist kao suza. Mađarsko poimanje pravosuđa. Onako kako vlast hoće i odredi! Tipična diktatura!

Štoviše, sud Europske unije u Luksemburgu krajem srpnja donio je odluku da Mađarska nije imala pravo kada je odbila izvršiti europski uhidbeni nalog kojim je Hrvatska nastojala doći do Hernadija. Taj je sud procijenio da odluka mađarskog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage, u kojoj je Hernadi ispitan samo u svojstvu svjedoka, ne može biti osnova za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga. No mađarski je sud opet odbio hrvatski zahtjev s istim obrazloženjem koje je Sud Europske unije odbacio te su dodali zaključak da Hernadi u Hrvatskoj ne bi imao pravedno suđenje. Tako i Anto Nobilo brani udbaša Josipa Perkovića, da u Njemačkoj nije imao pravedno suđenje.

Sve skupa i ne čudi kad se vidi kako Mađarska funkcionira pod Orbanom. On je uveo u najmanju ruku autokratski režim, ako ne već i diktatorski, u čemu je zapravo razlika, koji je samo omotan u celofan demokracije. No s pravom i punom demokracijom baš i nema puno veze. Više je to blizu totalitarizma u kojem je Orban naučio zanat, onome komunističkom, ali ga određuje i njegovo vjersko korijenje, kalvinizam, koji također u sebi nosi diktaturu, vjersku, ali i svaku drugu. Samo se treba sjetiti da je kalvinizam najradikalniji izdanak protestantske reformacije. Zato i Orban kao nedonošče komunističkog staljinističkog režima i kalvinističkog vjerskog uvjerenja ne može biti drukčiji osim onakav kakav doista jest – autokrat, diktator, isključiv, diskriminirajući, nacionalšovinistički… I kao takav je ikona nekima u Hrvatskoj!

Hrvatska pak ima jednostavan recept. Hernadi se treba pojaviti na sudu u Hrvatskoj. Ako je toliko nevin, onda se ne trebaju bojati ni on ni Orban. Slučaj je brzo riješen na obostrano zadovoljstvo. To je i jedini mogući recept. Sve drugo je neprihvatljivo! I nama, a trebalo bi biti tako i Mađarima. Ako dijelimo iste vrijednosti u Europskoj uniji.

Komentara 24

DV
dvojnica
08:06 03.12.2018.

Pitanje je sasvim obrnuto: s kakvim je bamjerama hrvatsko pravisudje pokrenulo postupak protiv Hernadjja?

DU
Deleted user
08:56 03.12.2018.

Neovisno pravosuđe! Hrvatsko! Pa to je smiješno.

ZM
zmik
07:04 03.12.2018.

Smiješno je kad netko u Hrvatskoj govori o neovisnom pravosuđu. Očito le da se protiv Sanadera vodi politički proces kojeg se ne bi postidio ni Višinski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije