Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.09.2018. u 08:15

Optužnica Modrića nije poljuljala, kao da je nastavio igrati još bolje i kao da mu je ona bila samo još jedna stuba u usponu do najboljeg svjetskog nogometaša

Približava se prosvjed u Vukovaru, koji je na svoj način u istoj priči kao i trijumf Luke Modrića koji je izabran za najboljeg svjetskog nogometaša i optužnica protiv njega podnesena zbog navodnog lažnog iskaza u istrazi i na suđenju Zdravku Mamiću.

Sjajna kolumnistica “Slobodne Dalmacije” Višnja Starešina piše kako se počela bojati da je populist, jer, eto, uopće ne vjeruje da su Luka Modrić i Dejan Lovren za stabilnost hrvatske države toliko pogubni da su institucije sustava odlučile baš na njima sankcionirati krivokletstvo pred hrvatskim sudovima.

“Raspitala sam se među svojim prijateljima odvjetnicima”, piše kolumnistica, “i nitko se ne sjeća da je ikada ona prevažna institucija zvana DORH pokrenula protiv ikoga kazneni postupak zbog lažnog svjedočenja.”

I tako, dok ime Hrvatske pronosi svijetom kao najbolji svjetski nogometaš, kao jedinstveni hrvatski sportaš, Luka Modrić postaje i jedinstven primjer u hrvatskom državnom tužiteljstvu koje je izabralo baš njega i Lovrena za bizarni kazneni progon, te ih optužnicama potvrđenim uoči SP u nogometu ispratilo u Rusiju.

Kraj tolikih pljački, kraj tolike korupcije, kraj tolikih nepravdi u kojima mnogi vide i razlog masovnog odlaska Hrvata u inozemstvo, kraj tolike ratne strave što su je skrivili tisuće ratnih zločinaca koji slobodno šeću hrvatskim gradovima, izabrati Modrića i Lovrena za javno sramoćenje znak je pakosti prema državi koju su u posljednje vrijeme ti sjajni nogometaši najviše proslavili.

U već citiranom tekstu Višnja Starešina piše:“Prije bih povjerovala da Dražen Jelenić (novi državni odvjetnik, za one koji ga još nisu upamtili) igra nogomet bolje od Luke Modrića, a u svlačionici pjeva ‘Čavoglave’ glasnije od Dejana Lovrena, nego da DORH kao institucija zaštite ustavno-pravnog temelja države nije dosad bila u stanju istražiti baš niti jednu ratnu operaciju JNA i njezine obavještajne službe u osvajačkom ratu protiv Hrvatske.” A kao velika postignuća javnosti se serviraju istrage protiv “dva pokojna i tri nedostupna četnika”.

Ta sprdnja sa žrtvama Domovinskog rata u ovom je slučaju izrazito naglašena upravo zato što su i Modrić i Lovren ratni izbjeglice kojima su obitelji i domovi teško stradali u divljanju onih koje hrvatska vlast štiti, što je mnogima dokraja dozlogrdilo pa će se čuti i vidjeti na prosvjedu u Vukovaru. I sve se to događa u “mojoj Hrvatskoj” kojoj se Luka Modrić u patriotskom zanosu obratio na hrvatskom jeziku u Londonu u nazočnosti svjetske nogometne elite i pred milijardama televizijskih gledatelja.

O DORH-ovoj optužnici protiv Modrića poznata odvjetnica Jadranka Sloković je rekla:

“To je nemoguća odluka, klasičan spin, rekla bih i lov na vještice... Luka Modrić nije dao lažan iskaz, nije ga ni promijenio, on je samo objasnio da je bio pogrešno interpretiran, odnosno da je pogrešno protumačio neka pitanja. Tu nema govora o lažnom iskazu.”

Još ako je i to istina, a nema razloga ne vjerovati vrhunskom odvjetničkom autoritetu, onda je sramota države, njezine vlasti i tužiteljstva potpuna.

U jednom smo filmiću vidjeli kako dječačić Luka Modrić, koji se jedva vidi ispod velikog kaputa, na kamenjaru goni koze u staju. Protjeran u ratu iz tog kamenjara, popeo se na vrh svijeta, što govori o istoj volji za životom kao i ta pastirska slika. I o istoj onoj volji s kojom je igrao nogomet i ponašao se nakon optužnice. Baš nimalo ga nije poljuljala, kao da je nastavio igrati još bolje i kao da mu je ona bila samo još jedna stuba u usponu do proglašenja za najboljeg svjetskog igrača.

U Modriću nema baš ništa od bahatosti jednog Ronalda ili Messija, i zacijelo se ne osjeća kao veličina koja je nepovrediva, koja diktira, obvezuje i s visine gleda na svijet oko sebe. I to je baš naše, obično hrvatsko, nešto što nije umišljeno, prepotentno, izvještačeno, agresivno, osvajačko nego je istodobno ponizno i svjesno svoje vrijednosti.

Svojedobno sam za Ivana Gudelja napisao da oponaša ljude iz svoga težačkog zavičaja, da se bori od prve do posljednje minute utakmice kao što njegovi suseljani rade od izlaska do zalaska sunca.

Takav je i Luka Modrić, iz ruskog trijumfa ostao je u sjećanju i jedan njegov naoko beznadni trk iz daljine za loptom koja je išla prema rubu igrališta, kad se činilo da ju je nemoguće stići, a on ju je stigao. Nitko zacijelo nikada nije pomislio da bi Hrvatska iz daljine koja je dijeli od svjetskih vrhova mogla dati igrača baš za jedan takav vrh, ali Modrić ga je dostigao baš kao i tu loptu.

>> Pogledajte video o Luki Modriću: Svijet je dobio novog kralja - Luku Modrića

 

Ključne riječi

Komentara 8

KL
klasika
09:42 28.09.2018.

Na sva pitanja nameće se odgovor: U Hrvatskoj se ni nakon 20 godina slobode u praksi nije isprofilirala institucionalna shema. Jer im stupove i dalje glođe privilegirani stalež iz doba komunizma i njihovo dojavljivačko novinarstvo a la Nacional i sl.

Avatar MK
MK
11:35 28.09.2018.

Robert Jezic je govorio samo istinu... Naprimjer je pricao kako do novca nemoze radi svojih drugih poslovnih partnera (a iz SHAB-a je svakom dostupno vidjlivo kako je upravo on 100% vlasnik i jedne i druge tvrtke koje je neka Tatjana Briski fuzionirala dok je on bio u pritvoru - da zamagli onih 5 Mio. € od Rusa)... A da o "laziranju DORH-a" i ne govorimo - unatoc tome sto je Robert Jezic jasno i glasno i razumljivo rekao kako Sanaderu nije dao niti 5 Mio. € - DORH lazira iskaz i tog Roberta Jezica uzima kao "krunskog svjedoka" da je Sanader priomio 10 Mio. € mita, i unatoc tome sto je vjestacica tuziteljstva (gospoda Rukavina) popisla ukupnu imovinu Sanaderovih na 23 Mio. Kuna (znaci manje od 10 Mio. € ili ti 70 Mio. Kuna) - DORH i dalje "lazira dokaze" da je Sanader primio 10 Mio. €!!! ...Ko ce tuziti DORH i USKOK za laziranje dokaza?!!!

AL
alf
12:06 28.09.2018.

Mislim da sve ove mutne biznise koji se rade i one koji su redjeni, nikada se nece nisto iztraziti. Sada je se pravosudje uhvatilo Mamica. Koliko "Mamica" je bilo upleteno u pljacki tijekom pretvorbe? Nitko o njima niti ne govori. Da je pravedna drzava, ispitali bi sve koji su postali bogati preko noci. Pitali bi Bandica o njegovom radu i imovini. Pitali bi Mesica, tko je bio taj dobrocinitelj koji mu je "posudio " novac za kupovinu dva stana. Pitali bi i Josipovica, kako je on stekao to da ima toliko stanova. Nazalost, oni koji su postavljeni da vode te Uskoke , Dorh, Policiju i sve ostale ustanove, oni su upravo ti koji su dio te mafije koja je pokrala sve sto se moglo ukrasti. Zato se nisto niti ne istrazuje, za njih su i ratni zlocini nevazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije